Tylna lampka rowerowa.
- smokuxx1987
Tylna lampka rowerowa.
Znajomy zrobił sobie lampke tylną na 3 diodach XP-E, ja nie chcąc zostawać w tyle długo nie zastanawiając się zamówiłem 3 czerwone diody XP-E2 RED P3 na podłożu Noctigon.
Myślałem nad obudową lampki i prawde mówiąc bez dostępu do tokarki i frezarki nie ma za bardzo możliwośći zrobić czegoś kompaktowego.
W szufladzie leżały latarki Convoy S2+....
Mała obudowa, zasilanie z 18650.
Żeby w pełni wykorzystać potencjał diody podłoże zostało przylutowane do piguły, Do drivera 3xamc zostały przylutowane 2 układy 380mA, co daje w max trybie 1.8A
Zgodnie z testem z forum BLF przy tym prądzie na diodzie wydziela się 280 lumenów.
https://farm8.staticflickr.com/7207/139 ... af98_o.jpg[/img]
Nie wiem ile daje najmocniejsza fabryczna lampka tylna, ale pewnie mniej.
Niestety nie ma gotowego drivera z dużą ilością stroboskopów, a zlecenie wykonania takiego oprogramowania wyszło by drożej niż koszt całej lampki, więc driver jest standardowy 3/5 trybów.
Mocowanie do doweru standardowym uchwytem rowerowym do rurki podsiodłowej.
Myślałem nad obudową lampki i prawde mówiąc bez dostępu do tokarki i frezarki nie ma za bardzo możliwośći zrobić czegoś kompaktowego.
W szufladzie leżały latarki Convoy S2+....
Mała obudowa, zasilanie z 18650.
Żeby w pełni wykorzystać potencjał diody podłoże zostało przylutowane do piguły, Do drivera 3xamc zostały przylutowane 2 układy 380mA, co daje w max trybie 1.8A
Zgodnie z testem z forum BLF przy tym prądzie na diodzie wydziela się 280 lumenów.
https://farm8.staticflickr.com/7207/139 ... af98_o.jpg[/img]
Nie wiem ile daje najmocniejsza fabryczna lampka tylna, ale pewnie mniej.
Niestety nie ma gotowego drivera z dużą ilością stroboskopów, a zlecenie wykonania takiego oprogramowania wyszło by drożej niż koszt całej lampki, więc driver jest standardowy 3/5 trybów.
Mocowanie do doweru standardowym uchwytem rowerowym do rurki podsiodłowej.
- smokuxx1987
Zależy na jakim trybie i jak ustawiona będzie.
Ja na lampke zakładam dyfuzor dzięki czemu widać ją praktycznie z każdego kierunku i światło się rozprasza.
Najniższy tryb jest ok, średni do robienia efektu wow.
[ Dodano: 20 Październik 2014, 17:06 ]
Mam pełen komplet kolimatorów owalnych ale po założeniu dyfuzora na seryjną optyke czyli reflektor efekt jest zadowalający, widać latarke z każdej strony, czego nie da się uzyskać przy kolimatorach.
Może zrobie zdjęcia jak to wygląda w nocy.
Ja na lampke zakładam dyfuzor dzięki czemu widać ją praktycznie z każdego kierunku i światło się rozprasza.
Najniższy tryb jest ok, średni do robienia efektu wow.
[ Dodano: 20 Październik 2014, 17:06 ]
Mam pełen komplet kolimatorów owalnych ale po założeniu dyfuzora na seryjną optyke czyli reflektor efekt jest zadowalający, widać latarke z każdej strony, czego nie da się uzyskać przy kolimatorach.
Może zrobie zdjęcia jak to wygląda w nocy.
Re: Tylna lampka rowerowa.
WALLe ma 18 lumenów, a i tak oślepia, jeśli jest źle wyregulowana.smokuxx1987 pisze:Zgodnie z testem z forum BLF przy tym prądzie na diodzie wydziela się 280 lumenów.
Wszystko na tej lampce powyżej trybu low 5% będzie miało skutek odmienny od zamierzonego
- smokuxx1987
- smokuxx1987
Witam.
Nieodpowiednio ustawiony Walle będzie oślepiał, natomiast magicshine mj-818 chyba jeszcze trudniej odpowiednio ustawić, a są osoby jezdzące np. z oboma naraz.
Według niecertyfikowanej oceny na tzw. "oko" jakieś 50-80% samochodów ma nieprawidłowo ustawione homologowane i bezpieczne, z granicą odcięcia, reflektory. Mając pod siodełkiem Convoya S2+ na regulowanym uchwycie rowerowym, powinno się znaleźć odpowiednią pozycję dla niego, tak by wilk był syty, (że ma dobre światełko) i owca cała (nieoślepiona).
Pozdrawiam.
Na treść tego posta nie ma żadnego wpływu fakt, iż już zamówiłem opisywanego tu convoya u autora tematu
Nieodpowiednio ustawiony Walle będzie oślepiał, natomiast magicshine mj-818 chyba jeszcze trudniej odpowiednio ustawić, a są osoby jezdzące np. z oboma naraz.
Według niecertyfikowanej oceny na tzw. "oko" jakieś 50-80% samochodów ma nieprawidłowo ustawione homologowane i bezpieczne, z granicą odcięcia, reflektory. Mając pod siodełkiem Convoya S2+ na regulowanym uchwycie rowerowym, powinno się znaleźć odpowiednią pozycję dla niego, tak by wilk był syty, (że ma dobre światełko) i owca cała (nieoślepiona).
Pozdrawiam.
Na treść tego posta nie ma żadnego wpływu fakt, iż już zamówiłem opisywanego tu convoya u autora tematu
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
fotorondo, w ciemno mówię, że zakład wygrałeś. O tutaj np http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14712 mamy rowerzystę, który wprost pisze, że chce "walić kierowcom po oczach"....
- smokuxx1987