Wymiana akumulatora w aucie - układ do podtrzymania napięcia
Wymiana akumulatora w aucie - układ do podtrzymania napięcia
Na dniach czeka mnie wymiana akumulatora w aucie, nie chciałbym tracić danych z komputera pokładowego. Mam małego żelowca 12A, 4Ah, chcę go podpiąć do instalacji na czasy wymiany starego akumulatora. Jak zabezpieczyć żelowca ? Jakaś dioda ?
- przemek1602
Po co zabezpieczać?nie każde auto resetuje sterownik od razu. Podepnij aku równolegle i już.
Ostatnio zmieniony piątek 03 paź 2014, 12:37 przez przemek1602, łącznie zmieniany 1 raz.
Podłącz żelowca równolegle do klem.
Nie podpinaj czasem przez zapalniczkę.
Kolega kupił sobie cudo wtykane w zapalniczkę do podtrzymywania napięcia.
Wszystko było fajnie, dopóki się nie okazało, że zapalniczka jest podpięta przez przekaźnik.
Tak więc wydał 50 zł na gadżet, który okazał się niewypałem, ale przynajmniej w ASO kod do radia dostał za darmo
Nie podpinaj czasem przez zapalniczkę.
Kolega kupił sobie cudo wtykane w zapalniczkę do podtrzymywania napięcia.
Wszystko było fajnie, dopóki się nie okazało, że zapalniczka jest podpięta przez przekaźnik.
Tak więc wydał 50 zł na gadżet, który okazał się niewypałem, ale przynajmniej w ASO kod do radia dostał za darmo
Jeżeli będą miały zbliżone napięcie, to nie masz się o co martwić.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
skaktus pisze:Naładuj ile się da żelowca i standardowy aku i po sprawie. Zmierz też pobór prądu przez auto w stanie spoczynku. Rekordziści potrafią pobierać 200 mA.
polecam trochę praktyki koledzy, kwasy i żele mają nico inne napięcia. Tego nie widać, dlatego warto mieć cęgi DC...PawelG. pisze:Jeżeli będą miały zbliżone napięcie, to nie masz się o co martwić.