Bateria atomowa

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
midi

Bateria atomowa

Post autor: midi »

Witam , jak w temacie, ponoć były nawet takie baterie które wykorzystywano w rozrusznikach serca. Co byście powiedzieli jak by takie baterie znalazły się w naszych latarkach, jednak strach przed napromieniowaniem swoje robi :evil: . Tu link do tematu http://www.wykop.pl/ramka/130580/bateri ... niki-serca

tu też ciekawe wieści http://www.archiwum.ekologika.pl/2005/e ... serca.html
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
DNF

Post autor: DNF »

Bardzo ciekawe. Skoro wystepuje promieniowanie alfa, to nie powinno byc problemu z oslonami. Teoretycznie takie promieniowanie zatrzymywane jest juz przez zwykla kartke papieru.
Problemem natomiast moga okazac sie rozmiary no i problem ze skladowaniem zuzytych baterii :???:
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

midi, są niskotemperaturowe reaktory atomowe ruscy i amerykanie tego używali do zasilania stacji przekaźnikowych i nasłuchowych w miejscach gdzie nie opłacało się prądu pociągnąć starczało na kilka-kilkanaście lat a potem się wyrzucało...

O ile amerykanie z tego co wiem posprzątali swoje śmieci, to na terenie mateszczki rasiji jest kilka (a kiej ich wie ile - program akurat dotyczył stacji nasłuchowej na Kaukazie) obiektów które można znaleźć na podstawie wskazań licznika Geigera z odległości kilkuset metrów - dojście po bardziej "trzeszczącym" strumieniu.

Co do zastosowań miejskich to na zeszłorocznych targach Toshiba pokazała reaktor atomowy niskiej mocy – coś ok. 10MW :) Mniejsza wersja na 400kW ma wymiary cylindra 6x2m :)
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Jezeli mnie pamiec nie myli, to ruscy chyba robili testy z zasilaniem latarni morskich.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Drucik

Post autor: Drucik »

Bulba pisze:Jezeli mnie pamiec nie myli, to ruscy chyba robili testy z zasilaniem latarni morskich.
Robili, na przyklad takie coś zrobili: LINK (chyba, że strona buja koloryzuje albo coś)
ODPOWIEDZ