Chińska latarka co to jest? Pytanie do ludzi w temacie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

Amperomierzem szeregowo włączonym w obwód, nastaw latarkę w trybie max, jedną końcówką dotykasz - ogniwa, drugą końcówką gwintu tuby (obojętnie czy plus czy minus podłączysz do masy) amperomierz pokaże przybliżoną wartość (spadek na przewodach)
Co do sterownika, potrzeba np multimetr z funkcją testu tranzystorów, przykładając przewód plusowy do sprężynki drivera a minus do gwintu głowicy. Jeśli ma zabezpieczenie będzie powolny, słabo świecący stroboskop. Drugi sposób, włożyć rozładowane do 3V ogniwo i włączyć latarkę, wypatrywać trybu wyżej napisanego.
ezios

Post autor: ezios »

Dziękuję Panowie za podpowiedź. Miałem kompletne zaćmienie. Zmierzyłem i przy ustawieniu pokrętła na wartość 10. Uzyskałem wynik 0.45 więc wychodzi według mojego przelicznika 45 mA razy minut 60 co daje sterownik 2.7 A. Proszę o poprawki. A ogniwa mają po 3.5 v. Przy ilu powinno włączyć się zabezpieczenie?
Ostatnio zmieniony środa 22 paź 2014, 22:41 przez ezios, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

Zapomniałem dodać że jak mierzyłeś multimetrem to ustawienie zakresu na ampery (prąd stały)
jeśli wyszło 0.45A przy nastawie na 10A to masz jakieś 1A w diodę uwzględniając spadki :)
Około 2,8-3V włączy się zabezpieczenie o ile jest.
ezios

Post autor: ezios »

Że na ampery to się domyśliłem, dzięki.
Ale niestety latarka nie posiada zabezpieczenia. Przedostatni pomiar 3.24 v a po kilku minutach spadło do 2.5 v.
ODPOWIEDZ