jak ładować pakiet lijon z wbudowana elektronika?
jak ładować pakiet lijon z wbudowana elektronika?
witam,
naszlo mnie troche i nie wiem czy nie zamowie albo nie zrobie pakietu lijon.
pytanie jak to ladowac - mozna wsadzic balanser - rozumiem, ze daje taki sam prad na kazde ogniwo? teraz - mamy juz wsadzony, dorobiony itp taki balanser / elektronike do takiego pakietu - jak to ladowac, jaka ladowarka - mam graupnera, ktory obsluguje lijon, normalnie sie wtedy podlacza caly pakiet jak jedno ogniwo?
bede wdzieczny za jakies informacje, do chwili obecnej uzywalem pojedynczych 18650 w dodatku mialem wrazenie ze moja ladowarka ladowala dotad , dokad zabezpieczenie na ogniwie nie zadzialo, bo pokazala ze ogniwo odlaczone:)
czytalem, ze rozwiazaniem jest wyjecie elektroniki z baterii od lapka, co dalej - 2 piny, stale napiecie i po sprawie, to ma wbudowany uklad ladowania, czy jest on na plycie:)
wiele pytan, ale musialem:D
naszlo mnie troche i nie wiem czy nie zamowie albo nie zrobie pakietu lijon.
pytanie jak to ladowac - mozna wsadzic balanser - rozumiem, ze daje taki sam prad na kazde ogniwo? teraz - mamy juz wsadzony, dorobiony itp taki balanser / elektronike do takiego pakietu - jak to ladowac, jaka ladowarka - mam graupnera, ktory obsluguje lijon, normalnie sie wtedy podlacza caly pakiet jak jedno ogniwo?
bede wdzieczny za jakies informacje, do chwili obecnej uzywalem pojedynczych 18650 w dodatku mialem wrazenie ze moja ladowarka ladowala dotad , dokad zabezpieczenie na ogniwie nie zadzialo, bo pokazala ze ogniwo odlaczone:)
czytalem, ze rozwiazaniem jest wyjecie elektroniki z baterii od lapka, co dalej - 2 piny, stale napiecie i po sprawie, to ma wbudowany uklad ladowania, czy jest on na plycie:)
wiele pytan, ale musialem:D
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Jesli pakiet nie ma wiecej niz 4 szeregi ogniw (czytaj max znamionowo 14.4V) to nie bedzie wymagany balanser i raczej sie go nie stosuje - zakladajac, ze tak jak piszesz chcesz zrobic pakiet li-ion o max poborze pradu rzedu 6A. Nad bezpieczenstwem pojedynczych ogniw czuwa wtedy standardowe PCB zabezpieczajace i prawidlowo myslisz, ze caly pakiet ladujesz wtedy jednoczesnie z dedykowanej ladowarki o odpowiednim napieciu wyjsciowym poprzez dwa kabelki (+ i -).
Taka elektronike maja w standardzie wbudowana akumulatory laptopowe oraz akumulatory do kamer (nie wybieraj najtanszych, bo maja kiepskie ogniwa i wielokrotnie przeklamane pojemnosci). Widzialem tez, ze ktoras z polskich firm sprowadza juz same uklady zabezpieczajace z amerykanskiego www.batteryspace.com.
Pozdrawiam.
Taka elektronike maja w standardzie wbudowana akumulatory laptopowe oraz akumulatory do kamer (nie wybieraj najtanszych, bo maja kiepskie ogniwa i wielokrotnie przeklamane pojemnosci). Widzialem tez, ze ktoras z polskich firm sprowadza juz same uklady zabezpieczajace z amerykanskiego www.batteryspace.com.
Pozdrawiam.
- Calineczka
- Kontakt:
Skąd taka informacja?czarny_kruk pisze:Jesli pakiet nie ma wiecej niz 4 szeregi ogniw (czytaj max znamionowo 14.4V) to nie bedzie wymagany balanser i raczej sie go nie stosuje
Pytam z ciekawości i...powątpiewania, bo nie wiem.Moim zdaniem juz dwa ogniwa w szeregu wymagają balansowania. PCB w akkusach zabezpiecza przed przeładowaniem/rozładowaniem, prosze mnie poprawić jeśli się mylę ale balanser pilnuje, aby każde ogniwo w szeregu było tak samo naładowane/rozładowane.
Na szybko znalezione:
http://www.analogzone.com/pwrt0207.pdf
http://www.eetasia.com/ARTICLES/2007JUL ... S=DOWNLOAD -patrz schemat strona 4ta, sporo tłumaczy
Cennym zrodlem informacji na temat balansowania ogniw, sa fora poswiecone modelarstwu.
Zapewniam ze nasze zboczenie na punkcie fotonow, jest niczym
w stosunku do "fiola" jakiego maja modelarze na punkcie balansowania
Zapewniam ze nasze zboczenie na punkcie fotonow, jest niczym
w stosunku do "fiola" jakiego maja modelarze na punkcie balansowania
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Ja nie gdybam, tylko jestem pewny. Standardowe PCB przy pakietach li-ion nie ma dwoch wyjsc na + i - do ogniw tylko jest podpiete do kazdej celli (lub rownolegle poleczonej pary) z kazdej strony. Pobierajac energie z pakietu zawsze dostaniemy jej tyle ile jest w najslabszym ogniwie (lub parze). Stad - podobnie jak w akumulatorach laptopowych - jesli ktoras cela nam padnie to mamy od razu niedzialajacy pakiet lub ok. polowe jego pojemnosci jesli laczylismy ogniwa rowniez w pary rownolegle.
Ostatnio zmieniony piątek 16 sty 2009, 22:40 przez czarny_kruk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Trochę nie rozumiem ostatniej wypowiedzi, jest spójna, potwierdza to co napisałem i schemacik o którym wspomniałem, ale jak ma się do twojej poprzedniej wypowiedzi, gdzie twierdzisz że
Dominik wspomniał że jak cele identyczne to mozna nie dawać, za to kto dłubie w bateriach laptopowych ten pewnie nie raz widział 3 czy 4 ogniwa w szeregu-identyczne i z balanserem.
Moim zdaniem warto o tym pomyśleć....
czarny_kruk pisze:Jesli pakiet nie ma wiecej niz 4 szeregi ogniw (czytaj max znamionowo 14.4V) to nie bedzie wymagany balanser i raczej sie go nie stosuje
Dominik wspomniał że jak cele identyczne to mozna nie dawać, za to kto dłubie w bateriach laptopowych ten pewnie nie raz widział 3 czy 4 ogniwa w szeregu-identyczne i z balanserem.
Moim zdaniem warto o tym pomyśleć....
Tak jak pisalem - obecnie w rozwiazaniach komercyjnych przy pakietach nie obciazanych mocno pradowo nie stosuje sie balanserow. Stosowane standardowe zabezpieczenia PCB, czyli laczace trzy funkcji - przeciw przeladowaniu, przeciw zbytniemu rozladowaniu i przeciw zbytniemu obciazeniu; sa w pelni wystarczajace. Nawet przy tworzeniu pakietow po 12 czy 16 ogniw (z napieciem wyjsciowym 7.2/10.8/14.4/18V) po prostu rozbija sie duzy pakiet na mniejsze, kazdy maly zabezpiecza "zwykla" elektronika pcb i wejscia-wyjscia(+ i - sluza jednoczesnie za ladowanie i rozladowywanie) laczy sie rownolegle.
-
Hmm ... 2 dni wstecz rozdzierałem laptopowa baterie teścia (Acer) 2000mAhczarny_kruk pisze:Tak jak pisalem - obecnie w rozwiazaniach komercyjnych przy pakietach nie obciazanych mocno pradowo nie stosuje sie balanserow. Stosowane standardowe zabezpieczenia PCB, czyli laczace trzy funkcji - przeciw przeladowaniu, przeciw zbytniemu rozladowaniu i przeciw zbytniemu obciazeniu; sa w pelni wystarczajace. Nawet przy tworzeniu pakietow po 12 czy 16 ogniw (z napieciem wyjsciowym 7.2/10.8/14.4/18V) po prostu rozbija sie duzy pakiet na mniejsze, kazdy maly zabezpiecza "zwykla" elektronika pcb i wejscia-wyjscia(+ i - sluza jednoczesnie za ladowanie i rozladowywanie) laczy sie rownolegle.
4 ogniwa w szeregu z wyprowadzonymi kabelkami zapewne właśnie do balancera.
Swoja droga - prawdopodobnie chipset odmowił juz współpracy
- ponoć jest tam jakiś eeprom ktory zlicza chocby ilośc cykli ladowań ?
i stwierdził że bateria jest BE. Ale postanowiłem jej się dodatkowo przyjżeć, gdyż laptop w wiekszości przez te 3 lata pracował na zasilaniu sieciowym.
Jedno ogniwo wydało mi się dość podejżane (rozładowywałem je solo obserwując wskazania) i postanowiłem go wymienić.
Laptop co prawda dalej "nie komunikuje się z baterią, ale wytrzymał blisko godzine na zasilaniu bateryjnym, a przed wymiana padał po kilku minutach - na dodatek ostatnio zdażało mu się wieszać system, tak skutecznie, że trzeba było wyjmować baterie, bo nie dawało się go wogóle wyłaczyć - stąd też głównie - bateria poszła po nóż
Przypuszczam ze, aby w pelni przywrócić funkcjonalnośc baterii, należałoby poza samą wymianą ogniw, dokonać tez "resetu" bądż skalibrowania chipsetu zarządzającego
ale na to jestem za cienki i nie dysponuje odpowiednim wyposazeniem
Pozdrawiam
- Calineczka
- Kontakt:
Waldeuszek, na www.elektroda.pl jest temat-tasiemiec o regenerowaniu baterii laptopowych. Mozesz poczytac...moze znajdziesz wsad do swojego laptopa.Moge pomoc przeprogramowac o ile nie jest to jakis wewnetrzny eeprom w procesorku.
Moim zdaniem jednak bez wzgledu na to, czy program procesora postanowil "wylaczyc" akkusa nie powinno to miec wplywu na prace laptopa....
Moim zdaniem jednak bez wzgledu na to, czy program procesora postanowil "wylaczyc" akkusa nie powinno to miec wplywu na prace laptopa....
-
Teoretycznie tak - ale jak w takim wypadku sobie wytlumaczycCalineczka pisze:Waldeuszek, na www.elektroda.pl jest temat-tasiemiec o regenerowaniu baterii laptopowych. Mozesz poczytac...moze znajdziesz wsad do swojego laptopa.Moge pomoc przeprogramowac o ile nie jest to jakis wewnetrzny eeprom w procesorku.
ze lapek startując na samym zasilaczu jest ok
a start na zasilaczu z włożona (ta niby niesprawna) baterią, powoduje zwieche systemu ?
Widocznie jest jednak jakas zaleznosc
Sorki za Off-topic, bo odbieglem w tym momencie od glownego zagadnienia watku
Pozdrawiam
to ja wrócę do tematu, żeby nie zakładać nowego
tak więc... ponownie chodzi za mną ten pakiet lijon, chyba, że ktoś zaproponuje inne rozwiązanie jak nimh który wytrzyma chwilowy prąd ok 6A?
Jak to jest z tymi balancerami, rozumiem że to jest układ do ktorego jest podłączone każde ogniwo i pilnuje równomiernego ładowania? co ma na końcu - normalne dwa piny do ładowania pakietu typową ładowarką do pakietów?
Ja jak ładuje moim graupnerem - ma też opcję lijon, to elektronika odłącza ogniwo wcześniej niż ładowarka - czyli tak jakby ładowarka mogła je uszkodzić, skoro się nie wyłączyła?
Ostarecznie mają bardzo podobny próg i poprostu wcześniej elektronika zadziałała?
Czy nie łatwiej kupić gotową baterię do lapa, tylko przeważnie ma z 6 pinów - po co ta reszta? balancer jest w kompie czy jak?
tak więc... ponownie chodzi za mną ten pakiet lijon, chyba, że ktoś zaproponuje inne rozwiązanie jak nimh który wytrzyma chwilowy prąd ok 6A?
Jak to jest z tymi balancerami, rozumiem że to jest układ do ktorego jest podłączone każde ogniwo i pilnuje równomiernego ładowania? co ma na końcu - normalne dwa piny do ładowania pakietu typową ładowarką do pakietów?
Ja jak ładuje moim graupnerem - ma też opcję lijon, to elektronika odłącza ogniwo wcześniej niż ładowarka - czyli tak jakby ładowarka mogła je uszkodzić, skoro się nie wyłączyła?
Ostarecznie mają bardzo podobny próg i poprostu wcześniej elektronika zadziałała?
Czy nie łatwiej kupić gotową baterię do lapa, tylko przeważnie ma z 6 pinów - po co ta reszta? balancer jest w kompie czy jak?
Pozdrawiam,
Michał
Michał