XR-E R2 gdzie kupić ?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
igi

XR-E R2 gdzie kupić ?

Post autor: igi »

Tak jak w temacie :) Gdzie poza DX można kupić bin R2 i mieć pewność że dostaniemy to co zamówiliśmy :).

Pytam, gdyż moja R2 z DX postanowiła rozstać się z czapką :/ tzn ni z tego ni z owego zaczęła jej odchodzić soczewka. Dioda nie była katowana - około 1A dostawała.

Zamówiłem więc drugą R2 z DX która dzisiaj doszła, no i niestety chinole oszukali, i sprzedali najprawdopodobniej Q5 :|. Dioda świeci bardzo jasno, jednak w porównaniu do poprzedniej ciepłej R2 ma beznadziejną zimną fioletowawą barwę, identyczną jak moja inna q5 :/.

Przy okazji drugie pytanie - czy da się zrobić coś z tą soczewką ? Przykleić ją np na przezroczysty silikon ? Czy będzie wtedy nadal widać te skazy w silikonie ?
Ktoś próbował naprawić ? ;).
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Gdzie poza DX można kupić bin R2 i mieć pewność że dostaniemy to co zamówiliśmy
Na przykład w Cutter Electronics ale cena wysyłki nie zachęca.
Awatar użytkownika
igi

No 30 usd za diodę z wysyłką to trochę drogo :P
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Wiem, ja tam kupowałem korzystając z pomocy kolegi mieszkającego w AU. Akurat planował odwiedzić PL. Ale taka okazja trafia się nieczęsto :(
Ostatnio zmieniony wtorek 20 sty 2009, 11:19 przez swietlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

igi, czy coś nie pomyliło Ci się? Nie słyszałem jeszcze o ciepłej R2 (ale może mało jeszcze słyszałem ;-) ).
Poza tym oprócz binu dioda ma jeszcze tint (dobrze to widać na stronie podanej przez swietlika!). To od tych tintów zależy, czy dioda jest zielonkawa, czy różowawa! ;-) Tak więc Chińczyki mogli wcisnąć Ci jakiś kit albo nie ;-)
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
igi

Chodzi mi o ciepły odcień w porównaniu do wszystkich CREE jakie miałem do tej pory.
Jest to zimna dioda, ale ma znacznie przyjemniejszy, lekko żółtawo zielonkawy odcień. DX sprzedaje je w tincie WG, cokolwiek by to nie znaczyło, więc skoro wcześniej zakupiłem WG, i teraz zakupiłem WG a różnica w odcieniu jest kolosalna, to znaczy że chinole albo wtedy, albo teraz oszukali ;).
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

igi, chińczycy pąkują w paczki co popadnie bo i tak 99,9% nie ma możliwości sprawdzenia a jak się ktoś przyczepi to najwyżej wymieniają :D
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
igi

Chyba tak zrobię.
dam im zdjęcia porównawcze starej r2 do tej nowej r2 i będę prosił o wymianę :).
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Ja kupuje ostatnio tylko u niemcow. Pewnosc tego co dostajesz i paczka jest w 48h, bo wysylaja kurierem (za 5,9EUR!). Polecam - www.led-tech.de
Jest jeszcze leds.de tez pewny, ale droga wysylka.

Jak znajde troche wolnego czasu to kupie i zrobie dokladne porownanie co tak naprawde dostajemy z allegro i dx. Mam kilka diod oznaczonych "q5" i "r2" jednak w zadnym razie to to nie jest. Na oko widoczna roznica to musi byc minimum 20% mniej swiatla niz z prawdziwej diody Cree R2. Zreszta co sie dziwic. Zobaczcie ile takie prawdziwe diody kosztuja.

Wspomniany w poscie powyzej cutter.com.au rowniez jest pewnym zrodlem, jednak ostatnio sie na nich zawodze. Bardzo dlugie i niepewne terminy realizacji. Wystawiaja towar na stronie, ktorego czesto nie maja na stanie (soczewki).

pozdrawiam.
ld

Post autor: ld »

W Polsce mozesz sprobowac w www.lediko.com - kiedys mieli R2 WH, albo www.gamma.pl - jesli bardziej zalezy Ci na tincie to tutaj maja napewno Q5 WH, jak rowniez neutralne i cieple diody w nizszych binach.
czarny_kruk

igi pisze:Przy okazji drugie pytanie - czy da się zrobić coś z tą soczewką ? Przykleić ją np na przezroczysty silikon ? Czy będzie wtedy nadal widać te skazy w silikonie ?
Ktoś próbował naprawić ? ;) .
Diody mozna uzywac bez soczewki. Osobiscie bym raczej nie kombinowal z silikonem bo na pewno pogorszysz jej parametry jesli chodzi o ilosc swiatla. Ciezko powiedziec ile to podziala, raczej nie bedzie to 50000 godzin, ale z tego co czytalem po kilkuset godzinach nadal taka dioda dziala:)
Przy okazji - zwiekszyles sobie zasieg latarki - dioda swieci teraz szerzej.
Wbrew jednak sugestiom niektorych ilosc swiatla z diody po takim zabiegu sie w zadnym razie nie zwieksza tylko zmniejsza - co zostalo sprawdzone w labie. Nie pamietam natomiast o ile % byl to spadek.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Post autor: Umberto »

A Bocian przypadkiem nie pisał jak można przykleić czapkę do cree?
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Oczywiście że można przykleić, ja już uratowałem 3 sztuki Q5, od zejścia z tego ciemnego świata. Trzeba to zrobić za pomocą niewielkiej ilość poxipolu nałożonego dookoła alu pierścienia. Gdzieś na forum jest dokładny opis co i jak.
czarny_kruk

Steff.k pisze:Oczywiście że można przykleić, ja już uratowałem 3 sztuki Q5, od zejścia z tego ciemnego świata. Trzeba to zrobić za pomocą niewielkiej ilość poxipolu nałożonego dookoła alu pierścienia. Gdzieś na forum jest dokładny opis co i jak.
OMG poxipolu?! :shock: no co tam kto lubi... ;)
Awatar użytkownika
igi

Kupiłem w końcu r2 w sklepie kolegi z naszego forum - rgblighting :) Cena atrakcyjna, i podobno diodki kupowane bezpośrednio w cree. Przy okazji zakupiłem stary pod XP-E :).
ODPOWIEDZ