Duża moc za ok 1000 zł
Duża moc za ok 1000 zł
Witam szanownych użytkowników.
Po Convoy'u M2 i Sky Ray King'u przyszła pora na sprzęt o dużo większej mocy.
Budżet to 1000 zł +/- 200zł.
Jeśli chodzi o wymagania:
- Moc powyżej 5000 lumenów (im więcej tym lepiej), czas pracy na baterii nieistotny.
- Nie musi mieć zasięgu powyżej 300m, interesuje mnie bardziej ściana światła na odległość 100-150m.
- Max 5 diod LED.
- Długość do 30 cm, waga do 1 kg (bez baterii).
- Zakup za granicą także wchodzi w grę (płatność przez Paypal).
Proszę o propozycje najlepiej z linkami do sklepów.
Po Convoy'u M2 i Sky Ray King'u przyszła pora na sprzęt o dużo większej mocy.
Budżet to 1000 zł +/- 200zł.
Jeśli chodzi o wymagania:
- Moc powyżej 5000 lumenów (im więcej tym lepiej), czas pracy na baterii nieistotny.
- Nie musi mieć zasięgu powyżej 300m, interesuje mnie bardziej ściana światła na odległość 100-150m.
- Max 5 diod LED.
- Długość do 30 cm, waga do 1 kg (bez baterii).
- Zakup za granicą także wchodzi w grę (płatność przez Paypal).
Proszę o propozycje najlepiej z linkami do sklepów.
Do czego to ma być używane ? 5000 lumenów to sporo (mniej więcej tyle co ma auto na xenonie), może być tak że latarka da z siebie 5000 ale po 2 - 3 minutach zadziała zabezpieczenie termiczne, aby oddać tyle ciepła, musiała by być w ciągłym ruchu (rower) lub pod wodą, ewentualnie mieć bardzo dużą powierzchnię do oddawania ciepła. Podsumowując 5000 lumenów może być ciężkie do osiągnięcia, no chyba że zakupisz latarkę na palnik xenonowy o mocy 50-60 W.
PS-Canvoy i SRK miałeś po modach czy fabryczne ? O ile Canvoy to jeszcze, to SRK bez moda dość kiepska jest...
PS-Canvoy i SRK miałeś po modach czy fabryczne ? O ile Canvoy to jeszcze, to SRK bez moda dość kiepska jest...
ILPT
Właśnie też chciałem napisać, że taka moc, to albo xenon, albo na chwilkę. Albo jakiś DIY chłodzony cieczą, ale to raczej w 1200zł by się nie zmieściło No i przy ledzie, to super zasięgu i tak by nie było, bo albo dużo diod, albo bardzo bardzo duży reflektor i jakaś supermocna (super duża) dioda.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Tak obie były po modzie (ulepszeniu), Convoy M2 z kolimatorem bodajże 20 stopni plus poprawki termiczne ze standardowym napięciem (kupiony w PL). Natomiast SRK oprócz poprawek miał podwyższone napięcie( zakup Fasttech). Poprawki nie były wykonane przeze mnieskaktus pisze:Do czego to ma być używane ? 5000 lumenów to sporo (mniej więcej tyle co ma auto na xenonie), może być tak że latarka da z siebie 5000 ale po 2 - 3 minutach zadziała zabezpieczenie termiczne, aby oddać tyle ciepła, musiała by być w ciągłym ruchu (rower) lub pod wodą, ewentualnie mieć bardzo dużą powierzchnię do oddawania ciepła. Podsumowując 5000 lumenów może być ciężkie do osiągnięcia, no chyba że zakupisz latarkę na palnik xenonowy o mocy 50-60 W.
Potrzebna mi na wypady po lesie, rowerem czy też pieszo, a duża moc dlatego, że się uzależniłem od latarek. Wiem że latarka ledowa nie będzie w stanie świecić z mocą ponad 5 k lumenów cały czas, ale wystarczy te kilkaset sekund dla efektu wow, a potem zejście do ciągłego świecenia z mocą powiedzmy 3k lumenów.
Na Fasttechu widziałem latarki 1 diodowe o mocy 2750 lumenów (MT-G2), więc może jest coś na rynku z kilkoma takimi diodami w jednej obudowie. W Polskich sklepach nic nie znalazłem
@marmez
Nie potrzebuję dużego zasięgu, tak jak pisałem w pierwszym poście 100m wystarczy.
Zacznijmy od tego, że 5 diod XP-L/XM-L2 da powiedzmy 5000-5500lm minus straty na optyce. MT-G2 na razie są nowością w latarkach i nie ma raczej wieloledowców (pewnie głównie ze względu na dobór odpowiedniego sterownika i generowanego ciepła). 5000lm vs 3000lm (z Kinga) to dla oka nie jest jakaś kolosalna różnica i nie wiem czy warto wydawać tyle $ na dane katalogowe. Nawet gdybyś dostał takową latarkę, to na rower będzie ciężko ją zamontować ze względu na rozmiar.
Jedyne, co mi przychodzi na myśl to jakaś customka 3-4 x MT-G2 zasilana z min 6-9 ogniw (3S2P lub 3S3P) ale wątpię, że ktoś się podejmie takiego wyzwania w tej kwocie.
Jedyne, co mi przychodzi na myśl to jakaś customka 3-4 x MT-G2 zasilana z min 6-9 ogniw (3S2P lub 3S3P) ale wątpię, że ktoś się podejmie takiego wyzwania w tej kwocie.
Jest coś takiego:
http://www.banggood.com/Niwalker-MiniMa ... rrency=USD
Na papierze 5233 lumenów.
Spadek jasności do 50% w czasie 3 minut.
http://www.banggood.com/Niwalker-MiniMa ... rrency=USD
Na papierze 5233 lumenów.
Spadek jasności do 50% w czasie 3 minut.
Każda latarka o zakładanej mocy będzie duża i będzie trzeba robić specjalne mocowanie, to jest nie do uniknięcia.
Nawet king to już problem z montażem.
Jak się zrezygnuje z wożenia jej na rowerze to będzie gitara
Nawet king to już problem z montażem.
Jak się zrezygnuje z wożenia jej na rowerze to będzie gitara
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
A może napisz do midi-ego czy nie wystrugał by jeszcze jednego takiego potworka
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
@ElSor
Jednak ktoś się podjął zasilania z 6 ogniw 3S2P
Dzięki maciex93 za typ (3x MT-G2 -> Acebeam X60M), spełnia idealnie moje wymagania, do tego zejście do 4000 lumenów następuje po 4-5 minutach i leży idealnie w dłoni nie tak jak SRK który miał 4 baterie w szeregu w stosunku do 3 w X60M.
Dane techniczne na stronie producenta:
http://www.acebeam.com/acebeam-10000-lu ... EKxA2NZlWo
Znalazłem na aliexpress za $343.85 (1150 zł), więc mieści się w budżecie. Co myślicie o tym sklepie, bezpiecznie jest tam kupować.
http://www.aliexpress.com/item/ACEBEAM- ... 92115.html
Mam dwa pytania:
- Jak myślicie, ile z tych 10 k lumenów jest w rzeczywistości wyprodukować ta latarka przez te kilka minut. (wogóle brak na internecie jakichkolwiek przydatnych testów, recenzji).
- Słyszałem, że w przypadku wyboru przesyłki kurierem naliczany jest VAT i cło, akurat nie ma opcji przesyłki lotniczej, Natomiast przy wyborze wysyłki do UK pojawia się opcja:
Shipping Company e-EMS Free Shipping (to jest jakiś kurier czy poczta, jest szansa na unikniecie cła)
PS: Co do mocowania latarki na rowerze zawsze można pokombinować z bateriami w oddzielnym koszyczku podłączonymi bezpośrednio kabelkami do reflektora, ale takie zabawy to na przyszłość, jak znajdę odpowiedniego magika.
@Rysiu. Co do tego potworka midi'ego, myślę że ta latarka będzie świeciła mocniej i szerzej, ze względu na budowę diod MT-G2. Teraz tylko trzeba znaleźć odpowiedni sklep do zakupu, żeby obyło się bez problemów przy dostawie.
Jednak ktoś się podjął zasilania z 6 ogniw 3S2P
Dzięki maciex93 za typ (3x MT-G2 -> Acebeam X60M), spełnia idealnie moje wymagania, do tego zejście do 4000 lumenów następuje po 4-5 minutach i leży idealnie w dłoni nie tak jak SRK który miał 4 baterie w szeregu w stosunku do 3 w X60M.
Dane techniczne na stronie producenta:
http://www.acebeam.com/acebeam-10000-lu ... EKxA2NZlWo
Znalazłem na aliexpress za $343.85 (1150 zł), więc mieści się w budżecie. Co myślicie o tym sklepie, bezpiecznie jest tam kupować.
http://www.aliexpress.com/item/ACEBEAM- ... 92115.html
Mam dwa pytania:
- Jak myślicie, ile z tych 10 k lumenów jest w rzeczywistości wyprodukować ta latarka przez te kilka minut. (wogóle brak na internecie jakichkolwiek przydatnych testów, recenzji).
- Słyszałem, że w przypadku wyboru przesyłki kurierem naliczany jest VAT i cło, akurat nie ma opcji przesyłki lotniczej, Natomiast przy wyborze wysyłki do UK pojawia się opcja:
Shipping Company e-EMS Free Shipping (to jest jakiś kurier czy poczta, jest szansa na unikniecie cła)
PS: Co do mocowania latarki na rowerze zawsze można pokombinować z bateriami w oddzielnym koszyczku podłączonymi bezpośrednio kabelkami do reflektora, ale takie zabawy to na przyszłość, jak znajdę odpowiedniego magika.
@Rysiu. Co do tego potworka midi'ego, myślę że ta latarka będzie świeciła mocniej i szerzej, ze względu na budowę diod MT-G2. Teraz tylko trzeba znaleźć odpowiedni sklep do zakupu, żeby obyło się bez problemów przy dostawie.
Powinno być blisko wartości producenta, a może nawet nieco lepiej. Acebeam raczej nie ściemnia.R0b0 pisze: Mam dwa pytania:
Cła na latarki nie ma, w razie zatrzymania przez urząd dowalą vat.
Przy takich rozmiarach i wadze musisz vat wkalkulować w koszty, nawet przy zwykłej lotniczej przesyłce.
Aliexpress to platforma dla sprzedawców, akurat ten sprzedawca ma tylko 3 komentarze, jednak jest ochrona kupującego w razie gdy przedmiot nie dotrze, tak jak przy płatności paypal, ale mimo wszystko tu:
http://www.banggood.com/Supbeam-X60M-3C ... cgodZXsANw
z kodem BLF wychodzi 340.39$ i wyślą najprawdopodobniej zwykłą pocztą, nie kurierem.
Przy takich rozmiarach i wadze musisz vat wkalkulować w koszty, nawet przy zwykłej lotniczej przesyłce.
Aliexpress to platforma dla sprzedawców, akurat ten sprzedawca ma tylko 3 komentarze, jednak jest ochrona kupującego w razie gdy przedmiot nie dotrze, tak jak przy płatności paypal, ale mimo wszystko tu:
http://www.banggood.com/Supbeam-X60M-3C ... cgodZXsANw
z kodem BLF wychodzi 340.39$ i wyślą najprawdopodobniej zwykłą pocztą, nie kurierem.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Nie sądzę aby diody były zasilane więcej jak 3A . Ilość produkowanego ciepła ogromna.R0b0 pisze: - Jak myślicie, ile z tych 10 k lumenów jest w rzeczywistości wyprodukować ta latarka przez te kilka minut. (wogóle brak na internecie jakichkolwiek przydatnych testów, recenzji).
Latarka uzyska chwilowo 5,5k .
Aby uzyskać 10k trzeba by zasilić każdą z diod 5A - 6A.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl