Latarka na rower jak najmniejszym kosztem.
Latarka na rower jak najmniejszym kosztem.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Od niedawna zacząłem sporo jeździć rowerem, kupiłem sobie latarkę na bazarku jakąś "no name" - była fatalna, szczególnie poza terenem zabudowanym.
Chciałbym kupić jakąś lepszą latareczkę lub zrobić jakąś samemu. Zależy mi na tym aby latarka była jak najtańsza a za razem nie świeciła jak jakieś dziadowe bazarowe dziwadztwa.
Proszę o pomoc.
Czy kupić coś gotowego czy może złożyć coś samemu ? A może moja latarka nadaje się do modyfikacji ?
Moje oczekiwania - zdaję sobie sprawę, że nie kupię ani nie zrobię dobrej latarki za kilka PLN.
Chcę żeby dobrze świeciła i oświetlała drogę, nie była zasilana bateriami AAA( jak ta na zdjęciu ), była jak najtańsza.
Bardzo proszę o pomoc bo nie znam się na tym i nie chce wydawać kasy w błoto.
Dodam, że w szkole mam dostęp do tokarek jak i frezarek, szlifierek i innych maszyn, które w razie potrzeby mogę użyć do wykonania obudowy. Chciałbym zapytać czy zwykła dioda LED 1W za kilka zł nadaje się do tego celu ? Co jeszcze mi potrzeba do budowa takiej latarki ? Chyba budowa od podstaw będzie najlepszym rozwiązaniem ? Jaki kolimator polecacie? Jaki driver ? Jaką diodę ? Czy ktoś pomoże mi skompletować wszystkie potrzebne mi do tego celu podzespoły ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Od niedawna zacząłem sporo jeździć rowerem, kupiłem sobie latarkę na bazarku jakąś "no name" - była fatalna, szczególnie poza terenem zabudowanym.
Chciałbym kupić jakąś lepszą latareczkę lub zrobić jakąś samemu. Zależy mi na tym aby latarka była jak najtańsza a za razem nie świeciła jak jakieś dziadowe bazarowe dziwadztwa.
Proszę o pomoc.
Czy kupić coś gotowego czy może złożyć coś samemu ? A może moja latarka nadaje się do modyfikacji ?
Moje oczekiwania - zdaję sobie sprawę, że nie kupię ani nie zrobię dobrej latarki za kilka PLN.
Chcę żeby dobrze świeciła i oświetlała drogę, nie była zasilana bateriami AAA( jak ta na zdjęciu ), była jak najtańsza.
Bardzo proszę o pomoc bo nie znam się na tym i nie chce wydawać kasy w błoto.
Dodam, że w szkole mam dostęp do tokarek jak i frezarek, szlifierek i innych maszyn, które w razie potrzeby mogę użyć do wykonania obudowy. Chciałbym zapytać czy zwykła dioda LED 1W za kilka zł nadaje się do tego celu ? Co jeszcze mi potrzeba do budowa takiej latarki ? Chyba budowa od podstaw będzie najlepszym rozwiązaniem ? Jaki kolimator polecacie? Jaki driver ? Jaką diodę ? Czy ktoś pomoże mi skompletować wszystkie potrzebne mi do tego celu podzespoły ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Własne projekty cieszą najbardziej, ale jak policzysz koszta to nie wyjdą tanie niż sprowadzenie elementów z dalekiego wschodu. Możesz sam zamówić i poskładać w domu. Przy okazji zobaczysz jak to jest zbudowane.
Jeśli chcesz taniego dopracowanego gotowca to troszkę autoreklamy zastosuję
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13911
Jeśli chcesz taniego dopracowanego gotowca to troszkę autoreklamy zastosuję
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13911
Takiego cuda to żem jeszcze nie widział bo tak biednie wygląda jakby to był metalizowany plastik.
Ale do rzeczy.
Jak byś chciał koniecznie zrobić latarkę od podstaw tzn. kupujesz body i sterownik w Państwie Środka, diodę np.XM-L razem z podłożem i lepszy włącznik Omten u nas w kraju i do tego o ile potrzeba to dotoczenie nowej piguły to wychodzi w zależności od kursu dolara i jakie body wybrałeś 100-140zł.
Na początek proponuje zajrzeć do naszego sklepiku i oglądnąć np. Convoy S2, EDC X1, C2/8, albo tak jak wyżej od Zbuchur-a bo cena naprawdę niska a światła będzie pod dostatkiem .
Jednocześnie musisz wiedzieć że dodatkowo będziesz musiał się zaopatrzyć a ogniwa 18650 i ładowarkę do nich.
Tanie sprawdzone ogniwa także możesz znaleźć u nas w sklepiku a ładowarka to na przykład sprawdzona ławowarka 18650, użytkownik cafel na allegro to u nas greg jakby co
Ale do rzeczy.
Jak byś chciał koniecznie zrobić latarkę od podstaw tzn. kupujesz body i sterownik w Państwie Środka, diodę np.XM-L razem z podłożem i lepszy włącznik Omten u nas w kraju i do tego o ile potrzeba to dotoczenie nowej piguły to wychodzi w zależności od kursu dolara i jakie body wybrałeś 100-140zł.
Na początek proponuje zajrzeć do naszego sklepiku i oglądnąć np. Convoy S2, EDC X1, C2/8, albo tak jak wyżej od Zbuchur-a bo cena naprawdę niska a światła będzie pod dostatkiem .
Jednocześnie musisz wiedzieć że dodatkowo będziesz musiał się zaopatrzyć a ogniwa 18650 i ładowarkę do nich.
Tanie sprawdzone ogniwa także możesz znaleźć u nas w sklepiku a ładowarka to na przykład sprawdzona ławowarka 18650, użytkownik cafel na allegro to u nas greg jakby co
Ostatnio zmieniony sobota 11 paź 2014, 00:48 przez Rysiu., łącznie zmieniany 2 razy.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Haaha Tak wiem to cudeńko nie tylko źle wygląda ale też tragicznie świeci kwota nawet 100 zł to dla mnie sporo. Jestem nowy i nie bardzo ogarniam jeszcze określenia typy BODY, PODŁOŻE czy też PIGUŁA Co do obudowy mógłbym pobawić się na tokareczce i spróbować zrobić coś samemu pod dany wymiar. Ogniwa może uda mi się uzyskać z jakiegoś starszego laptopa ładowarkę albo kupię albo zrobię samemu ponieważ jestem początkującym elektronikiem i taka ładowarka będzie dla mnie cenną lekcją w tym kierunku. Pozdrawiam oraz dziękuję za zainteresowanie tematem.
Body - obudowa
podłoże - MCPCB na którym jest zalutowana dioda, test miedzianego podłoża
piguła - to do czego jest przytwierdzone MCPCB z diodą oraz od drugiej strony sterownik, z gwintem lub drop-in (wpuszczana) przekazuje ciepło na resztę obudowy
Toczenie od podstaw to kiepski pomysł bo trzeba najpierw projekt przygotować a potem dokładnie "wystrugać", ceną będzie też o wiele wyższa niż żeby kupić gotowe elementy lub gotowe świecidełko. Już lepszym pomysłem i o wiele tańszym jest zrobienie tak zwanego "kwadraciaka" wykorzystując kwadratowy profil aluminiowy i kątownik, jeden z wielu przykadów
Jak chcesz wygrzebywać akku. z laptopa to musiał byś wcześniej przeprowadzić test ogniwa pod kątem rezystencji i pojemności pod obciążeniem takim jak będzie pracowało, bo często takie ogniwa są na końcu swojego życia lub już są całkiem martwe i tylko do utylizacji się nadają.
Na forum gdzieś są też są projekty i schematy ładowarek np. na MAX1811
podłoże - MCPCB na którym jest zalutowana dioda, test miedzianego podłoża
piguła - to do czego jest przytwierdzone MCPCB z diodą oraz od drugiej strony sterownik, z gwintem lub drop-in (wpuszczana) przekazuje ciepło na resztę obudowy
Toczenie od podstaw to kiepski pomysł bo trzeba najpierw projekt przygotować a potem dokładnie "wystrugać", ceną będzie też o wiele wyższa niż żeby kupić gotowe elementy lub gotowe świecidełko. Już lepszym pomysłem i o wiele tańszym jest zrobienie tak zwanego "kwadraciaka" wykorzystując kwadratowy profil aluminiowy i kątownik, jeden z wielu przykadów
Jak chcesz wygrzebywać akku. z laptopa to musiał byś wcześniej przeprowadzić test ogniwa pod kątem rezystencji i pojemności pod obciążeniem takim jak będzie pracowało, bo często takie ogniwa są na końcu swojego życia lub już są całkiem martwe i tylko do utylizacji się nadają.
Na forum gdzieś są też są projekty i schematy ładowarek np. na MAX1811
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Zawsze możesz nabyć np. na Fasttech powiedzmy Convoy s2+ 1,4A za 17$, ogniwo jak mówisz sam sobie wygrzebiesz albo nabędziesz w forumowym sklepiku za niewiele złotówek, ładowarki też nie są drogie. Światła na rower wystarczy i nie trzeba się bawić w przeróbki od razu. Z czasem (i dochodzącymi złotówkami) zmienisz driver, Leda... Będziesz miał i dobrą lampkę i trochę zabawy
Jeśli lubisz majsterkiwać to ładowarkę możesz kupić najtańszą, czyli sam moduł ładujący na USB ktoś miał w sklepiku chyba nawet po 8 zł i dorobić sobie koszyk. W Twoim zakresie będzie zorganizowanie sobie diody, ładowarki oraz ogniw. Widzę że chcesz mieć tą lampkę na rower a brak Ci środków. Nie ma się co czarować, żeby kupić komplet sensowny to musisz te 100zł mieć. Więc ode mnie na zachętę dostaniesz body. Body Ultrafire S5 bez wyłącznika i piguły te musisz sobie zorganizować. Żebyś wiedział jak to w ogule w środku wygląda i o co wtym chodzi. Jeszcze dorzucę prosty sterownik AK-47 na 3xAMC. Jak będziesz miał już wszystkie elementy ukladanki będziemy składać interaktywnie latarkę. Może kolegom też coś gdzieś zalega i podzielą się swoimi skarbami. Co Ty na to?
To co od siebie proponuję czyli
Body ultrafire S5 z szybką, reflektorem, uszczelkami, dupką, gumką włącznika itp. bez piguły i włącznika, to sobie musisz zorganizować.
Obrazowo ujmując
To co na ostatnim zdjęciu dostajesz wszystko, oprócz piguły (pole 3E), i włącznika (pole 3B). Pigułę możesz sobie dotoczyć jeśli masz dostęp do tokarek, mnie się skończyły już dorabiane, a oryginalne aluminiowe już przerobiłem na co innego , włącznik na zdjęciu też pochodzi z innego egzemplarza, wrzuciłem na foto tylko dla pokazania jak to wygląda.
Do tego, jak pisałem dorzucę sterownik
Można go pogonić nawet do 2,1A przez dołożenie układów AMC.
O resztę musisz postarać się sam.
Koszty materiałów i przesyłkę pokrywam ja. W zamian zrobisz tutorial dla początkujących z procesu budowania latarki, z ładnymi zdjęciami. Oczywiście pomożemy Ci w tym.
Odpowiada Ci taki układ?
Body ultrafire S5 z szybką, reflektorem, uszczelkami, dupką, gumką włącznika itp. bez piguły i włącznika, to sobie musisz zorganizować.
Obrazowo ujmując
To co na ostatnim zdjęciu dostajesz wszystko, oprócz piguły (pole 3E), i włącznika (pole 3B). Pigułę możesz sobie dotoczyć jeśli masz dostęp do tokarek, mnie się skończyły już dorabiane, a oryginalne aluminiowe już przerobiłem na co innego , włącznik na zdjęciu też pochodzi z innego egzemplarza, wrzuciłem na foto tylko dla pokazania jak to wygląda.
Do tego, jak pisałem dorzucę sterownik
Można go pogonić nawet do 2,1A przez dołożenie układów AMC.
O resztę musisz postarać się sam.
Koszty materiałów i przesyłkę pokrywam ja. W zamian zrobisz tutorial dla początkujących z procesu budowania latarki, z ładnymi zdjęciami. Oczywiście pomożemy Ci w tym.
Odpowiada Ci taki układ?
Witam. Jak najbardziej odpowiada mi taki układ. Tak jak mówiłem jestem początkującym elektronikiem jeżeli ktoś tak jak kolega mógłby mnie wspomóc elementami niepotrzebnymi do zbudowania latarki do roweru byłbym bardzo wdzięczny. W zamian mogę odwdzięczyć się różnymi elementami elektronicznymi lub ewentualne w innym zakresie. Jeśli ktoś byłby w stanie pomoc to bardzo proszę. Co do poradnika dla początkujacych to bardzo dobry pomysł. Pozdrawiam:)
Szczerze powiem, że nie spodziewałem się, że temat tak zainteresuje forumowiczów a co do dopiero, że ktoś zechce wesprzeć mnie bezinteresownie elementami potrzebnymi do budowy - o tym nawet nie myślałem. Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Nie mogę się doczekać kiedy zacznę powoli składać moją nową i porządną latarkę. Jeśli ktoś mógłby jeszcze wypisać co mi będzie potrzebne oprócz tych wszystkich rzeczy, którymi koledzy powyżej chcą mnie wesprzeć byłbym bardzo wdzięczny.
Brakuje Ci diody na odpowiednim podłożu i piguły. Poza tym potrzebna będzie pasta lub klej termoprzewodzacy, lutownica i trochę chęci;)
Co do diody, to najlepiej poszukać czegoś w forumowym sklepiku, z tym że przy tym prądzie rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia, ważne tylko aby nie było za duże. Z pigułą może być nieco większy problem, chyba że faktycznie masz dostęp do tokarki, i dobrego tokarza co ogarnie to dobrze. Klej lub pasta dostępny w każdym komputerowym sklepie. Powodzenia w pracach, i uważaj! To wciąga bardziej niż by się mogło wydawać
Co do diody, to najlepiej poszukać czegoś w forumowym sklepiku, z tym że przy tym prądzie rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia, ważne tylko aby nie było za duże. Z pigułą może być nieco większy problem, chyba że faktycznie masz dostęp do tokarki, i dobrego tokarza co ogarnie to dobrze. Klej lub pasta dostępny w każdym komputerowym sklepie. Powodzenia w pracach, i uważaj! To wciąga bardziej niż by się mogło wydawać
Ostatnio zmieniony niedziela 12 paź 2014, 14:38 przez Ebola, łącznie zmieniany 1 raz.
Do Zbychur.
Jeśli możesz podać dokładne wymiary piguły to bardzo proszę. Chyba, że ktoś posiada takowe i jest w stanie odsprzedać to proszę o kontakt na PW. Do tego jeszcze dioda i podłoże do niej . Mogę prosić jakieś sugestie ? Coś godne polecenia na początek.
[ Dodano: 12 Październik 2014, 14:53 ]
Mam nadzieję, że wciągnie, i że będę miał nie raz jeszcze okazję pokazać tutaj efekty swojej pracy Pastę mam, nawet sporo. Co do toczenia piguły to spróbuje sam - mam świetnego nauczyciela, który w razie co zawsze pomoże i powie co i jak także myślę, że jeśli nie wyjdzie to najgorzej to spróbuję dorobić kilka takich piguł może komuś się przydadzą na forum ? Myślę, że użytkownikowi Zbychur na pewno nie zawadziłoby kilka sztuk ponieważ mówił, że Jemu dorabiane się już skończyły także zobaczymy jak mi one wyjdą
Jeśli możesz podać dokładne wymiary piguły to bardzo proszę. Chyba, że ktoś posiada takowe i jest w stanie odsprzedać to proszę o kontakt na PW. Do tego jeszcze dioda i podłoże do niej . Mogę prosić jakieś sugestie ? Coś godne polecenia na początek.
[ Dodano: 12 Październik 2014, 14:53 ]
Mam nadzieję, że wciągnie, i że będę miał nie raz jeszcze okazję pokazać tutaj efekty swojej pracy Pastę mam, nawet sporo. Co do toczenia piguły to spróbuje sam - mam świetnego nauczyciela, który w razie co zawsze pomoże i powie co i jak także myślę, że jeśli nie wyjdzie to najgorzej to spróbuję dorobić kilka takich piguł może komuś się przydadzą na forum ? Myślę, że użytkownikowi Zbychur na pewno nie zawadziłoby kilka sztuk ponieważ mówił, że Jemu dorabiane się już skończyły także zobaczymy jak mi one wyjdą