Cło w DX

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
dominos96

Cło w DX

Post autor: dominos96 »

Witam, zamówiłem 2 telefony z DX'a,oczywiście osobno, jeden doszedł bez problemu, a drugi zatrzymali na cle.
Szły one pocztą holenderską, więc zapewne naliczą tylko VAT, ale jednak trochę tego będzie.
Czy jest taka możliwość aby nie odbierać tej przesyłki, tak aby została zwrócona z powrotem do chińczyka, i wysłali ją jeszcze raz?
Czy wróci ona w ogóle do nich skoro szła przez Holandię?
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Jeżeli masz śledzenie to powinna wrócić. Nie lepiej zapłacić? Jak dobrze pamiętam jest 2 tygodnie na odebranie paczki, po tym czasie Pan Celnik zdecyduje o odesłaniu do nadawcy. Może się okazać, że będziesz czekać pół roku na następny i tak nie masz gwarancji, że następnym razem się uda.
fxxx

Post autor: fxxx »

Jak wróci do dx to zapewne nie zobaczysz kasy całej, bo to TY nie dopełniasz obowiazku celnego i nawet w paypalu cię oleją bo chińczyk dowód będzie miał w ręku. Zwyczajne oszustwo z twojej strony, a raczej tego tu nie popieramy.
hoka

Post autor: hoka »

fxxx pisze:Jak wróci do dx to zapewne nie zobaczysz kasy całej, bo to TY nie dopełniasz obowiazku celnego i nawet w paypalu cię oleją bo chińczyk dowód będzie miał w ręku. Zwyczajne oszustwo z twojej strony, a raczej tego tu nie popieramy.
Nie przesadzaj z tymi oskarżeniami. Może kolega chce po prostu dogadać się z chińczykiem na ponowną wysyłkę.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

fxxx ma trochę racji. Dlaczego Chińczyk ma płacić dwa razy za wysyłkę ? A jesli kolejna paczka będzie zatrzymana to co wtedy ? Chiny mają wysyłać paczkę do skutku ?

Każdy kto kupuje za granicą musi mieć świadomość że zawsze mogą doliczyć opłaty. niby każdy to wie, ale dopiero kiedy każą zapłacić jest lament.
ILPT
fxxx

Post autor: fxxx »

hoka pisze: Nie przesadzaj z tymi oskarżeniami. Może kolega chce po prostu dogadać się z chińczykiem na ponowną wysyłkę.
Wszyscy dobrze wiemy o co chodzi, nie przesadzajmy. Chińczyk też człowiek, a dogadać się można z chińczykiem ale na pewno nie przez to forum. Tyle że dziwnym trafem moje ostatnie paczki lecą po kolei każda na cło, szczególnie pocztą NL.
Awatar użytkownika
dominos96

Post autor: dominos96 »

No generalnie telefon dla znajomego idzie, i taki niezbyt zadowolony był z faktu zatrzymania przesyłki.
To się zapytałem jak wygląda gdybym jej nie odebrał i wróciła do chińczyków.
Dzisiaj posłałem dokumenty do celnego, zobaczymy ile naliczą tego.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Marooned

Post autor: Marooned »

Ciesz się, że nie zamawiałeś na firmę i nie musisz SADa przygotować ;-) Opłata to przy tym pikuś.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría

Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Vigo

Post autor: Vigo »

Ewentualnie raduj się, że nie ściągałeś firmą kurierską, bo oni zazwyczaj współpracują z jakąś agencją celną (firma prywatna), która za swoje pośrednictwo w odprawie, przygotowanie wszelkich papierków bierze dodatkowo (prócz cła i VAT-u należnego UC) ~220zł (jeżeli opłaty celne przewyższają 100zł), jeśli opłaty wyniosą poniżej stówy to łaskawie biorą za pośrednictwo tylko stówkę. :|

Niemcy a Chinole !

Post autor: Rebus »

Hej ! Czytam i chciałem powiedzieć, że w Niemczech praktycznie każde paczki są zatrzymywane i mają nowych setki przepisów, lasery zabronione, ledy łamią patenty firm i td, no i cło ! Mi osobiście zatrzymali kilka paczek więc jestem w szkoku jak tutaj to działa :) Pozdrawiam
W Posiadaniu : Led Lenser P7 , Tank 007 TK701, INOVA X1 25 Lumenów,JetBeam RRT-2 R5, NiteCore EX11.2 XP-G R5, Solarforce M6 XML, Skay Ray King 3 xml T6, Thrunite TN31, Sunwayman C10R
ODPOWIEDZ