Wybór latarek z DX - 35 i 20$

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Aresius

Wybór latarek z DX - 35 i 20$

Post autor: Aresius »

Witam,
Z racji tego, że to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich :smile:

Przymierzam się do zakupów w DX i mam problem z wyborem latarki (latarek), także prosiłbym o pomoc w doborze.

Potrzebne mi jest świecidełko do oświetlania drogi ~15-20m przede mną, w cenie ~35$ - przeznaczenie: nocne, piesze wycieczki po lesie. Zasilanie powinno być z aku, choć miłym dodatkiem byłaby możliwość zastosowania baterii (aczkolwiek to nie warunek - na wyjazd to żaden problem zabrać kilka aku).

Druga latarka docelowo ma być zamontowana w rowerze - cena ~20$, zasilana tylko z aku (i tutaj zależy mi na jednakowych akumulatorach w obu latarkach, żeby nie kupować do nich osobnych ładowarek).

Z miejsca mówię, że jeszcze nie bawiłem się w upgrade'y latarek, ale bardzo kusi mnie taka możliwość :twisted:
Tak więc jeśli jest możliwość ulepszenia sprzętu za niewielką cenę również prosiłbym o radę w tej kwestii (jak sądzę druga latarka będzie wymagała dodatkowych przeróbek, ze względu na zastosowanie).
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Witaj Aresius ;-)
Aresius pisze:Zasilanie powinno być z aku
ułatwiło by nam gdybyś zadeklarował JAKIE akku, jakie baterie...czy chcesz mieć tryby, ew. jakie koniecznie...jakich nie chcesz za żadne skarby etc ;-)

Często proponujemy Ultrafire C3-uzyj szukajki ;-)

Dzisiaj na zlocie widziałem Akoray Świetlika jestem mocno pozytywnie zaskoczony jakością wykonania:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16607

Dzisiaj(sorki,wczoraj) na zlocie oglądaliśmy też to:

http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=1013
Jetbeam C-LE V2 i jakościowo bardzo dobre EDC. Niejedna latarka daje więcej światła ale w rozmiarze AA trudno będzie znaleźć lepiej wykonaną w tej cenie. A tryby w sam raz. Jak Pikom, który ją mi dzisiaj(wczoraj) łodebrał z moim błogosławieństwem , się nią nacieszy, może zamieści jakąś reckę ;-)
Awatar użytkownika
Aresius

Dzięki za odpowiedź.
Calineczka pisze:ułatwiło by nam gdybyś zadeklarował JAKIE akku, jakie baterie...czy chcesz mieć tryby, ew. jakie koniecznie...jakich nie chcesz za żadne skarby etc ;-)
W zasadzie nie mam jeszcze ładowarki, więc mogę kupić dowolne akku - w planach miałem coś na 18650 i przeszukiwałem forum pod kątem tak zasilanego sprzętu. W lampce rowerowej zasilanie docelowo wyląduje zapewne poza jej obudową.

Tryby: potrzebne są tylko high i coś słabszego dla oszczędności baterii.

W kwestii gabarytów nie mam żadnych wymagań (oczywiście na rower to w granicach rozsądku :mrgreen: ).

Zaproponowane przez Ciebie latarki wydają mi się, hmm... malutkie (chociaż na rower może w sam raz, wezmę je pod uwagę).

Wcześniej upatrzyłem sobie TAKIE coś, co o tym sądzisz?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...jakoś na forum nikt z nas chyba jeszcze MC-E się nie bawił.
Ostatnia latarka Trustfire jaką zamówiełem kosztowała 70$ a z wad to JEDYNIE brakowało jej oringów, włącznik padł od razu, sterownik elektroniczny był uszkodzony a transport ciepła z leda na body prawie zaden. I jak dla mnie:
Hi 2800mA 410LM > Lo 1000mA 100LM
-to dzięki za taki LOW, 1A w MC-E myslę że to bedzie duzo światła...jak na LOW stanowczo za dużo.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

To ja może nudny będę ;) ale polecę ultrafire c2. Najlepiej taka http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15945 + sterownik wedle uznania.
Wg mnie jedna z najlepszych latareczek EDC na 18650. Nieduża, ze sporym refem, ma wieeelki spill i nieźle skupiony spot, dzięki czemu spillem sobie świecę pod nogi, a spotem oświetlam przedmioty w większej odległości. Światła daje bardzo dużo i ma bardzo ładny beam :). W zależności od tego co chcemy osiągnąć możemy osadzić diodę głębiej w refie i mamy lepiej skupiony spot, lub wyciągnąć ją bardziej z refa i mamy mniej skupiony - np na rower.

Ja jestem z mojej tak zadowolony, że zamówiłem wersję HAIII (już do mnie leci) i zostawiam sobie jako podstawowe światełko na co dzień, a moją będę sprzedawał :).

Używam jej też na rowerku, i sprawuje się bardzo dobrze, no może w trybie high piesi jakoś dziwnie uciekają z chodnika :P

Z minusów - latarka jest właśnie dosyć uniwersalna ,więc na 200 metrów nią nie poświecisz, ani nie nadaje się na typowego flooda, ale obiekty do 100 metrów spokojnie da się oświetlić ;)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Witaj Aresius :)

Ogólnie mówiąc, polecane przez Calineczkę latarki to najpopularniejszy rodzaj EDC - małe, wydajne, wygodne i zasilane z popularnego rodzaju baterii / akusów. Bardzo często pierwszy zakup to właśnie tego typu latarka - dobra i w domu i na dworze. Ale faktycznie nie jest to ideał do wszystkiego. Dlatego ważne jest precyzowanie wymagań przy zapytaniu. Zapewne teraz, jak doprecyzowałeś nieco wymagania i podałeś wstępny wybór będzie łatwiej coś doradzić. Pamietaj jednak, że nie wielkość latarki decyduje o jej uzyteczności i sile światła...

Jesli chcesz zobaczyć porównanie kilku różnych światełek zrobione wczoraj, to zapraszam TUTAJ :)

Osobiście jestem pod ogromnym wrażeniem Romisenka RC-G2 zmodowanego przez Calineczkę. Wersja ze zdjęć we wspomnianym wyżej wątku to "mod v.2.0", mocniejszy od zwykłych modów jakie Calineczka zazwyczaj robi i powiem, że to jest niezły palniczek w maleńkiej obudowie...

Mała poprawka linki /// lennin
Ostatnio zmieniony niedziela 18 sty 2009, 10:46 przez Pikom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Aresius

Calineczka pisze:Ostatnia latarka Trustfire jaką zamówiełem kosztowała 70$ a z wad to JEDYNIE brakowało jej oringów, włącznik padł od razu, sterownik elektroniczny był uszkodzony a transport ciepła z leda na body prawie zaden. I jak dla mnie:
Hi 2800mA 410LM > Lo 1000mA 100LM
Dzięki, taka "rekomendacja" mi wystarczy, trustfire podziękujemy :roll:

Pikom - przejrzałem temat i :shock: size doesn't really matter at all :mrgreen:

igi - dzięki, ten ultrafire bardzo mnie przekonuje i co najważniejsze spełnia wszystkie wymagania.
toosh
Kontakt:

Post autor: toosh »

Weź taką do które będziesz mógł wsadzić normalny 15* kolimator. Latarkowe odbłyśniki na rower się za bardzo nie nadają.
ODPOWIEDZ