XR-E R2 gdzie kupić ?
XR-E R2 gdzie kupić ?
Tak jak w temacie Gdzie poza DX można kupić bin R2 i mieć pewność że dostaniemy to co zamówiliśmy .
Pytam, gdyż moja R2 z DX postanowiła rozstać się z czapką tzn ni z tego ni z owego zaczęła jej odchodzić soczewka. Dioda nie była katowana - około 1A dostawała.
Zamówiłem więc drugą R2 z DX która dzisiaj doszła, no i niestety chinole oszukali, i sprzedali najprawdopodobniej Q5 . Dioda świeci bardzo jasno, jednak w porównaniu do poprzedniej ciepłej R2 ma beznadziejną zimną fioletowawą barwę, identyczną jak moja inna q5 .
Przy okazji drugie pytanie - czy da się zrobić coś z tą soczewką ? Przykleić ją np na przezroczysty silikon ? Czy będzie wtedy nadal widać te skazy w silikonie ?
Ktoś próbował naprawić ? .
Pytam, gdyż moja R2 z DX postanowiła rozstać się z czapką tzn ni z tego ni z owego zaczęła jej odchodzić soczewka. Dioda nie była katowana - około 1A dostawała.
Zamówiłem więc drugą R2 z DX która dzisiaj doszła, no i niestety chinole oszukali, i sprzedali najprawdopodobniej Q5 . Dioda świeci bardzo jasno, jednak w porównaniu do poprzedniej ciepłej R2 ma beznadziejną zimną fioletowawą barwę, identyczną jak moja inna q5 .
Przy okazji drugie pytanie - czy da się zrobić coś z tą soczewką ? Przykleić ją np na przezroczysty silikon ? Czy będzie wtedy nadal widać te skazy w silikonie ?
Na przykład w Cutter Electronics ale cena wysyłki nie zachęca.Gdzie poza DX można kupić bin R2 i mieć pewność że dostaniemy to co zamówiliśmy
Wiem, ja tam kupowałem korzystając z pomocy kolegi mieszkającego w AU. Akurat planował odwiedzić PL. Ale taka okazja trafia się nieczęsto
Ostatnio zmieniony wtorek 20 sty 2009, 11:19 przez swietlik, łącznie zmieniany 1 raz.
igi, czy coś nie pomyliło Ci się? Nie słyszałem jeszcze o ciepłej R2 (ale może mało jeszcze słyszałem ).
Poza tym oprócz binu dioda ma jeszcze tint (dobrze to widać na stronie podanej przez swietlika!). To od tych tintów zależy, czy dioda jest zielonkawa, czy różowawa! Tak więc Chińczyki mogli wcisnąć Ci jakiś kit albo nie
Poza tym oprócz binu dioda ma jeszcze tint (dobrze to widać na stronie podanej przez swietlika!). To od tych tintów zależy, czy dioda jest zielonkawa, czy różowawa! Tak więc Chińczyki mogli wcisnąć Ci jakiś kit albo nie
Dubito ergo sum!
Chodzi mi o ciepły odcień w porównaniu do wszystkich CREE jakie miałem do tej pory.
Jest to zimna dioda, ale ma znacznie przyjemniejszy, lekko żółtawo zielonkawy odcień. DX sprzedaje je w tincie WG, cokolwiek by to nie znaczyło, więc skoro wcześniej zakupiłem WG, i teraz zakupiłem WG a różnica w odcieniu jest kolosalna, to znaczy że chinole albo wtedy, albo teraz oszukali .
Jest to zimna dioda, ale ma znacznie przyjemniejszy, lekko żółtawo zielonkawy odcień. DX sprzedaje je w tincie WG, cokolwiek by to nie znaczyło, więc skoro wcześniej zakupiłem WG, i teraz zakupiłem WG a różnica w odcieniu jest kolosalna, to znaczy że chinole albo wtedy, albo teraz oszukali .
Ja kupuje ostatnio tylko u niemcow. Pewnosc tego co dostajesz i paczka jest w 48h, bo wysylaja kurierem (za 5,9EUR!). Polecam - www.led-tech.de
Jest jeszcze leds.de tez pewny, ale droga wysylka.
Jak znajde troche wolnego czasu to kupie i zrobie dokladne porownanie co tak naprawde dostajemy z allegro i dx. Mam kilka diod oznaczonych "q5" i "r2" jednak w zadnym razie to to nie jest. Na oko widoczna roznica to musi byc minimum 20% mniej swiatla niz z prawdziwej diody Cree R2. Zreszta co sie dziwic. Zobaczcie ile takie prawdziwe diody kosztuja.
Wspomniany w poscie powyzej cutter.com.au rowniez jest pewnym zrodlem, jednak ostatnio sie na nich zawodze. Bardzo dlugie i niepewne terminy realizacji. Wystawiaja towar na stronie, ktorego czesto nie maja na stanie (soczewki).
pozdrawiam.
Jest jeszcze leds.de tez pewny, ale droga wysylka.
Jak znajde troche wolnego czasu to kupie i zrobie dokladne porownanie co tak naprawde dostajemy z allegro i dx. Mam kilka diod oznaczonych "q5" i "r2" jednak w zadnym razie to to nie jest. Na oko widoczna roznica to musi byc minimum 20% mniej swiatla niz z prawdziwej diody Cree R2. Zreszta co sie dziwic. Zobaczcie ile takie prawdziwe diody kosztuja.
Wspomniany w poscie powyzej cutter.com.au rowniez jest pewnym zrodlem, jednak ostatnio sie na nich zawodze. Bardzo dlugie i niepewne terminy realizacji. Wystawiaja towar na stronie, ktorego czesto nie maja na stanie (soczewki).
pozdrawiam.
W Polsce mozesz sprobowac w www.lediko.com - kiedys mieli R2 WH, albo www.gamma.pl - jesli bardziej zalezy Ci na tincie to tutaj maja napewno Q5 WH, jak rowniez neutralne i cieple diody w nizszych binach.
Diody mozna uzywac bez soczewki. Osobiscie bym raczej nie kombinowal z silikonem bo na pewno pogorszysz jej parametry jesli chodzi o ilosc swiatla. Ciezko powiedziec ile to podziala, raczej nie bedzie to 50000 godzin, ale z tego co czytalem po kilkuset godzinach nadal taka dioda dziala:)igi pisze:Przy okazji drugie pytanie - czy da się zrobić coś z tą soczewką ? Przykleić ją np na przezroczysty silikon ? Czy będzie wtedy nadal widać te skazy w silikonie ?
Przy okazji - zwiekszyles sobie zasieg latarki - dioda swieci teraz szerzej.
Wbrew jednak sugestiom niektorych ilosc swiatla z diody po takim zabiegu sie w zadnym razie nie zwieksza tylko zmniejsza - co zostalo sprawdzone w labie. Nie pamietam natomiast o ile % byl to spadek.