Jakie led do postójowek i tablicy rejestracyjnej?

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ogniskowa świateł mijania czy długich jest precyzyjna i tam ledy nie mają racji bytu. Nawet xenon w reflektorze FF sprawia już kłopoty. Ale jak pisałem światła postojowe to trochę inna bajka, w nich wystarczy że to co świeci jest na podobnej wysokości i całość działa jak trzeba
ILPT
ptja

Post autor: ptja »

skaktus pisze:/.../postojowe to trochę inna bajka, w nich wystarczy że to co świeci jest na podobnej wysokości i całość działa jak trzeba
tu jestem w stanie się zgodzić. Nie zgadzałem się z tym, że LED i żarówka to "idealnie" to samo"\.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
skaktus

Nigdzie nie napisałem że led to idealnie to samo. Rozkład światła itd jest zupełnie inny. Testowałem już zamienniki żarówek H4 na ledach na forum i wyszło z tego tyle że jest to totalne nieporozumienie.
Ostatnio zmieniony wtorek 05 sie 2014, 18:01 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
ptja

Post autor: ptja »

skaktus pisze:/.../Mam aktualnie w swoim "żuku" postojówki na bazie ledów 5630 i są idealnie w tym samym miejscu co włókno żarówki/.../
skaktus pisze:Nidzie nie napisałem że led to idealnie to samo. Rozkład światła itd jest zupełnie inny.
podkreślenia moje :)
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
skaktus

Napisałem że są (ledy) idealnie w tym samym miejscu co włókno żarówki, ale nie pisałem że są idealnie takie same. Co innego położenie, a co innego identyczny charakter źródeł światła.
ILPT
Mediana

Post autor: Mediana »

Cze ledy z poniższych linków będą dobrze działać w Mondeo 2014 rocznik w tablicy rejestracyjnej

http://allegro.pl/zarowka-led-boczna-ca ... 00223.html

http://allegro.pl/zarowka-led-boczna-ca ... 70955.html

M...
Awatar użytkownika
skaktus

Będą działać, ale najprawdopodobniej po kilku mc padną rezystory i będzie błąd spalonej żarówki.
ILPT
Mediana

To jakie proponujesz ?

M...
Awatar użytkownika
skaktus

Pod CANa nie ma konkretnego rozwiązania. Najlepsze rozwiązanie to postojówka bez CANa + duży rezystor symulujący obecność żarówki. Do tego dobrze aby ledy choć trochę trafiały w ogniskową lustra. Inaczej to będzie tak jak mówił były minister Sienkiewicz :) czyli (...) i kamieni kupa.
ILPT
Mediana

To trochę cienko.
M...
Awatar użytkownika
skaktus

Ja mam postojówki na ledach 5630. Zasilane są poprzez rezystor. Fabrycznie w ledy szło po 100 mA - postojówka po chwili parzyła. Zmniejszyłęm prąd do 30 mA. Postojówka jest ciepła. Trafia w ogniskową itd. Na szczęście, mimo że auto z 2010r nie mam CANa przy postojach :)
ILPT
Mediana

skaktus, Ty mi pomóż, a nie chwal się, że masz lepsze auto (bo każde nowsze jest coraz bardziej jest oblepione elektroniką z funkcją postarzania:)

Może ktoś by zrobił/ przerobił jakieś sensowne ledy do oświetlania tablicy rejestracyjnej.
Niektóre ledy pod CAN żarzą się po wyłączeniu świateł!

Widziałem też BMW z taaakimi ledami, że chyba tam zawodnik wstawił diodę XML L2, ale to inny temat. :P

M...
Awatar użytkownika
skaktus

Jeśli nie chcesz mieć błędu spalonej żarówki, należy dać rezystor, który oszuka komputer / linię CAN. Innego wyjścia nie ma. Możesz kupić gotowe rozwiązania lub samemu coś zrobić. Ja sam robiłem postojówki, oświetlenie tablicy rejestracyjnej (opisane na forum tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14298 )

Możesz wykonać podobne + dać rezystor i będzie lepiej niż super hiper ledy po 30 zł sztuka lub gotowce po 150 zł.
ILPT
Mediana

Kupuję takie ledy:
http://einparts.de/produkt/ml30/

Miał ktoś podobne ?
Trochę elektoniki widać na zdjęciu - ciekawe ile poświecą ?
M...
Awatar użytkownika
skaktus

Poświecą tak długo jak długo nie będzie w nich wody i jak któryś z ledów nie padnie. Mam sporo markerów do BMW z Vinstara jak i oświetlenia rejestracji i wszystko zdychało średnio po 3 - 4 miesiącach. Za każdym razem ten sam błąd w leda można pchać max 20 mA, ci dają 30 mA. Radiator z markera na max 4W, więc pchają 12.
ILPT
ODPOWIEDZ