Jak podłączyc diody Cree pod dynamo?

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
O widzisz, to już jest rozsądna propozycja. Sądzę, że nie należy się ograniczać do tych 15V, zakres bezpiecznego napięcia wejściowego, można by ustalić na poziomie 20V, pozostaje jeszcze około 4V zapasu... ale...
Aby pod względem energetycznym zabezpieczenia układ był OK, należało by wyznaczyć optymalne napięcie wejściowe przy ustalonym prądzie diod i z małym zapasem można dać zenera mocy, czyli tak jak wspominasz zenerkę z tranzystorem, lub transila itp...
Warto też wziąć pod uwagę dopuszczalne napięcie diod użytych w prostowniku. Najlepiej tam dać Schotky, a te są raczej na względnie niskie napięcia.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon

Post autor: joon »

No właśnie ta przetwornica z tego co wyczytałem ma maksymalne napięcie wejściowe na poziomie 15V :/

Maksymalny punkt mocy będzie "pływał" w zależności od prędkości jazdy, podobny przypadek miałem w ładowarce solarnej- niestety poddałem się :/

Diody "szybkiego" to nie problem- za grosze można kupić na 1A 50V, bardziej przemyślałbym wybór przetwornicy- bo żaden układ liniowy nie będzie pracował w takim przedziale napięć zasilających z odpowiednią sprawnością.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Na początku opisu jest napisane: Napięcie we VIN=5 - 24V.
Patrz też ostatnia fotka poglądowa na drugiej stronie opisu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon

Post autor: joon »

Hmmm, skąd wzięło mi się to 15? :oops:
tumich

Post autor: tumich »

odkopuje temat :D

W holendrze mam dynamo w piaście. Z przodu jest lampa z żarówką 2,5W na 6V , która świeci.. bardzo mizernie. Chciałbym zmienić ją na led typu cree. Ktoś już montował podobne pod dynamo?
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

Zrobiłem kiedyś różne wersje pod dynamo w piaście : LINK .
Jak potrafisz lutować to można przerobić. Gotowe rozwiązania zasilania są na stronie na stronie Pilom.com
Zadbać o chłodzenie diody. Nie kłaść w plastikową zamkniętą obudowę.

Został mi także driver HDD1 Ledima do zasilania LED z dynama.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
tumich

Post autor: tumich »

Akurat lampka ma plastikową obudowę. :-| Te słabsze ledy cree również wydzielają tyle ciepła? Są już jakieś gotowe lampki pod dynamo w rozsądnych cenach?
Awatar użytkownika
wikrap1
Kontakt:

Post autor: wikrap1 »

Gotowe lampki są. Patrz np. produkty Bush & Muller. Mają zazwyczaj podtrzymanie na goldcapie, wyjście na tylną lampkę i włącznik z fotodiodą.
SF L2 XM-L T5 4B
Armytek Wizard WR
ODPOWIEDZ