Latarka o dużym zasięgu

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
ixjakub

Latarka o dużym zasięgu

Post autor: ixjakub »

Witam!
Znacie jakąś fajnie świecącą na latarkę na baterie (niekoniecznie jedną) AA/AAA?
Podoba mi się jak świeci Smartfire V-65C przerobiona przez Calineczkę, ale z tego co wyczytałem jest ona (dla mnie niestety) na 18650. Czy istnieje może jakaś modyfikacja pozwalająca na zastosowanie tych baterii?

Sprawa nie jest zbyt ważna. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony piątek 02 sty 2009, 15:11 przez ixjakub, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej :)

Nie do końca wiem, co rozumiesz przez "fajnie świecącą latarkę" bo to mozna różnie interpretować :) Ale posiłkując się Twoim odwołaniem do V-65C sądzę, że chodzi Ci o skupienie i zasięg...

Było juz trochę dyskusji o throwerach i "throweropodobnych" latarkach na forum, przy okazji poszukaj. A ja powiem tyle, ze ostatnio znajomy prosił mnie o sprowadzenie z DX latarki na AA/AAA właśnie o dobrym skupieniu i zasięgu - podpytałem, poczytałem choćby TUTAJ i kupiłem mu UltraFire U4-MCU Cree Q5-WC 3-Mode 230-Lumen.

Jak przyszła, to sprawdziłem ja zastanawiając się, czy sobie takiej nie sprawić. Zasięgu nie badałem, ale jeśli chodzi o konstrukcję, to jest OK, jesli chodzi o tryby, to jest bardzo OK, jesli chodzi o skupienie - to jak dla mnie miała .... dużo za duże :) Poprostu na małych odległościach oslepiający punkt... A znajomy juz mi dał znać, że jest bardzo zadowolony z latareczki :)
Pozdr.
Pikom
ixjakub

Post autor: ixjakub »

Dzięki. Tak, chodzi mi głównie o zasięg. :wink:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Jeśli szukasz latarki o duzym zasięgu pozostają ci tylko konstrukcje z reflektorem SMO. Prądy w takich latarkach płynące przez diode oscylują zwykle w granicach 1-1,2A. Nie ma sensu sie bawić w zasilanie AA czy AAA wtedy (znam tylko jeden wyjątek). Rozsądek nakazuje wykorzystać ogniwa Li-ion. I tak lustro będzie stosunkowo duże wiec rozmiar aku nie ma znaczenia.

Wybór jak już przełkniesz inne zasilanie wtedy jest ogromny i właściwie wszystko zależy od twojego gustu a właściwie rozsądku (ceny potrafia powalić na kolana). Przerzuciłem sporo takich światełek i z DXowych niestety wszystkie sie nadają do dopieszczenia. Jak będziesz bardziej już zdecydowany na pewno pomożemy, tylko musisz wiedzieć źe już chcesz i co :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
allonitium

Post autor: allonitium »

lennin pisze:Jeśli szukasz latarki o duzym zasięgu pozostają ci tylko konstrukcje z reflektorem SMO. Prądy w takich latarkach płynące przez diode oscylują zwykle w granicach 1-1,2A. Nie ma sensu sie bawić w zasilanie AA czy AAA wtedy (znam tylko jeden wyjątek).
Jaki to wyjątek?
Awatar użytkownika
lennin

Regalight EDC. :) Dwie wymienne głowice. Miałem zacne światełko. KLIK
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
allonitium

Post autor: allonitium »

lennin pisze:Regalight EDC. :) Dwie wymienne głowice. Miałem zacne światełko. KLIK
Śliczna... tylko ta cena :neutral: ...
jaybee

Post autor: jaybee »

allonitium pisze:Śliczna... tylko ta cena
Regalight, oprocz niewatpliwej slicznosci, miala i swoje niezbywalne wady.
Pierwszy driver, jaki firma laskawie dostarczyla, palil wylacznik. Drugi, ulepszony niezmiernie, obcinal prad, do bodajze pol ampera, co znakomicie obcinalo rowniez ilosc swiatla. :sad:
J.B.TANSTAAFL
Awatar użytkownika
lennin

Niby tak ale prze zawsze można wręcz trzeba poprawiać fabryke :D
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ