Modyfikacja podróbki UltraFire C11 CREE XM-L-T6 1000lm 18650
Modyfikacja podróbki UltraFire C11 CREE XM-L-T6 1000lm 18650
Cześć. Przyszła mi z Chin zamówiona latarka. Świeci całkiem fajnie, ale zastanawiam się nad tym czy można by ją przerobić żeby świeciła jeszcze lepiej. Jest cała z aluminium więc to będzie plusem. Zasilana jest akumulatorkiem 18650. A wszystkie istotne informację chyba wpisałem w tytuł tematu. Macie jakiś pomysł.
Wrzucam zdjęcia:
Wrzucam zdjęcia:
Nie wygląda to źle. Diodę XP-G2 na podłożu SinkPad można dać i sterownik dający realnie 2,1-2,45A i będzie ładny zasięg. Jak zasięgu nie trzeba, to diodę XM-L2 ze sterownikiem 2,8A.
Jeśli obecny sterownik daje >2A, to dużo się nie wymodzi, wręcz można powiedzieć, że większego sensu nie ma, bo niewielki przyrost będzie dużym nakładem środków.
Jeśli obecny sterownik daje >2A, to dużo się nie wymodzi, wręcz można powiedzieć, że większego sensu nie ma, bo niewielki przyrost będzie dużym nakładem środków.
Czyli to ma być taka dioda? Ona jest razem z tym podłożem o którym mowa?
http://allegro.pl/dioda-cree-xp-g-2-coo ... 05451.html
Przede wszystkim zależy mi na zasięgu. Chciałbym z tej latarki wycisnąć tyle ile się da.
Jak mogę sprawdzić ile w tym momencie sterownik daje prądu?
Przede wszystkim zależy mi na zasięgu. Chciałbym z tej latarki wycisnąć tyle ile się da.
Witam
Pomiar prądu diody możesz przeprowadzić z wystarczającą dokładnością, mierząc prąd pobierany z akumulatora. Po odkręceniu wyłącznika/dupki, podłączasz miernik między obudowę a minus akumulatora.
To z aukcji, to dioda zalutowana na podłożu MCPCB, średnicy 21mm (star) więc powinna pasować do latarki, pod względem mechanicznym.
Pozdrawiam
Pomiar prądu diody możesz przeprowadzić z wystarczającą dokładnością, mierząc prąd pobierany z akumulatora. Po odkręceniu wyłącznika/dupki, podłączasz miernik między obudowę a minus akumulatora.
To z aukcji, to dioda zalutowana na podłożu MCPCB, średnicy 21mm (star) więc powinna pasować do latarki, pod względem mechanicznym.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Jak chodzi Ci o zasięg i przesterowanie czyli wycisnąć ile się da to weź tą diodę na tym podłożu http://intl-outdoor.com/noctigon-xp20-m ... p-788.htmlMatixs pisze:Czyli to ma być taka dioda? Ona jest razem z tym podłożem o którym mowa?
Prąd taki jak pisali koledzy wcześniej czyli 2,1-2,3 A.
Szkoda kasy ładować skoro jest sprawna.
Wyciągnij diodę, zobacz w ogóle czy pod podłożem jest pasta termoprzewodząca.
Wyrównaj podłoże diody, jak i pigułę, mogą na niej być jakieś nierówności powstałe przy obróbce.
Największy przyrost światła da Ci wymiana sterownika, bo ten oryginalny zapewne nie daje zbyt wiele prądu.
Pigułę czyli element z diodą i sterownikiem wykręć i pokaż nam
Wyciągnij diodę, zobacz w ogóle czy pod podłożem jest pasta termoprzewodząca.
Wyrównaj podłoże diody, jak i pigułę, mogą na niej być jakieś nierówności powstałe przy obróbce.
Największy przyrost światła da Ci wymiana sterownika, bo ten oryginalny zapewne nie daje zbyt wiele prądu.
Pigułę czyli element z diodą i sterownikiem wykręć i pokaż nam
Ostatnio zmieniony sobota 11 paź 2014, 12:52 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
W takim razie odlutuj przewody zasilające diodę.
Wyciągnij ją, zobacz jak wygląda powierzchnia piguły.
Sterownik też wyciągnij, zmierz jego średnicę.
Jak będzie miał 17mm to proponuję zakup sterownika nanjg 105c, (8xAMC) 2,8A lub (6xAMC) 2,1A, na pewno znajdziesz w sklepiku na forum, są różne, proste, tanie, z 3 trybami, oraz bardzo rozbudowane, z dowolnymi trybami, droższe.
Między diodę a pigułę daj pastę termoprzewodzącą, wcześniej upewniając się że powierzchnia jest w miarę równa, szczególnie czy na środku nie ma takiego odstającego cypelka, jak będzie to zeszlifować.
Będziesz miał latarkę całkiem mocną i na pewno długo posłuży.
Wyciągnij ją, zobacz jak wygląda powierzchnia piguły.
Sterownik też wyciągnij, zmierz jego średnicę.
Jak będzie miał 17mm to proponuję zakup sterownika nanjg 105c, (8xAMC) 2,8A lub (6xAMC) 2,1A, na pewno znajdziesz w sklepiku na forum, są różne, proste, tanie, z 3 trybami, oraz bardzo rozbudowane, z dowolnymi trybami, droższe.
Między diodę a pigułę daj pastę termoprzewodzącą, wcześniej upewniając się że powierzchnia jest w miarę równa, szczególnie czy na środku nie ma takiego odstającego cypelka, jak będzie to zeszlifować.
Będziesz miał latarkę całkiem mocną i na pewno długo posłuży.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Jeżeli tylko chcesz to możesz wymienić, np na XM-L2, da Ci to jakieś 15% więcej światła względem XM-L, czyli tą co masz.
Opłacalność do własnego przemyślenia, podpowiem tylko, że oko prawie nie widzi różnicy przy 10% przyrostu.
Opłacalność do własnego przemyślenia, podpowiem tylko, że oko prawie nie widzi różnicy przy 10% przyrostu.
Cześć. Zmieniłem jakiś czas temu driver zrobiony dla mnie przez pewnego forumowicza i wszystko było okej. Latarka bardzo ładnie świeciła.
Niestety od paru dni mam z nią problem. Na początku było tak że poświeciła parę sekund i się wyłączała lub zaczynała migać. Od razu mówię że to nie akumulator bo testowałem na kilku różnych. Myślałem że to jakiś problem z włącznikiem rozebrałem go, ale wydaje się być wszystko okej. Później wykręciłem diodę i sprawdzałem na krótko czy świeci i było okej. Przez sterownik przepływał prąd i dioda świeciła.
Niestety teraz coś w ogóle się popsuło i dioda nie świeci. Czy to może być wina samej diody?
Niestety od paru dni mam z nią problem. Na początku było tak że poświeciła parę sekund i się wyłączała lub zaczynała migać. Od razu mówię że to nie akumulator bo testowałem na kilku różnych. Myślałem że to jakiś problem z włącznikiem rozebrałem go, ale wydaje się być wszystko okej. Później wykręciłem diodę i sprawdzałem na krótko czy świeci i było okej. Przez sterownik przepływał prąd i dioda świeciła.
Niestety teraz coś w ogóle się popsuło i dioda nie świeci. Czy to może być wina samej diody?