Zakup latarki dla wędkarza

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
robertbekus

Zakup latarki dla wędkarza

Post autor: robertbekus »

Witam Wszystkich forumowiczów serdecznie. To mój pierwszy raz na tym forum. Bardzo proszę o pomoc w zakupie latarki czołowej ewentualnie "ręcznej". Mam odłożone lewe 250 zł przed żoną i chciałbym je zainwestować w latareczkę co by sprawdzała mi się na moich wyprawach wędkarskich. Co do tematu latarek jestem zielony a i różne opinie i testy tylko namąciły mi w głowie. Znalazłem oto taką aukcje:

http://allegro.pl/latarka-led-zoom-cree ... 04473.html
a tu niby mocniejsza wersja
http://allegro.pl/latarka-czolowa-led-c ... 51576.html
Bardzo dziękuję za pomoc i czekam na info. Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Hmmm, jak by to powiedzieć... obie latarki, w jeden worek i do Warty/Wisły/Sanu, czy co tam najbliżej płynie. Parametry wyssane z palca.

Poczytaj w dziale o czołówkach, jest tam kilka propozycji godnych uwagi. W założonym budżecie się zmieścisz a na pewno będziesz zadowolony.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
robertbekus

Kołomnie to Warta najbliżej;) dzięki za info. może dozbieram do petzl myo - będzie na lata
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Jeśli nie chcesz zagłębiać się technologię, akumulatory 18650 i tym podobne, kup czołówkę Petzla na którą Cię stać. Dostaniesz przemyślane i solidne rozwiązanie. Dobrze jak ma tryb boost, lub tryb bez dyfuzora rozpraszającego do doświetlania większych odległości.
W tym roku wyszła seria odświeżonych modeli, więc zerknij na nie.
robertbekus

Witam.
Koledzy znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/latarka-czolowa-energ ... 84809.html
Mocą nie powala ale wygląda super i na rybki to chyba wystarczy. Co o niej sądzicie. Pozdrawiam Robert
rafalklis
Kontakt:

Post autor: rafalklis »

Wygląd to kwestia dla gustu, ale chyba nawet górnicy noszą mniej na głowie. Mała moc, duża waga i jakość na poziomie lepszego Chińczyka.
W tym typie polecam serię Petzl Pixa. Im wyższy model tym mocniejszy i bardziej zaawansowany.
luzik

Post autor: luzik »

Robert a to czytałeś? http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Żadna bateria typu AAA, AA wg mnie nie dorównuje wydajnością ogniwu 18650.
Piszę to z pozycji osobistego doświadczenia nad wodą bo przerabiałem już różne czołówki.
Śmiać mi się chce jak widzę kolegów wędkarzy z tym czymś na głowie co zacnie się nazywa reprezentując markę oczywiście, kosztuje sporo a w efekcie daje tylko tyle światła, że faktycznie widać wędkarza poruszającego się na brzegu bo "coś" mu świeci na czole i tyle! Jak odpalam swoje światełko to wzbudzam od razu zainteresowanie a co to, a skąd to a czy drogie itp. Nie da się porównać 20 - 40 lumenów do 800 lumenów. Matematyka nie kłamie. Ja na swoim świecidełku jaram 1 godzinę 50 minut w trybie max. Ja uzyskasz taki wynik na czołówkach jakie wskazałeś lub jakich szukasz to daj znać!
Ostatnio zmieniony niedziela 09 lis 2014, 13:31 przez luzik, łącznie zmieniany 2 razy.
robertbekus

luzik dzięki za pomoc. Link bardzo ciekawy. Jaki był koszt całkowity takiej lampeczki już po przeróbkach - o ile możesz o tym mówić :)
luzik

Post autor: luzik »

Chyba o dyszkę przewyższa Twój zaplanowany budżet na ten cel ale i tak uważam, że warto. Ja sobie zafundowałem 3 sztuki gdzie każda świeci inaczej. Jedna to światło skupione zimne białe (świeci troszkę dalej (jak troszkę - nie mierzyłem...) :mrgreen: Druga to światło neutralne świeci szerzej, i trzecia taka jak druga tyle, że światło zimne białe.
Oprócz wędkowania stanowią świetną rezerwę na wypadek wyłączenia prądu w domciu co się czasami zdarza (każdy domownik ma wtedy swoje wydajne żródło światła). Czasami używam do majsterkowania a generalnie na rybki ( co najmniej dwa egzemplarze) - jeżdżą ze mną stale na karpika... :wink:
Hetman

Post autor: Hetman »

Żeby daleko nie szukać: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10960
A z droższych to Nitecore HC50 ale nie widzę na bazarku, chyba się już sprzedała :P ? Więc musiałbyś nową, i tym dobijesz do pełnego budżetu zaskórniaków ;) , razem z aku i ładowarką.
ODPOWIEDZ