Ultrafire S5 host - prawdopodobnie najtańsza latarka do DIY
Ultrafire S5 host - prawdopodobnie najtańsza latarka do DIY
Hej.
Parę osób już pewnie miało w ręce tego hosta, ale pomyślałem że można o nim kilka słów napisać.
Link https://www.fasttech.com/p/1198400 host (czyli latarka bez diody i sterownika) kosztuje 6,87$ i jest to prawdopodobnie najtańsza baza do budowy własnej, taniej i bardzo przyzwoitej latarki EDC i na rower.
Co można powiedzieć... Obróbka mechaniczna dobra, gwinty również ładnie nacięte, chociaż szkoda że nie anodyzowane.
Piguła mosiężna, dosyć równa ale można wypolerować.
Reflektor typu OP, ~20mm średnicy i 12mm wysokość. Można z łatwością podmienić na optykę typu TIR (kolimator).
Szkiełko zwykłe, bez powłok, 20mm średnicy 1,5mm grubości.
O-ringi obecne przy każdym gwincie oraz szybce, jest nawet miejsce na dodatkowy o-ring.
Włącznik to dobrze znany "kwadraciak" http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=160980 taki jak bywał w starszych convoyach.
Body oraz głowica troszkę cieńsze niż np convoy S2, z resztą widać to też po wadze, 54g vs 76g.
Anodyzacja również przyzwoita i nie tak łatwo ją zarysować.
Wygląd kwestia gustu, ale powiedział bym że jest klasyczny
Długość latarki 11,5cm, średnica 24mm.
Akcesoria jak dyfuzory i klipsy pasują od convoyów.
Podsumowując, jak na swoja cenę warta zainteresowania, na pewno lepsza alternatywa niż wf-501, wf-502 które są na tyle tanie że ktoś może pomyśleć "a i tak przerobię" ale potem problem bo piguła dziurawa, moduł lata luźno, a włącznik psuje się od patrzenia nań.
Zbyszku jak przeczytasz to możesz dodać fotki Twoich S5 które masz w sklepiku
Parę osób już pewnie miało w ręce tego hosta, ale pomyślałem że można o nim kilka słów napisać.
Link https://www.fasttech.com/p/1198400 host (czyli latarka bez diody i sterownika) kosztuje 6,87$ i jest to prawdopodobnie najtańsza baza do budowy własnej, taniej i bardzo przyzwoitej latarki EDC i na rower.
Co można powiedzieć... Obróbka mechaniczna dobra, gwinty również ładnie nacięte, chociaż szkoda że nie anodyzowane.
Piguła mosiężna, dosyć równa ale można wypolerować.
Reflektor typu OP, ~20mm średnicy i 12mm wysokość. Można z łatwością podmienić na optykę typu TIR (kolimator).
Szkiełko zwykłe, bez powłok, 20mm średnicy 1,5mm grubości.
O-ringi obecne przy każdym gwincie oraz szybce, jest nawet miejsce na dodatkowy o-ring.
Włącznik to dobrze znany "kwadraciak" http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=160980 taki jak bywał w starszych convoyach.
Body oraz głowica troszkę cieńsze niż np convoy S2, z resztą widać to też po wadze, 54g vs 76g.
Anodyzacja również przyzwoita i nie tak łatwo ją zarysować.
Wygląd kwestia gustu, ale powiedział bym że jest klasyczny
Długość latarki 11,5cm, średnica 24mm.
Akcesoria jak dyfuzory i klipsy pasują od convoyów.
Podsumowując, jak na swoja cenę warta zainteresowania, na pewno lepsza alternatywa niż wf-501, wf-502 które są na tyle tanie że ktoś może pomyśleć "a i tak przerobię" ale potem problem bo piguła dziurawa, moduł lata luźno, a włącznik psuje się od patrzenia nań.
Zbyszku jak przeczytasz to możesz dodać fotki Twoich S5 które masz w sklepiku
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Pewnie, że mogę dodać.
Kiedy zamawiałeś? Bo czekam teraz na dostawę i zastanawiam się z jaką pigułą przyjdą. Ostatnio doszły z aluminiową, ale pisałem do fasttech i dostałem odpowiedź, że mają być z mosiężną, a to mogła być jakaś stara dostawa. Choć ja pierwszą taką lampkę zamówiłem od nich jakiś rok temu, była sygnowana jako C20 EDC host i też miała mosiężną pigułę. Te ostatnie miały wszystko ok, ale aluminiową pigułę i musiałem dorabiać mosiężną, bo nie było jak drivera zalutować, po za tym ta aluminiowa wkręcała się bardzo luźno, jakby nie z tej latarki. Dostałem jednak "zapewnienie", że się to nie powtórzy, bo ta latarka ma mieć mosiężną pigułę.
Co do porównania do Convoy, to bliżej jej do S2+, niż S2. Podobne wymiary i trochę lżejsza. Kolimatory pasują idealnie na styk, ale warunkiem jest wysokie (grube) podłoże, jak SinkPad albo Noctigon.
Za ~23zł to u nas nawet materiału nie kupisz na taką konstrukcję, że o wykonaniu nie wspomnę.
Pewnie że mogę dodać. Wieczorem postaram się to zrobić.maciex93 pisze:Zbyszku jak przeczytasz to możesz dodać fotki Twoich S5 które masz w sklepiku
Kiedy zamawiałeś? Bo czekam teraz na dostawę i zastanawiam się z jaką pigułą przyjdą. Ostatnio doszły z aluminiową, ale pisałem do fasttech i dostałem odpowiedź, że mają być z mosiężną, a to mogła być jakaś stara dostawa. Choć ja pierwszą taką lampkę zamówiłem od nich jakiś rok temu, była sygnowana jako C20 EDC host i też miała mosiężną pigułę. Te ostatnie miały wszystko ok, ale aluminiową pigułę i musiałem dorabiać mosiężną, bo nie było jak drivera zalutować, po za tym ta aluminiowa wkręcała się bardzo luźno, jakby nie z tej latarki. Dostałem jednak "zapewnienie", że się to nie powtórzy, bo ta latarka ma mieć mosiężną pigułę.
Co do porównania do Convoy, to bliżej jej do S2+, niż S2. Podobne wymiary i trochę lżejsza. Kolimatory pasują idealnie na styk, ale warunkiem jest wysokie (grube) podłoże, jak SinkPad albo Noctigon.
Za ~23zł to u nas nawet materiału nie kupisz na taką konstrukcję, że o wykonaniu nie wspomnę.
Na FT ostatnio pokazała się jeszcze tańsza, podobnych rozmiarów lampka (tak, już lampka z diodą i jakimś sterownikiem). Niestety po fotkach niewiele można ocenić:
http://www.fasttech.com/products/1/1001 ... cool-white
W tej cenie raczej cudów w środku spodziewać się nie można
http://www.fasttech.com/products/1/1001 ... cool-white
W tej cenie raczej cudów w środku spodziewać się nie można
Sometimes darkness can show you the light
Znam takie lampki...
Piguła może i była bez dziury, ale aluminiowa, więc sterownika nie zalutujesz bez pierścienia.
Obróbka kulawa, ostre krawędzie.
Włącznik okropny i jeszcze mocowany na wcisk do dupki, nie sposób go wyjąć bez niszczenia.
Ref akurat miałam alu, a tu po zdjęciach widać że plastik.
Piguła może i była bez dziury, ale aluminiowa, więc sterownika nie zalutujesz bez pierścienia.
Obróbka kulawa, ostre krawędzie.
Włącznik okropny i jeszcze mocowany na wcisk do dupki, nie sposób go wyjąć bez niszczenia.
Ref akurat miałam alu, a tu po zdjęciach widać że plastik.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Gotowiec na bazie tej z FT, można znaleźć tu
http://www.aliexpress.com/item/Mini-Ult ... 51767.html
Tylko ogniwo protected potrzebne.
[ Dodano: 3 Listopad 2014, 18:41 ]
Obiecane zdjęcia Nie są najwyższej jakości, ale tych ostatnich nie potrafię znaleźć, więc wrzucam stare.
Dupka w elementach
Głowica w elementach
Gwinty
S5 vs S2
To dokładnie ten host jaki otrzymał do budowy swojej pierwszej latarki kolega LED1234 w tym wątku
http://www.aliexpress.com/item/Mini-Ult ... 51767.html
Tylko ogniwo protected potrzebne.
[ Dodano: 3 Listopad 2014, 18:41 ]
Obiecane zdjęcia Nie są najwyższej jakości, ale tych ostatnich nie potrafię znaleźć, więc wrzucam stare.
Dupka w elementach
Głowica w elementach
Gwinty
S5 vs S2
To dokładnie ten host jaki otrzymał do budowy swojej pierwszej latarki kolega LED1234 w tym wątku
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 lis 2014, 20:53 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy w tym hoście XM-L2 puszczone na 2,1A będzie bezpieczne, czy się ugotuje?
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Ma być jako EDC.
Taka tańsza alternatywa dla S2 dla taty
Podoba mu się mój S2, ale ma być tanio.
Taka tańsza alternatywa dla S2 dla taty
Podoba mu się mój S2, ale ma być tanio.
Podobnie jak convoyach serii S, używanie z głową będzie bezpieczne. Lampka cała szybko się nagrzewa, może trochę szybciej niż S2+. Znajomi zanim dostali latarki do łapek przeszli gruntowne szkolenie, ale oni nie są wtajemniczeni, więc to była konieczność. Można bawić się w sterownik 2,8A i zabezpieczenie termiczne. Jednak przy 2,1A światła jest masa i na zewnątrz można spokojnie używać. Kolega fotorondo ma chyba nawet jedną 2,4A albo 2,8A i skalp XP-L. Choć nie powiem przestrzegałem, że 2,1A na EDC to w zupełności wystarczy . Wygodnie się ją nosi w kieszeni, niby tylko centymetr z groszami krótsza od S2 i kilka gramów lżejsza, ale to już czuć.PawelG. pisze:Czy w tym hoście XM-L2 puszczone na 2,1A będzie bezpieczne, czy się ugotuje?
No to to by były dobre wiadomości
Tata teraz od czasu do czasu używa któregoś Convoya.
Musze w takim razie pomyśleć o tym S5.
Tata teraz od czasu do czasu używa któregoś Convoya.
Musze w takim razie pomyśleć o tym S5.