Witam,
Przyszły właśnie 10440 z zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem, które zamawiałem tutaj. Jak widać te na zdjęciu z Jet-Polu mają one taką blaszkę na +. Po otwarciu koperty zauważyłem, że moje takiej nie mają. Wyglądają jak normalne 10440 (płaski minus i button top) i są 2mm dłuższe od zwykłych AAA. Chciałem zapytać czy da się gołym okiem odróżnić zabezpieczone akumulatorki od zwykłych, bo boję się, że ktoś pomieszał moje zamówienie i zaraz okaże się, że wyssałem nowe aku do 1V?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 paź 2014, 15:44 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
W akku. z zabezpieczeniem jest przewężenie przy stronie "-" oraz idzie cienka tasiemka pod folią po całej długości ogniwa którą można wymacać tak jak się szuka początku taśmy klejącej.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
100% ogniw zabezpieczonych ma elektronikę przy minusie i w 99% wypadków minus akumulator w ogniwach zabezpieczonych to laminat a w wypadku ogniw niezabezpieczonych mamy do czynienia z minusem w postaci stalowej blaszki (dno akumulatora)"
Dzięki za pomoc Rysiu. W takim razie mogę się spokojnie pobawić, a wieczorem w domu sprawdze miernikiem napięcie. W którym momencie powinno nastąpić odcięcie?
Wiem, że ma w nazwie fire , ale innych w tym kraju nie kupisz. Chyba, że z dorabianym zabezpieczeniem na zamówienie za dwa razy wyższą cene niż "fire".
Ale nie miałem na myśli tego, jakie ogniwa kupujesz, ale to że te zabezpieczenia działają bardzo kulawo więc albo przetestuj kiedy odcinają albo używaj z głową. W moich ultrafire rozłączało przy 2,2V.
Zabezpieczenie zawsze jest na minusie? Czytałem niedawno jakiś artykuł i tam autor podał, że zabezpieczenie jest zazwyczaj na minusie. Faktycznie są jakieś na plusie czy autor tylko się zabezpieczył gdyby się trafiły jakieś wyjątki?
Witam
Zdecydowana większość jest na minusie, gdyż nMOSy używane jako elementy wykonawcze, mają mniejszą rezystancję kanału w stanie otwarcia od podobnych pMOSów, które muszą być stosowane dla zabezpieczenia po stronie plusa.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Należy też wspomnieć, że niektóre akumulatory, nawet te markowe nie dają więcej niż np. 1A, powyżej traktują jako zwarcie i odłączają elektronikę. Miałem taki problem w Ultra i TrustFire i w jednym AW o ile mnie pamięć nie myli.