Solarstorm x3 - zasilanie 12V zamiast baterii
Solarstorm x3 - zasilanie 12V zamiast baterii
Witam,
W poszukiwaniu wiedzy trafiłem na to forum, jak na chwilę obecną o prądzie wiem tyle, że jak dotkniesz to kopie więc liczę na Waszą wyrozumiałość.
Jakiś czas temu zakupiłem w/w lampkę rowerową, celem dodatkowego oświetlenia w motocyklu - jeżdżę tylko i wyłącznie offroad więc problem oślepiania innych użytkowników dróg nie istnieje.
Problemem z którym się borykam jest czas pracy urządzenia na baterii, w skrócie mówiąc jest zdecydowanie zbyt krótki, stąd moje pytanie z czego zmontować lub gdzie mogę kupić zestaw/komponenty do zasilania lampki z instalacji 12V
Zasilacz sieciowy wg. naklejki/producenta ma na wyjściu 8.4V i 1A. Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem jest ładowarka samochodowa do telefonu o zbliżonych parametrach i wpięcie jej w instalację (brak gniazda zapalniczki w moto) jednak nigdzie takowej znaleźć nie mogę. Dość istotne są kompaktowe rozmiary tego typu ładowarki, którą bez większych problemów mógłbym zabezpieczyć przed wodą etc. oraz schować "gdzieś pod siedzeniem"
Wszystkie propozycje rozwiązania problemu mile widziane
W poszukiwaniu wiedzy trafiłem na to forum, jak na chwilę obecną o prądzie wiem tyle, że jak dotkniesz to kopie więc liczę na Waszą wyrozumiałość.
Jakiś czas temu zakupiłem w/w lampkę rowerową, celem dodatkowego oświetlenia w motocyklu - jeżdżę tylko i wyłącznie offroad więc problem oślepiania innych użytkowników dróg nie istnieje.
Problemem z którym się borykam jest czas pracy urządzenia na baterii, w skrócie mówiąc jest zdecydowanie zbyt krótki, stąd moje pytanie z czego zmontować lub gdzie mogę kupić zestaw/komponenty do zasilania lampki z instalacji 12V
Zasilacz sieciowy wg. naklejki/producenta ma na wyjściu 8.4V i 1A. Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem jest ładowarka samochodowa do telefonu o zbliżonych parametrach i wpięcie jej w instalację (brak gniazda zapalniczki w moto) jednak nigdzie takowej znaleźć nie mogę. Dość istotne są kompaktowe rozmiary tego typu ładowarki, którą bez większych problemów mógłbym zabezpieczyć przed wodą etc. oraz schować "gdzieś pod siedzeniem"
Wszystkie propozycje rozwiązania problemu mile widziane
Wydaje mi się że wystarczyło by wpiąć pomiędzy lampkę a akku. sterownik np.http://sklep.ledim.pl/?misc=98.
Albo złożyć sobie prosty regulator napięcia na LM2678.
Albo złożyć sobie prosty regulator napięcia na LM2678.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Hmm. Obawiam się, że to może być zły pomysł, bo w lampce jest osobny driver, a proponowany sterownik od LEDima jest stałoprądowy, i w razie, gdy lampka nie będzie chciała "łyknąć" ustawionego na nim prądu, będzie podwyższał napięcie do ilu da radę (12V pewno), aż coś się spali.Rysiu. pisze:Wydaje mi się że wystarczyło by wpiąć pomiędzy lampkę a akku. sterownik np.http://sklep.ledim.pl/?misc=98.
Tutaj potrzebna by była przetwornica prądu stałego obniżająca napięcie (step down DC/DC).
Pomysł ze sterownikiem stało prądowym byłby dobry, gdybyśmy chcieli wybebeszyć lampkę z jej elektroniki i podłączyć się bezpośrednio do diod. Wtedy nawet taniej by było zastosować sterownik od Dareltek (tylko bez trybów, chyba, że zewnętrznym potencjometrem regulowalibyśmy prąd). (ok 22-24zł za taki do 2, czy 3A, z regulowanym prądem
Tylko przy wymianie/usunięciu oryginalnego sterownika moglibyśmy też stracić możliwość używania tej lampki ze starym pakietem, bo te proponowane powyżej nie mają zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem.
maksymalnym).
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 paź 2014, 21:18 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Taki jakiś jeden pierwszych z brzegu z ebaya (jako przykład):
http://www.ebay.com/itm/100W-12A-DC-DC- ... 3a93f130f5
http://www.ebay.com/itm/100W-12A-DC-DC- ... 3a93f130f5
Tekst podpisu:
-
kubaswiatelka, zostało już ustalone kilka postów wyżej że jest potrzebny przetwornik napięciowy a nie prądowy
Tutaj można kupić na allegro i nie trzeba by aż tyle czekać na przesyłkę, tylko trzeba dolutować kondensatory na wyjściu i wejściu oraz dołożyć jakiś radiator od spodu.
Tutaj można kupić na allegro i nie trzeba by aż tyle czekać na przesyłkę, tylko trzeba dolutować kondensatory na wyjściu i wejściu oraz dołożyć jakiś radiator od spodu.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
-