Wybór power banku
Choćby funkcją pomiaru pojemności ogniwa, odświeżanie starych ogniw, rozładowywanie ogniw i ponowne ładowanie.
Każdy ze slotów, to osobny kanał, który może wykonywać funkcję przypisaną tylko do niego.
W jednym aku możesz ładować, a drugim sprawdzać pojemność, etc.
Oczywiście w tym samym czasie mogą być wymieszane ze sobą różne rodzaje ogniw.
Nitecore D4 to zwyczajna ładowarka z wyświetlaczem, bez żadnych ciekawych funkcji.
Każdy ze slotów, to osobny kanał, który może wykonywać funkcję przypisaną tylko do niego.
W jednym aku możesz ładować, a drugim sprawdzać pojemność, etc.
Oczywiście w tym samym czasie mogą być wymieszane ze sobą różne rodzaje ogniw.
Nitecore D4 to zwyczajna ładowarka z wyświetlaczem, bez żadnych ciekawych funkcji.
Hmmm... przekonujesz mnie, ale nie przekonuje mnie wygląd (plastik i guziki) - wygląda na mało wytrzymałe.
Znalazłem data sheet - jest w nim że min. prąd ładowania to 200mA... dość dużo IMHO.
Opisz jak wygląda to po naładowaniu - podtrzymuje jakimś natęzeniem ?
I co tam ładujesz ?
Widze ze nie mozna ładować LIPO4
I skąd wziałęs - 146zł ? ( z przesyłką ?)
EDIT:
Dobra wiem - to jest w EURO, nie dolarach. Discount - 8% działa - THX.
Jeszcze odpowiada że zakres działania 10V - 16V, więc nie musze dodatkowo stabilizować prądu wzgledem D4
Znalazłem data sheet - jest w nim że min. prąd ładowania to 200mA... dość dużo IMHO.
Opisz jak wygląda to po naładowaniu - podtrzymuje jakimś natęzeniem ?
I co tam ładujesz ?
Widze ze nie mozna ładować LIPO4
I skąd wziałęs - 146zł ? ( z przesyłką ?)
EDIT:
Dobra wiem - to jest w EURO, nie dolarach. Discount - 8% działa - THX.
Jeszcze odpowiada że zakres działania 10V - 16V, więc nie musze dodatkowo stabilizować prądu wzgledem D4
Ostatnio zmieniony piątek 03 paź 2014, 13:15 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Akurat plastik to ABS, więc tak samo jak w Nitecore.
Manual chyba jest tylko na kartonie.
Cenę na Banggood możesz wybrać w zł (wybierz walutę PLN).
Unikasz wtedy przewalutowania przez PayPal, a Banggood oferuje lepszy kurs wymiany.
Poniżej test ładowarki.
http://lygte-info.dk/review/Review%20Ch ... %20UK.html
Manual chyba jest tylko na kartonie.
Cenę na Banggood możesz wybrać w zł (wybierz walutę PLN).
Unikasz wtedy przewalutowania przez PayPal, a Banggood oferuje lepszy kurs wymiany.
Poniżej test ładowarki.
Mogę z czystym sumieniem polecić powerbank 4x18650 AILI, do znalezienia na ebay za 30zł.
Sprawność przetwornicy to 90% (dla 500mA) co jest bardzo przyzwoitym wynikiem, a przy obciążeniu 2A odchyłka napięcia wyjściowego to zaledwie 2,4% - co się spokojnie mieści w specyfikacji USB 2.0 - więc z ładowaniem dwóch wymagających urządzeń jednocześnie nie będzie najmniejszego problemu.
Sprawność przetwornicy to 90% (dla 500mA) co jest bardzo przyzwoitym wynikiem, a przy obciążeniu 2A odchyłka napięcia wyjściowego to zaledwie 2,4% - co się spokojnie mieści w specyfikacji USB 2.0 - więc z ładowaniem dwóch wymagających urządzeń jednocześnie nie będzie najmniejszego problemu.
Ładowanie przez złącze micro-usb z dowolnego źródła, ładowarka do komórki, laptop, itd. Pojemność itp oczywiście zależy od tego jakie ogniwa wsadzimy do środka, matematyka prosta, pojemność przelicz na Wh, uwzględnij sprawność, i potem znów na Ah ale dla 5V. Naładuje komórkę 4-5 razy. Zabezpieczenie uruchamia się przy 3,05V, ciut za wcześnie, ale lepsze to jak zbyt późno. Ogniwa zabezpieczone nie wejdą bez przerabiania sprężynek.
Soft niestety jest stały i zależy tylko od tego, jaką wersję kupisz.
Ostatecznie nie kupiłem żadnych.
Stwierdziłem, że do tych kilku ogniw, które mam do latarek, wystarczy zwykła najtańsza ładowarka.
Ostatecznie nie kupiłem żadnych.
Stwierdziłem, że do tych kilku ogniw, które mam do latarek, wystarczy zwykła najtańsza ładowarka.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Szybkie sprawdzenie na Aliexpress (ceny często się zmieniają) i na chwilę obecną ten sprzedawca ma dobry stosunek ceny (26$) do ilości pozytywnych komentarzy.Issac pisze:Znalazłem nitecore d4 - 130zł z przesyłką w polsce.
Wśród ostatnich kupujących jest też jakiś nasz rodak Po co wydawać więcej jeśli można mniej? Zawsze to 40 zł w kieszeni
Co do zakupów na Aliexpress to odsyłam do lektury tutaj.
Jeśli chodzi o ładowarki i baterie 18650 to kopalnią wiedzy jest ta strona.
Szukam taniego powerbanku na jedno lub dwa ogniwa, który będzie dział jako awaryjne zasilanie. Na razie mam w planie użyć go do Raspberry Pi, ale może coś innego też się znajdzie.
Wymagania:
- cena najwyżej kilka dolarów
- na jedno lub dwa ogniwa (w ostateczności może być więcej jeśli nie trzeba będzie wsadzić wszystkich)
- jednoczesne ładowanie i pobieranie prądu z wyjścia USB
- zamknięta obudowa żeby ogniwo czasem nie wypadło
- przynajmniej ten 1 A na wyjściu
Kupiłem ten tani (za $1.50) powerbank wspomniany w temacie Dobra cena. Wybrałem czarny i przyszedł czarny, ale z białym deklem. Niestety nie da się jednocześnie ładować i używać wyjścia. Już nawet nie chodzi o fakt, że jest mało miejsca na obie wtyczki. Znalazłem jakąś ładowarkę do telefonu z małą wtyczką i się zmieściły obie. Niestety jak jest podłączone ładowanie to na wyjściu jest napięcie o jakieś 0.3 V niższe niż na ogniwie (przy naładowanym ogniwie jest jakieś 3.9 V).
Mam jeszcze ML-102. Tu przy ładowaniu działa wyjściowe 5 V. Niestety jest to otwarty powerbank i w dodatku nie ma sprężyny tylko kawałek wygiętej blaszki przez co niektóre ogniwa mi nie stykają. W ostateczności mogę się pobawić w przylutowanie zwykłej sprężyny i obwinięcie całości jakąś taśmą izolacyjną żeby ogniwo nie wypadło, ale wolałbym tego uniknąć. Znalazłem też informację, że jak już naładuje ogniwo to nie znacznie ponownie ładować aż się czegoś nie rozłączy (czy to ogniwa czy powerbanka od ładowania). Jeszcze to sprawdzę, ale jeśli faktycznie tak jest to ML-102 też odpada. No i jeszcze pojawiły się sygnały, że najnowsze wersje ładują do 4.5 V (albo i więcej).
Znajdzie się coś?
Wymagania:
- cena najwyżej kilka dolarów
- na jedno lub dwa ogniwa (w ostateczności może być więcej jeśli nie trzeba będzie wsadzić wszystkich)
- jednoczesne ładowanie i pobieranie prądu z wyjścia USB
- zamknięta obudowa żeby ogniwo czasem nie wypadło
- przynajmniej ten 1 A na wyjściu
Kupiłem ten tani (za $1.50) powerbank wspomniany w temacie Dobra cena. Wybrałem czarny i przyszedł czarny, ale z białym deklem. Niestety nie da się jednocześnie ładować i używać wyjścia. Już nawet nie chodzi o fakt, że jest mało miejsca na obie wtyczki. Znalazłem jakąś ładowarkę do telefonu z małą wtyczką i się zmieściły obie. Niestety jak jest podłączone ładowanie to na wyjściu jest napięcie o jakieś 0.3 V niższe niż na ogniwie (przy naładowanym ogniwie jest jakieś 3.9 V).
Mam jeszcze ML-102. Tu przy ładowaniu działa wyjściowe 5 V. Niestety jest to otwarty powerbank i w dodatku nie ma sprężyny tylko kawałek wygiętej blaszki przez co niektóre ogniwa mi nie stykają. W ostateczności mogę się pobawić w przylutowanie zwykłej sprężyny i obwinięcie całości jakąś taśmą izolacyjną żeby ogniwo nie wypadło, ale wolałbym tego uniknąć. Znalazłem też informację, że jak już naładuje ogniwo to nie znacznie ponownie ładować aż się czegoś nie rozłączy (czy to ogniwa czy powerbanka od ładowania). Jeszcze to sprawdzę, ale jeśli faktycznie tak jest to ML-102 też odpada. No i jeszcze pojawiły się sygnały, że najnowsze wersje ładują do 4.5 V (albo i więcej).
Znajdzie się coś?
Jako że jestem nowy, witam wszystkich serdecznie.
Planuję zakup power banku, znalazłem taki na 4 aku i ładujący osobno każdy kanał.
http://www.fasttech.com/p/1592501
Testował ktoś może? Niby na yt jest kilka recek, ale wolałbym usłyszeć swojski komentarz
Planuję zakup power banku, znalazłem taki na 4 aku i ładujący osobno każdy kanał.
http://www.fasttech.com/p/1592501
Testował ktoś może? Niby na yt jest kilka recek, ale wolałbym usłyszeć swojski komentarz
Z czystym sumieniem polecę zamiast tego podlinkowanego Xiaomi POWER BANK 10400mAh, tylko 6$ więcej a masz już z akku. LGABB41865, porządna aluminiową obudową, wydajnym przetwornikiem i jest to sprawdzona konstrukcja
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Panowie, ale polecając powerbanki sami sprawdzacie ich parametry, czy wierzycie opisowi u Chińczyka? Parametry takie jak sprawność, wydajność prądowa, spadek napięcia, trzeba pomierzyć. A jeśli urządzenie jest dostarczane z ogniwami, to zmierzenie ich pojemności to sprawa podstawowa, bo zwykle jest to 2x mniejsza pojemność. Jest jeszcze coś takiego jak jakość napięcia wyjściowego (tętnienia, szpilki), może dzisiaj wyciągnę oscyloskop i to sprawdzę dla poszczególnych zakresów obciążenia
Powerbank który proponowałem również umożliwia pobór energii podczas ładowania - prąd płynie przez diodę o spadku 200mV całkowicie pomijając układ.
Powerbank który proponowałem również umożliwia pobór energii podczas ładowania - prąd płynie przez diodę o spadku 200mV całkowicie pomijając układ.
Xiaomi jest na prawdę dobrym powerbankiem
http://goughlui.com/2014/10/02/review-t ... ower-bank/
http://goughlui.com/2014/10/02/review-t ... ower-bank/
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Cześć Manekinen, czy to ten sam powerbank, który polecałeś: Universal 2A Mobile Power Supply?Manekinen pisze:Mogę z czystym sumieniem polecić powerbank 4x18650 AILI, do znalezienia na ebay za 30zł.
Ostatnio zmieniony wtorek 07 paź 2014, 16:27 przez rost333, łącznie zmieniany 3 razy.