Latarka na 1xAA.
Też byłem zainteresowany tym modelem, jednak przypuszczenie które każe mieć się na baczności, dlaczego inni producenci nie wprowadzili XM-L2 T6 lub U2 na 2AA... Po prostu krzywa prądu i jasności leci na łeb na szyję. W zasadzie to bardzo niestabilne rozwiązanie. Polecam: http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... 014-Reviewrost333 pisze:Nie zakładam nowego tematu, bo może ktoś trafi tutaj szukając latarki jak w temacie.
Dziś szperając w necie natknąłem się na stosunkowo nową latarkę, która spełnia wszystkie wymagania autora postu: ThruNite Neutron 2A v2.
Może właśnie pomogłem komuś zdecydować się na konkretny model
SC01 na AA robi coś między 110 a 150lm.
Nie wiem gdzie zauważyłeś, że w Thrunite 2A wykres leci na łeb na szyję, latarka ta (podobnie jak wiele innych, również tych na AA np. Olight S15) ma czasowy ogranicznik jasności w trybie maksymalnym w celu ograniczenia możliwości przegrzania. Czyli tryb turbo służy głównie do przyświecania. XM-L/XM-L2 jest dość popularną diodą również w maluchach.
Nie wiem gdzie zauważyłeś, że w Thrunite 2A wykres leci na łeb na szyję, latarka ta (podobnie jak wiele innych, również tych na AA np. Olight S15) ma czasowy ogranicznik jasności w trybie maksymalnym w celu ograniczenia możliwości przegrzania. Czyli tryb turbo służy głównie do przyświecania. XM-L/XM-L2 jest dość popularną diodą również w maluchach.
W sumie nie wyraziłem się jasno. Miałem na myśli, że na bateriach alkalicznych jest prawie bezużyteczna. Na tej podstawie obalam zasadność stosowania dwóch AA do diody XM-L(2).
Jeśli masz na myśli wykorzystanie akumulatorków AA to się zgodzę, że jest ok. Tyle, że może lepiej od razu pójść w 18650? Tańsze, lepsze itp. Rozumiem, że paluszki mają być jako awaryjne źródło lecz jaki jest sens jak nie dają rady? Na kilka minut tylko?
[ Dodano: 21 Październik 2014, 16:22 ]
w tym przypadku dla 4 alkalicznych z Lidla można dociągnąć świeceniem do 3h przy 4AA to już ma sens
Jeśli masz na myśli wykorzystanie akumulatorków AA to się zgodzę, że jest ok. Tyle, że może lepiej od razu pójść w 18650? Tańsze, lepsze itp. Rozumiem, że paluszki mają być jako awaryjne źródło lecz jaki jest sens jak nie dają rady? Na kilka minut tylko?
[ Dodano: 21 Październik 2014, 16:22 ]
Tak jest, mam też tak w Nitecore EA4W. Tyle, że na bateriach (2xAA) nawet się zdąży nagrzać zrobię test na 4x AA alkalicznych w EA4W to też potwierdzę, że nawet 4AA nie dadzą rady zastąpić nawet w połowie Ni-MH. Taka specyfika alkalicznych. Ratunek tu widzę w mniejszej mocy. Może 300lm, chyba ok 0,5A może jeszcze być użyteczne. Jak pokazują testy http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4065phantom pisze:ma czasowy ogranicznik jasności w trybie maksymalnym w celu ograniczenia możliwości przegrzania.
w tym przypadku dla 4 alkalicznych z Lidla można dociągnąć świeceniem do 3h przy 4AA to już ma sens
SolarStorm SC01 jest wielkości ogniwa 18650, jest więc zwyczajnie poręczny i daje dużo światła.inqo pisze:Jeśli masz na myśli wykorzystanie akumulatorków AA to się zgodzę, że jest ok. Tyle, że może lepiej od razu pójść w 18650? Tańsze, lepsze itp. Rozumiem, że paluszki mają być jako awaryjne źródło lecz jaki jest sens jak nie dają rady?
Normalnie używam go na aku AA, ale w razie czego pociągnie prawie godzinę na dobrej baterii.
IMHO bardzo dobre rozwiązanie do latarki EDC.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Tu problem wynika bezpośrednio z małej ilości baterii. Jak zapewne wiesz, z jednego ogniwa można uzyskać (i uzyskuje się przecież) napięcia powyżej 2.8V do zasilania naszych latarek. Służą do tego przetwornice DC-DC (czyli prądu stałego). Problem się pojawia przy zapotrzebowaniu na odpowiednio duży prąd (tu już wynika to z rodzaju właśnie diody).phantom pisze:Ale to nie kwestia diody, ale faktu że zwykłe baterie nie są w stanie dostarczyć wystarczająco dużo prądu. One po prostu nie nadają się do nowoczesnych latarek czy aparatów fotograficznych.
Ogólnie, przy mniejszym napięciu wejściowym do DC-DC (poniżej napięcia pożądanego) z baterii musi popłynąć wyższy prąd niż wymagany do zasilenia diody.
Przykład z mojej biedronkowej latarki, dioda Cree XR-E P4, 2x 1,2V pobiera z baterii 1,6A. Po dołożeniu ogniwa 1,2, czyli na wejściu jest 3,6V, pobór prądu z baterii wynosi już tylko 0,9A.
Ta zależność wykazuje, że szczególnie przy bateriach alkalicznych lepiej się te spiszą jeśli będzie ich więcej (mniejszy pobór na każde ogniwo).
[ Dodano: 21 Październik 2014, 22:05 ]
Kurczę, nie znałem tego cuda a cena jest bardzo atrakcyjna. Oczywiście mimo Diody XM-L sprawnie wykorzystuje baterię AA, gdyż wynika to z niskiej mocy<200lm, czyli z małego prądu przepuszczanego przez diodę i w konsekwencji z małego drenażu samej baterii. To jaki prąd popłynie przez diodę wynika już z samego sterownika (w zasadzie podawanego napięcia).PawelG. pisze:SolarStorm SC01
Ostatnio zmieniony wtorek 21 paź 2014, 22:07 przez inqo, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Skoro do latarki wkładamy XML, nie oznacza, że musi dostać maksymalne dozwolone parametry.
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że to stwierdzenie jest mocną nadinterpretacją. Pobór prądu nie zależy od LEDa, a od sterownika, Od diody, w połączeniu z obudową i systemem odprowadzania ciepła, zależy natomiast jego maksymalna wartość.inqo pisze: Problem się pojawia przy zapotrzebowaniu na odpowiednio duży prąd (tu już wynika to z rodzaju właśnie diody).
Skoro do latarki wkładamy XML, nie oznacza, że musi dostać maksymalne dozwolone parametry.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Najjaśniej jak mogę:
Dioda CREE XM-L2 U2 działa po przyłożeniu napięcia, sterownik jest tu zupełnie nie potrzebny.
To co nazywamy sterownikiem to przetwornica DC-DC z modułem pamięci, trybach itd. do zaświecenia potrzebne jest napięcie i odpowiedni prąd (wydajność ogniwa).
Dla wspomnianej diody aby uzyskać 300lm trzeba przez nią przepuścić prąd 0,7A. Prąd taki popłynie po przyłożeniu napięcia 2,85V
czyli:
2,85V -> 0,7A -> 300lm
3,05V -> 1,5A -> 580lm
3,30V -> 3,0A -> ~1000lm
Dla diod XR-E napięcia są inne
3,30V -> 0,35A -> ~100lm
3,50V -> 0,70A -> ~170lm
3,70V -> 1,00A -> ~220lm
Dioda CREE XM-L2 U2 działa po przyłożeniu napięcia, sterownik jest tu zupełnie nie potrzebny.
To co nazywamy sterownikiem to przetwornica DC-DC z modułem pamięci, trybach itd. do zaświecenia potrzebne jest napięcie i odpowiedni prąd (wydajność ogniwa).
Dla wspomnianej diody aby uzyskać 300lm trzeba przez nią przepuścić prąd 0,7A. Prąd taki popłynie po przyłożeniu napięcia 2,85V
czyli:
2,85V -> 0,7A -> 300lm
3,05V -> 1,5A -> 580lm
3,30V -> 3,0A -> ~1000lm
Dla diod XR-E napięcia są inne
3,30V -> 0,35A -> ~100lm
3,50V -> 0,70A -> ~170lm
3,70V -> 1,00A -> ~220lm
inqo, Ja tam elektronikiem nie jestem, ale zdaje się, że dioda ma pewne napięcie przewodzenia i im ono jest niższe przy danym prądzie tym lepiej i łatwiej dla baterii czy innych ogniw. Nie wiem czy to dobrze ująłem. Im niższe napięcie przewodzenia, tym większa sprawność i mniejsza konsumpcja energii z ogniwa. I stwierdzenie że przy XM-L2 jasność leci na łeb w porównaniu do XP-G np. jest moim zdaniem błędnym myśleniem, ponieważ XM-L przy tym samym prądzie ma niższe napięcie przewodzenia niż XP-G, nie wiele ale jednak, więc jest diodą sprawniejszą, tak? Czy to ja jestem w błędzie? Po za tym XM-L przy identycznym prądzie uzyskuje większą jasność niż XP-G. Więc aby uzyskać taką samą jasność trzeba by diodzie XM-L zmniejszyć prąd, co powoduje kolejną oszczędność energii. Dobrze myślę?
Datasheet
XP-G2
XM-L2
[ Dodano: 21 Październik 2014, 22:45 ]
Co nie zmienia faktu, że przy małych prądach ich jasność jest porównywalna, ale np. przy 200mA XM-L2 ma niższe napięcie przewodzenia niż np. wspomniana XP-G2
http://budgetlightforum.com/node/19331
Datasheet
XP-G2
XM-L2
[ Dodano: 21 Październik 2014, 22:45 ]
Co nie zmienia faktu, że przy małych prądach ich jasność jest porównywalna, ale np. przy 200mA XM-L2 ma niższe napięcie przewodzenia niż np. wspomniana XP-G2
http://budgetlightforum.com/node/19331
Dokładnie tak jest jak piszesz.Zbychur pisze:Im niższe napięcie przewodzenia, tym większa sprawność i mniejsza konsumpcja energii z ogniwa.
Dla wspomnianej XM-L2 U2 przelicznik potrzebnej mocy do wytworzenia 100 lm wygląda tak:
moc (napięcie x natężenie)
2w - 300 lm czyli żeby wytworzyć 100 lm potrzebna moc 0,67W
4,575W - 580 lm czyli żeby wytworzyć 100 lm potrzebna moc 0,79W
9,9W - 1000 lm czyli żeby wytworzyć 100 lm potrzebna moc 0,99W
Całe to nieporozumienie wynikało z faktu, iż ja brałem pod uwagę 2 ogniwa AA dla ~900lm, a Wy mówiliście o wyższości zastosowania XM-L(2) zamiast XP-G czyli 2 ogniw AA dla mocy ok 200lm. Nieporozumienie.