BT-C3100 vs Nitecore D4
Odpowiadam powołując się na test HKJ z budgetlightforum: da się, ale tylko w teorii. Ustawiasz sobie wszystkie cztery sloty na 1000mA i ładowarka twierdzi, że tak jest, ale w praktyce testy pokazały 800-900mA. Mimo tego baterie będą naładowane poprawnie- na full. Ponaddo przy 4x18650 ładowarka trochę bardziej się nagrzewa.
[ Dodano: 17 Październik 2014, 11:11 ]
Customer service Banggood odpisało, że wersja BT-C3100, którą aktualnie posiadają w sprzedaży to v2.1. Na 100% potwierdzę to za około 2 tygodnie. Jak dobrze pójdzie
[ Dodano: 17 Październik 2014, 11:11 ]
Manekinen pisze:Na stronie z banggood którą podałeś, na dole zarówno w komentarzach jak i w dyskusjach piszą że to wersja 2.0. Wystarczy czasem tam zajrzeć, ludzie piszą co faktycznie dostali, a sprzedawca niekoniecznie się interesuje takimi drobnostkami.piciex pisze:Chciałem się upewnić jaką mają wersję na Banggood, ale nie odpowiadają. HKJ jednak pisał w swoim teście, że v2.1 jest zdecydowanie najlepsza.
Customer service Banggood odpisało, że wersja BT-C3100, którą aktualnie posiadają w sprzedaży to v2.1. Na 100% potwierdzę to za około 2 tygodnie. Jak dobrze pójdzie
Sorry. Mój błąd- problem z czytaniem ze zrozumieniem chyba
Tak więc powołując się na pierwszy test- da się rosładować jednocześnie 4x18650 prądem 1A, ale...
Ładowarka nagrzewa się do tego stopnia, że wentylator musi chodzić cały czas na full, a mimo to ładowarka postanowiła sobie sama zrobić przerwę w trakcie testu Rezystory odpowiedzialne za funkcję rozładowywania znajdują sie pod 3 bateriami (licząc od prawej strony ładowarki) i wydzielają tyle ciepła, że nagrzewały również baterie.
W wersji ładowarki 2.1 wentylator dał radę.
Tak więc powołując się na pierwszy test- da się rosładować jednocześnie 4x18650 prądem 1A, ale...
Ładowarka nagrzewa się do tego stopnia, że wentylator musi chodzić cały czas na full, a mimo to ładowarka postanowiła sobie sama zrobić przerwę w trakcie testu Rezystory odpowiedzialne za funkcję rozładowywania znajdują sie pod 3 bateriami (licząc od prawej strony ładowarki) i wydzielają tyle ciepła, że nagrzewały również baterie.
W wersji ładowarki 2.1 wentylator dał radę.
Dzięki.
Patrząc na kilka filmów na YT, można dojść do wniosku, że z niewiadomych przyczyn, producent zakleja środkowe żeberka taśmą :
https://www.youtube.com/watch?v=JJxrDgEFxMU&html5=1
A to zapewne nie polepsza wentylacji. Ja zatem zrobił bym tak:
Z tym że, wyciął bym otwór na wentylator w dole ładowarki.
Patrząc na kilka filmów na YT, można dojść do wniosku, że z niewiadomych przyczyn, producent zakleja środkowe żeberka taśmą :
https://www.youtube.com/watch?v=JJxrDgEFxMU&html5=1
A to zapewne nie polepsza wentylacji. Ja zatem zrobił bym tak:
Z tym że, wyciął bym otwór na wentylator w dole ładowarki.
ILPT
Ale jeśli w v2.1 wentylator daje radę to po dłubać?
Osobną sprawą jest ta taśma i jeśli do czasu otrzymania ładowarki nikt mi logiczne nie uzasadni sensu posiadania jej tam- to będzie to pirwsza rzecz, którą zmodyfikuję.
Przełącznik na 4,35V O tym nie doczytałem. Fajna sprawa, tylko pytanie, czy on dotyczy wszystkich czerech slotów, czy tylko tego, przy którym się znajduje?
Osobną sprawą jest ta taśma i jeśli do czasu otrzymania ładowarki nikt mi logiczne nie uzasadni sensu posiadania jej tam- to będzie to pirwsza rzecz, którą zmodyfikuję.
Przełącznik na 4,35V O tym nie doczytałem. Fajna sprawa, tylko pytanie, czy on dotyczy wszystkich czerech slotów, czy tylko tego, przy którym się znajduje?
Taśma nie ma racji bytu. Ja bym po prostu zasłonił boczne otwory i dał tylko nawiew z dołu (usuwając taśmę) co zapewne lepiej schłodziło by rezystory.
4,35V dotyczy wszystkich kanałów.
Wentylator fabryczny daje radę, ale brzęczy. W zamian za to, wystarczyło by dać wentylator 7 cm, wersja slim (1 cm wysokości) i po sprawie. Zapewne nie rozpędzał by się za bardzo. Być może taki zabieg nieco by polepszył prądy ładowania itd. Choć nie wiem (nie doczytałem) czy ładowarka w miarę wzrostu temperatury obniża prądy. To że robi przerwy jak się przegrzeje to wiem, ale czy przed przerwaniem ładowania zmniejsza prąd tego nie doczytałem.
4,35V dotyczy wszystkich kanałów.
Wentylator fabryczny daje radę, ale brzęczy. W zamian za to, wystarczyło by dać wentylator 7 cm, wersja slim (1 cm wysokości) i po sprawie. Zapewne nie rozpędzał by się za bardzo. Być może taki zabieg nieco by polepszył prądy ładowania itd. Choć nie wiem (nie doczytałem) czy ładowarka w miarę wzrostu temperatury obniża prądy. To że robi przerwy jak się przegrzeje to wiem, ale czy przed przerwaniem ładowania zmniejsza prąd tego nie doczytałem.
ILPT
Tak, jest taki filmik:skaktus pisze: Choć nie wiem (nie doczytałem) czy ładowarka w miarę wzrostu temperatury obniża prądy. To że robi przerwy jak się przegrzeje to wiem, ale czy przed przerwaniem ładowania zmniejsza prąd tego nie doczytałem.
https://www.youtube.com/watch?v=A6wqY4dFMTE
rafalklis pisze:W takim razie gdzie można tanio i pewnie kupić nowa wersję C3100 ?
Kod: Zaznacz cały
http://www.gearbest.com/chargers-batteries/pp_71595.html
Ja niestety zamówiłem już w piątek. Czy zamówienie grupowe wpływa jakoś istotnie na cenę?
https://gitaradiy.pl - zapraszam