Przebudowa samochodu pożarniczego
Przebudowa samochodu pożarniczego
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Czytając Wasze posty włos mi się na głowie jeży, bo większości sformułowań nie rozumiem. Należę do OSP i chcielibyśmy przebudować nasz wóz bojowy tzn star 244. Chodzi mi o światła boczne robocze, oświetlenie skrytek i tzw listwę ostrzegawcza http://www.elfir.pl/Belka_ostrzegawcza_ ... em,38.html ...
W sumie wiem, wszystko można kupić ale jak wiadomo straż (w szczególności OSP) ma nieduży portfel... Tak wiec postanowiliśmy się sami zabrać za modernizacje we własnym zakresie...
Jaki układ sterujący, lub od czego można wziąć do ww belki ostrzegawczej?
I w jaki sposób można zmniejszyć pobór prądu na oświetlenie robocze (na zewnątrz, 4 lampy -jakie?) i w skrytkach jak również w kabinie....?
Z góry dziękuje za zainteresowanie bądź ewentualna pomoc!!!
Czytając Wasze posty włos mi się na głowie jeży, bo większości sformułowań nie rozumiem. Należę do OSP i chcielibyśmy przebudować nasz wóz bojowy tzn star 244. Chodzi mi o światła boczne robocze, oświetlenie skrytek i tzw listwę ostrzegawcza http://www.elfir.pl/Belka_ostrzegawcza_ ... em,38.html ...
W sumie wiem, wszystko można kupić ale jak wiadomo straż (w szczególności OSP) ma nieduży portfel... Tak wiec postanowiliśmy się sami zabrać za modernizacje we własnym zakresie...
Jaki układ sterujący, lub od czego można wziąć do ww belki ostrzegawczej?
I w jaki sposób można zmniejszyć pobór prądu na oświetlenie robocze (na zewnątrz, 4 lampy -jakie?) i w skrytkach jak również w kabinie....?
Z góry dziękuje za zainteresowanie bądź ewentualna pomoc!!!
Ostatnio zmieniony czwartek 22 sty 2009, 19:27 przez maakaron, łącznie zmieniany 2 razy.
i osmego dnia bog stworzyl strazaka....
Jezeli to ma ratowac zycie, to na zewnatrz tylko HIDy
teraz juz stosunkowo tanie. Pobor mocy 2/3 w stosunku do chalogenowego a swiatla trzy razy wiecej. Reflektory szerokokatne, mysle ze od swiatel przeciwmgielnych by sie nadaly. Mam nadzieje ze dobrze zrozumialem okreslenie "oswietlenie robocze"
teraz juz stosunkowo tanie. Pobor mocy 2/3 w stosunku do chalogenowego a swiatla trzy razy wiecej. Reflektory szerokokatne, mysle ze od swiatel przeciwmgielnych by sie nadaly. Mam nadzieje ze dobrze zrozumialem okreslenie "oswietlenie robocze"
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
A cos wiecej w temacie przebudowy Makaronowego czolgu powiesz ?
Edit. Posta na zlosc nie zmienie ani o przecinek
Edit. Posta na zlosc nie zmienie ani o przecinek
Ostatnio zmieniony piątek 23 sty 2009, 21:16 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilku forumowiczom mozna placic w ciemno
Ale nie rozmydlajac tematu, Ja tu widze jeszcze jeden problem.
Po pierwsze primo
Jaka moca (elektryczna) dysponuje taki woz ?
Looknij na tabliczke znamionowa alternatora.
Po drugie primo
Czy ten sprzet jest wyposazony np. w dodatkowy alternator badz generator 220V ?
Jezeli tak tez podaj parametry tej elektrowni.
Teraz do glowy przyszedli mi pewien szatanski pomysl:
czy "swiatla boczne robocze" musza byc cztery ?
Co jezeli beda dwa lecz o jasnosci slonca ?
Mozna np. wykozystac lampy metachalogenkowe i to konkretne, w dedykowanych wodoszczelnych oprawach. (palniki rurkowe dajace pieknie rozproszone swiatlo)
np. po 500W na strone. Zapewniam ze podaczas akcji w lesie, luna bedzie widoczna z kilometra jak nad jakas rafineria
Nie mam bladego pojecia o swiatlach sygnalizacyjnych, wiec ten temat pomine.
Teraz najwazniejsza sprawa:
Ile macie/mozecie miec/mozecie zebrac na ten cel ?
To moze prozaiczne pytanie, ale w niektorych przypadkach decyduje o wyborze rozwiazania.
Zrob fotki wozu z podniesionymi klapami, ci ktorzy maja doswiadczenie w sprawach podswietlenia, beda mieli pole do popisu.
PeeS. Bardzo przepraszam za ewentualne bledy ortograficzne/gramatyczne/stylistyczne.
Pees dwa. jaybee: jezeli moja wypowiedz, nadmiernie stylumuluje Twoje zwoje szarej masy, prosze napisac mi to na GG: 475248.
Pozdrawiam
Ale nie rozmydlajac tematu, Ja tu widze jeszcze jeden problem.
Po pierwsze primo
Jaka moca (elektryczna) dysponuje taki woz ?
Looknij na tabliczke znamionowa alternatora.
Po drugie primo
Czy ten sprzet jest wyposazony np. w dodatkowy alternator badz generator 220V ?
Jezeli tak tez podaj parametry tej elektrowni.
Teraz do glowy przyszedli mi pewien szatanski pomysl:
czy "swiatla boczne robocze" musza byc cztery ?
Co jezeli beda dwa lecz o jasnosci slonca ?
Mozna np. wykozystac lampy metachalogenkowe i to konkretne, w dedykowanych wodoszczelnych oprawach. (palniki rurkowe dajace pieknie rozproszone swiatlo)
np. po 500W na strone. Zapewniam ze podaczas akcji w lesie, luna bedzie widoczna z kilometra jak nad jakas rafineria
Nie mam bladego pojecia o swiatlach sygnalizacyjnych, wiec ten temat pomine.
Teraz najwazniejsza sprawa:
Ile macie/mozecie miec/mozecie zebrac na ten cel ?
To moze prozaiczne pytanie, ale w niektorych przypadkach decyduje o wyborze rozwiazania.
Zrob fotki wozu z podniesionymi klapami, ci ktorzy maja doswiadczenie w sprawach podswietlenia, beda mieli pole do popisu.
PeeS. Bardzo przepraszam za ewentualne bledy ortograficzne/gramatyczne/stylistyczne.
Pees dwa. jaybee: jezeli moja wypowiedz, nadmiernie stylumuluje Twoje zwoje szarej masy, prosze napisac mi to na GG: 475248.
Pozdrawiam
Spokojnie Makaron. Bez wycieczek osobistych. Sam "sztuczek" nie znasz, a masz czelnosc wzywac do odpowiedzi imiennie. Kto zna i bedzie mial ochote Ci te sztuczki objasnic - sam sie odezwie.maakaron pisze:Moze pan od ortografi zna jakas sztuczke na dobre oswietlenie o niskim poborze pradu....
J.B.TANSTAAFL
nie masz ochoty - nic nie pisz, nic na sile..... ja zwrocilem sie z prosba o pomoc ludzi kumatych w dziedzinie na ktorej ja osobiscie sie nie znam.... jesli Cie urazilem to spoko, sorkimaakaron pisze:Z góry dziękuje za zainteresowanie bądź ewentualna pomoc!!!
pozdrawiam
i osmego dnia bog stworzyl strazaka....
- Calineczka
- Kontakt:
Cel szczytny Wóz strażacki więc pomożemy Jako ciekawostkę powiem że kiedyś startowałem w olimpiadzie pożarniczej i... wygrałem piłkę do kosza A teraz stricte tematycznie Jaybee nie sil się, o to też zdaje się Calineczka poprosił. Czekamy na możliwości prądotwórcze tego cudu wschodniej techniki i coś się wymyśli
PS. To zapewne ma dwa aku kwasowe 12V bo jak to heavy car na 24V śmiga. Ale czekamy na to co piszą tabliczki znamionowe i co można z tego wydoić
PS. To zapewne ma dwa aku kwasowe 12V bo jak to heavy car na 24V śmiga. Ale czekamy na to co piszą tabliczki znamionowe i co można z tego wydoić
Sometimes darkness can show you the light
Ciekawe info o naszych (niegdyś) "gwiazdach"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fabryka_Samochod%C3%B3w_Ci%C4%99%C5%BCarowych_%22Star%22
O 244 niestety nie ma artykułu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fabryka_Samochod%C3%B3w_Ci%C4%99%C5%BCarowych_%22Star%22
O 244 niestety nie ma artykułu
Sometimes darkness can show you the light