Nitecore HC50 czy warto ?

Oświetlenie montowane na głowie
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

ElSor pisze:Nie rozumiem też tego, dlaczego latarka w najowocniejszym trybie dostaje "tylko" 1,5A, skoro ma obudowę pozwalającą na rozproszenie spokojnie większej ilości ciepła ew po co ma aż tak dużą obudowę skoro nie jest wykorzystywany LED w pełni swoich możliwości.
Możliwe, że się bali o spalenie diody przy tym dość ekwilibrystycznym odprowadzaniu ciepła... ? Bo z tego zdjęcia, które udostępniłeś, to dioda jest przylutowana do wąskiego (MC?)PCB, które nie ma jak być zbyt dobrze dociśnięte do aluminiowej obudowy... Tak się tylko zastanawiam.
ElSor pisze:Obrazek
Obrazek
Wady, które wymieniłeś faktycznie są, najbardziej z nich dokuczała mi ta z wolnym wyłączaniem i zapamiętywaniem wyższego trybu niż się miało...

Pozdrawiam :)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

MCPCB to cała ta płytka a błyszczące pola (bezpośrednio połączone z padem termicznym) stykają się poprzez pastę termo z obudową.
P33

Post autor: P33 »

A ja mam parę pytań co do różnic pomiędzy HC50 a Wizzardem.

Jaką wersję ArmyTeka miałeś - zwykłą czy wide? Jak porównasz profil beamu z obu?

Czy Wizzard siedzi na głowie stabilnie podczas spokojnego biegu? HC50 z racji większej wagi podskakuje przy dynamiczniejszych ruchach a Wizzard ma ciut niższą wagę i chyba środek ciężkości bliżej głowy.

Możesz wrzucić Wizzarda na wagę razem z opaską (bez ogniwa)? HC50 waży 130 gramów - sporo.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Mój Wizard ma optykę 70°. Świeci szerzej niż HC50 i jak dla mnie odpowiednio szeroko. Mam MacTronica HLS-K1 z soczewką 80° i ta świeci za szeroko natomiast.
Nie wiem jak w biegu ale podczas jazdy na rowerze czy chodzenia siedzi pewnie na głowie - paski są szerokie i nie powodują dyskomfortu.
Wizard waży ok 97-98g z opaską.
Awatar użytkownika
sirgregs

Post autor: sirgregs »

HC50 ma 100°

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

sirgregs pisze:HC50 ma 100°
Wizard ma 120° ;-)
Wcześniej pisałem o spocie, bo to on jest głównym światłem, spill tylko pomocniczym.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Sorki kochani, ale te kąty, które Ci producenci wypisują to sobie możecie w ...niedomówienie... wsadzić. *

Mam też Wizarda "70°" i on wcale nie ma spotu 70°. tylko o wiele mniej.

Pomiar na ścianie. Odległość od ściany 50cm (!):
HC50 spill: 95cm , Spot 20cm (mniej więcej, bo one płynnie się rozmywają).
Wizard: dość mocno mniej więcej równo oświetlone (spot?) 25-30cm, płynnie rozmywające się do zaniku przy 60-75cm (spill?).

W sumie w obu latarkach przejścia są bardzo płynne, w Wizardzie w Spillu nie ma ani kawałka (kątowego) o równym oświetleniu, od mniej więcej równego spotu (a też w centrum jest najsilenijszy) mamy dość jednostajny spadek jasności do zera.

Spil w HC50 jest ZDECYDOWANIE szerszy niż w Wizard 70
Spot w HC50 jest zdecydowanie mniejszy niż w Wizard 70 i ma ciut większy przez to zasięg.

U mnie Wizard 70 dobrze oświetla tyle ile widzę "między nosami", czyli taki kąt na jaki mogę patrzeć obojgiem oczu, ale szerzej jest już ciemno - sądzę, że to wystarczy, chyba, że mieć oświetlone wszystko co dało by się zobaczyć "kątem oka" - wtedy HC50 jest lepsza.

Kilka zdjęć, które przedwczoraj zrobiłem, ale te zdjęcia tego nie oddają niestety, nie wyszły tak jak miały, temu lepiej zawierzyć opisowi słownemu:
https://picasaweb.google.com/1066285394 ... izardIHC50

Szczególnie ciekawe te:
Obrazek

Co to wiązki - przy Wizardzie o wiele lepiej się czyta, bo oświetla przynajmniej powierzchnię karki A5 równomiernie. Przy HC50 mam najmocniej oświetlone tak z 10x10cm i albo ten kawałek mnie lekko razi, albo resztę mam lekko niedoświetloną i muszę ruszać czołówką za tekstem.

W terenie HC ma rozkład bardzo dobry (chyba, że się martwimy o stracone lumeny na bokach), ale gdzie spojrzymy tam wszędzie przed nami i po bokach jasno.
Wizard w terenie oświetla tyle ile widzimy obojgiem oczu na raz. Troszkę mi na początku brakowało boków i "przed nogami" ale to kwestia przyzwyczajenia (jak sądzę), tak, że po przyzwyczajeniu Wizard też bardzo dobrze daje radę w terenie.

Barwy światła nie da się porównać! Wizard ma jedną z najładniejszych barw jakie mam w domu w latarkach (ciepły neutral, super czerwienie i pomarańcze, ale białe jest białe - bez zafarbów), HC50 ma najbrzydszą barwę - zimna zielonkawa, ale jak się nie ma porównania i oko się przyzwyczai to nie ma tragedii.

Wizard jest wyraźnie lżejszy od HC50, można mieć luźniej gumkę na głowie. Zresztą gumka jest (dla mnie) fajniejsza, bo trochę słabsza dzięki czemu jest większa tolerancja co to jej ustawienia, w HC, miałem albo za luźna (latarka jedzie), albo za ciasną (dyskomfort) i trudno to optymalnie ustawić (oczywiście to na początku, potem się człowiek przyzwyczaja).

Czy nie lata... przy bieganiu trochę latają obie, bo to jednak ciężar baterii z przodu a nie z tyłu. Myo to to nie jest ;) Gdy się nie biega to nie ma najmniejszych problemów.

Gdybym miał do wyboru Wide w barwie Warm/neutral, to pewno by była dla mnie jeszcze lepsza, niż posiadana 70°.

Potwierdzam różnicę w wadzie kompletów na ok. 35g. Oprócz samej masy, to środek ciężkości Wizarda jest bliżej czoła niż w przypadku HC50 - to też się odczuwa.

* - Tak, że wymienianie się tymi kątami od różnych producentów dla mnie ma taki sam sens jak podawanie czasu pracy w danym trybie jaki podają producenci - (ArmyTec podaje do 10% jasności początkowej... Gdzie tu sens? (tak wiem, że tak też jest w ANSI FL1, ale to nie usprawiedliwia tego bezsensu).

[ Dodano: 20 Czerwiec 2014, 18:08 ]
ElSor pisze:
sirgregs pisze:HC50 ma 100°
Wizard ma 120° ;-)
Wcześniej pisałem o spocie, bo to on jest głównym światłem, spill tylko pomocniczym.
To właśnie zależy od konkretniej optyki. HC50 bez spillu by nie istniała, tam jest głównie spill (maciupeńki, króciuteńki reflektoreczek), spot jest tylko nieznacznie (dla oka) jaśniejszy od spillu.
Ostatnio zmieniony niedziela 22 cze 2014, 13:39 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
sirgregs

Post autor: sirgregs »

marmez, świetnie opisane :-)
W terenie faktycznie HC50 "robi robotę" co po osobistych testach potwierdzam. Dzięki szerokiemu spillowi mimo tego że masz oczy wpatrzone w drogę nie jesteś w stanie przegapić gałęzi która mogłaby zrzucić Cię z roweru ;-)

Jest jeszcze jeden szczegół w HC50 który technicznie mnie zauroczył. Jest to w sumie przypadek spowodowany tym że akumulator nie jest centrycznie umieszczony w lampce. Wymusiło to konstrukcję ujemnej płytki kontaktowej wraz ze sprężynką i kołeczkiem pozycjonującym która stoi w miejscu a dokręcamy jedynie nakrętkę. Dzięki temu akumulator używany w HC50 nie ma żadnych śladów użycia na ujemnym biegunie.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Zależy jeszcze który jest traktowany jako spill, bo niejako są 2.
Obrazek
Ten środkowy to kąt ok 110-115° (czyli bliski 120°, jakie deklaruje producent). Ostatni to odbicie od "zakrętki" szybki i ma ok 160°. Spot nie wiadomo gdzie się kończy ale na oko (w programie graficznym) ma mniej niż 65°. Gdzieś wyczytałem, że oczy ludzkie podczas skupienia widzą kąt ok 50-55° i tyle wg mnie pokrywa spot w Wizardzie.
Janusdr

Post autor: Janusdr »

Witam Szanownych Użytkowników swiatelka.pl
Jestem Janusz, a moje zainteresowanie światełkami wynika głównie z grotołażenia.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Nitecore HC50

Zakupiłem do niej niedawno takie akumulatory:
i niestety czołówka się nie włącza... Dlaczego?

Wcześniej używałem tych https://www.fasttech.com/products/1341105 i wszystko było ok.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaka jest różnica między tymi dwoma rodzajami akumulatorów?
Jedyna jaką zauważam to BATTERY CHEMISTRY - Lithium i Li-Ion ale co to w zasadzie w praktyce oznacza?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

A jesteś pewien, że w nowych biegun + odstaje od plastikowej części akumulatora?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Te akumulatory są identyczne.
Jak masz miernik to sprawdź napięcie na akku, abo chociaż włóż do ładowarki i zobacz czy się ładują.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Wyglądają identycznie i oznaczenia mają identyczne (NCR18650B) czyli ten sam producent, chemia etc. To dziwne....

Może guzik na górze jest za krótki? Spróbuj z małym magnesem. Samo zabezpieczenie nie powinno mieć znaczenia. Ładują się normalnie? Pokazują napięcie na woltomierzu?
Janusdr

Dzięki za tak szybką reakcję.

Macie rację i powód okazał się prozaiczny...
Biegun + jest zbyt krótki.

Nie przyszło mi to do głowy dlatego, że wcześniejsze akusy były identyczne i wszystko działało ok, ale - miałem również inny egzemplarz czołówki.
Widocznie we wcześniejszym nie odgrywało to aż takiego znaczenia.

Dziękuję za pomoc.
Janusdr

Czy ktoś dysponuje zdjęciami wnętrza w dużej rozdzielczości?
@ElSor?
ODPOWIEDZ