Ultrafire S5 host - prawdopodobnie najtańsza latarka do DIY

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
maciex93

Ultrafire S5 host - prawdopodobnie najtańsza latarka do DIY

Post autor: maciex93 »

Hej.

Parę osób już pewnie miało w ręce tego hosta, ale pomyślałem że można o nim kilka słów napisać.

Link https://www.fasttech.com/p/1198400 host (czyli latarka bez diody i sterownika) kosztuje 6,87$ i jest to prawdopodobnie najtańsza baza do budowy własnej, taniej i bardzo przyzwoitej latarki EDC i na rower.

Co można powiedzieć... Obróbka mechaniczna dobra, gwinty również ładnie nacięte, chociaż szkoda że nie anodyzowane.
Piguła mosiężna, dosyć równa ale można wypolerować.
Reflektor typu OP, ~20mm średnicy i 12mm wysokość. Można z łatwością podmienić na optykę typu TIR (kolimator).
Szkiełko zwykłe, bez powłok, 20mm średnicy 1,5mm grubości.
O-ringi obecne przy każdym gwincie oraz szybce, jest nawet miejsce na dodatkowy o-ring.

Włącznik to dobrze znany "kwadraciak" http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=160980 taki jak bywał w starszych convoyach.

Body oraz głowica troszkę cieńsze niż np convoy S2, z resztą widać to też po wadze, 54g vs 76g.

Anodyzacja również przyzwoita i nie tak łatwo ją zarysować.

Wygląd kwestia gustu, ale powiedział bym że jest klasyczny ;)

Długość latarki 11,5cm, średnica 24mm.

Akcesoria jak dyfuzory i klipsy pasują od convoyów.

Podsumowując, jak na swoja cenę warta zainteresowania, na pewno lepsza alternatywa niż wf-501, wf-502 które są na tyle tanie że ktoś może pomyśleć "a i tak przerobię" ale potem problem bo piguła dziurawa, moduł lata luźno, a włącznik psuje się od patrzenia nań.

Zbyszku jak przeczytasz to możesz dodać fotki Twoich S5 które masz w sklepiku ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Dodam że mam 3 sztuki zrobione na tym hoscie. Wszystkie od Zbyszka a każda w innej konfiguracji. Od siebie polecam to jako zamiennik convoya, polecam też Zbyszka, latareczki zmodyfikowano zgodnie ze standardami forum.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Pewnie, że mogę dodać.
maciex93 pisze:Zbyszku jak przeczytasz to możesz dodać fotki Twoich S5 które masz w sklepiku
Pewnie że mogę dodać. Wieczorem postaram się to zrobić.

Kiedy zamawiałeś? Bo czekam teraz na dostawę i zastanawiam się z jaką pigułą przyjdą. Ostatnio doszły z aluminiową, ale pisałem do fasttech i dostałem odpowiedź, że mają być z mosiężną, a to mogła być jakaś stara dostawa. Choć ja pierwszą taką lampkę zamówiłem od nich jakiś rok temu, była sygnowana jako C20 EDC host i też miała mosiężną pigułę. Te ostatnie miały wszystko ok, ale aluminiową pigułę i musiałem dorabiać mosiężną, bo nie było jak drivera zalutować, po za tym ta aluminiowa wkręcała się bardzo luźno, jakby nie z tej latarki. Dostałem jednak "zapewnienie", że się to nie powtórzy, bo ta latarka ma mieć mosiężną pigułę.

Co do porównania do Convoy, to bliżej jej do S2+, niż S2. Podobne wymiary i trochę lżejsza. Kolimatory pasują idealnie na styk, ale warunkiem jest wysokie (grube) podłoże, jak SinkPad albo Noctigon.

Za ~23zł to u nas nawet materiału nie kupisz na taką konstrukcję, że o wykonaniu nie wspomnę. :)
Awatar użytkownika
maciex93

Zamawiałem 6. Października.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Na FT ostatnio pokazała się jeszcze tańsza, podobnych rozmiarów lampka (tak, już lampka z diodą i jakimś sterownikiem). Niestety po fotkach niewiele można ocenić:
http://www.fasttech.com/products/1/1001 ... cool-white
W tej cenie raczej cudów w środku spodziewać się nie można :)
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
maciex93

Znam takie lampki...
Piguła może i była bez dziury, ale aluminiowa, więc sterownika nie zalutujesz bez pierścienia.
Obróbka kulawa, ostre krawędzie.
Włącznik okropny i jeszcze mocowany na wcisk do dupki, nie sposób go wyjąć bez niszczenia.
Ref akurat miałam alu, a tu po zdjęciach widać że plastik.
Awatar użytkownika
Zbychur

Bocian, Ta z Twojego linku na pigułę bez gwintu zakręconą pierścieniem, plastikowy reflektor i wyłącznik wciśnięty w tym plastiku na stałe. ☺
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Acha, no dobra, czyli nie polecamy :)
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Zbychur

Gotowiec na bazie tej z FT, można znaleźć tu
http://www.aliexpress.com/item/Mini-Ult ... 51767.html
Tylko ogniwo protected potrzebne.

[ Dodano: 3 Listopad 2014, 18:41 ]
Obiecane zdjęcia :) Nie są najwyższej jakości, ale tych ostatnich nie potrafię znaleźć, więc wrzucam stare.

Dupka w elementach
Obrazek

Głowica w elementach
Obrazek

Gwinty
ObrazekObrazek

S5 vs S2 :)
Obrazek
Obrazek

To dokładnie ten host jaki otrzymał do budowy swojej pierwszej latarki kolega LED1234 w tym wątku
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 lis 2014, 20:53 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Czy w tym hoście XM-L2 puszczone na 2,1A będzie bezpieczne, czy się ugotuje?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
lorak

Post autor: lorak »

Na rower bez problemu. Jako EDC 2.1A to max jak dla mnie. Piguła jest solidna, praktycznie identyczna jak w S2, ale ścianki tak jak było wspomniane są trochę cieńsze.
PawelG.

Ma być jako EDC.
Taka tańsza alternatywa dla S2 dla taty :)
Podoba mu się mój S2, ale ma być tanio.
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
Zbychur

PawelG. pisze:Czy w tym hoście XM-L2 puszczone na 2,1A będzie bezpieczne, czy się ugotuje?
Podobnie jak convoyach serii S, używanie z głową będzie bezpieczne. Lampka cała szybko się nagrzewa, może trochę szybciej niż S2+. Znajomi zanim dostali latarki do łapek przeszli gruntowne szkolenie, ale oni nie są wtajemniczeni, więc to była konieczność. Można bawić się w sterownik 2,8A i zabezpieczenie termiczne. Jednak przy 2,1A światła jest masa i na zewnątrz można spokojnie używać. Kolega fotorondo ma chyba nawet jedną 2,4A albo 2,8A i skalp XP-L. Choć nie powiem przestrzegałem, że 2,1A na EDC to w zupełności wystarczy ;) . Wygodnie się ją nosi w kieszeni, niby tylko centymetr z groszami krótsza od S2 i kilka gramów lżejsza, ale to już czuć.
PawelG.

No to to by były dobre wiadomości :)
Tata teraz od czasu do czasu używa któregoś Convoya.
Musze w takim razie pomyśleć o tym S5.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Kolega ma. I bardzo sobie chwali, tak bardzo że ten cieplutki skalp XP-L na 2.8A to w tej chwili mój ulubiony EDC. Dzięki Ci Zbychur. Teraz na rowerze się nie grzeje, a na spacery dla taty PawelG., 2.1A to i tak aż nadto.
ODPOWIEDZ