Jaka latarka do kluczy?
Nie jestem ekspertem ale z tego co się orientuję pojemność akumulatorków mierzy się rozładowując je a nie ładując ("CHARGE" na Twoim zdjęciu).inqo pisze:A co do wyników na MOJEJ BC-700 to:
https://lh3.googleusercontent.com/-uP7M ... 213422.jpg
Pozdrawiam,
Crocodil
Może rzeczywiście moja ładowarka szwankuje? Co do wzrostu pojemności i efektu pamięci - opieram mój pogląd na specyfikacji technicznej samych akumulatorów. Ale jeśli pojemność trochę wzrosła to super. Z drugiej strony, nie wiem czy aż tak to potrzebne. Ja używam latarki kiedy potrzebuję, po użyciu podładowuję akumulatorki i wkładam z powrotem do latarki. Nie bawię się w jakieś rozładowywanie do końca a potem ładowanie. Mam łącznie 12xEneloop, 6 Varta R2U i całą masę Tronic z Lidla. Tylko te ostatnie tracą pojemność przez doładowywanie, Eneloopy po roku używania mają przy opcji Discharge pełną pojemność (w moim przypadku 2300 ) A następnie ładowanie i pojemność powtarzalna. Bez żadnego pieszczenia się i swobodnemu doładowywaniu kiedy mam ochotę - zachowują pojemność. Często korzystam też z Ładowarki Tronic (taka duża na 6AA lub 4D i mimo testowania w BC-700 nie widzę żadnych problemów z ogniwami.
Co do mierzenia pojemności, może rzeczywiście nie umiem używać tego sprzętu Używam opcji Discharge potem automatycznie włącza się Charge i pojemność się powtarza. Do czego służy Charge Test nie doczytałem To jest łądowanie do pełna, rozładowanie i ładowanie w celu określenia pojemności?
Co do mierzenia pojemności, może rzeczywiście nie umiem używać tego sprzętu Używam opcji Discharge potem automatycznie włącza się Charge i pojemność się powtarza. Do czego służy Charge Test nie doczytałem To jest łądowanie do pełna, rozładowanie i ładowanie w celu określenia pojemności?
Witam
Pozdrawiam
Chyba raczej nie... aby zmierzyć pojemność, najpierw trzeba akumulatory naładować do pełna, a potem rozładować, i w trakcie rozładowania, dostajemy faktyczną pojemność ogniwa. W metodzie którą podałeś, uzyskałem kiedyś 5000mAh z AAA.rafalklis pisze:Jest opcja discharge. Akumulatory zostaną rozładowane do odpowiedniego momentu i naładowane do pełna. Wartość, którą wtedy uzyskasz jest pojemnością akumulatorów.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Czyli jak sama nazwa wskazuje, trzeba użyć charge test. Jak domniemam zostanie doładowany, następnie rozladowany i z mierzona pojemność a następnie naładowany. Właśnie bezsensowne wskazywanie pojemności podczas ładowania wprowadza tu zamieszanie. W takim razie poprawnie zmierzę pojemność poprzez wykonanie Charge Test
Poprawna jest opcja test.
Podczas ładowania ładowarka pokazuje ile zostało wpompowane prądu w akumulatorek.
Czyli dostajesz informację ile prądu zostało rzeczywiście wpompowane w aku.
Jednak nie wszystko jest w nim magazynowane, część, to np. straty wynikające z jego rezystancji.
Dzięki temu też wiadomo jaką ma sprawność i czy się czasem nie kończy.
Podczas ładowania ładowarka pokazuje ile zostało wpompowane prądu w akumulatorek.
Czyli dostajesz informację ile prądu zostało rzeczywiście wpompowane w aku.
Jednak nie wszystko jest w nim magazynowane, część, to np. straty wynikające z jego rezystancji.
Dzięki temu też wiadomo jaką ma sprawność i czy się czasem nie kończy.
Jest powiązane, ponieważ najpierw ładowarka dobija akumulatorek do pełna, a potem go rozładowuje i wtedy mierzy jego pojemność.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
http://www.banggood.com/TANK007-E09-CRE ... 75860.html
10,58 eurasków
Jak przyjdzie, to pokażę fotki
10,58 eurasków
Jak przyjdzie, to pokażę fotki