Witam. Proszę o poradę w jednej kwestii. Kupiłem naświetlacz LED, taki: http://entertinium.home.pl/allegro_maci ... elkiem.png
Jak widać jest to "halogen" na białą diodę. Kupiłem diodę IR i chciałbym ją zamienić. Specyfikacja diody IR:
Napięcie 5 -6V
Prąd przewodzenia: 1000mA
Moc: 10W
Myślę że tyle wystarczy.
Rozebrałem naświetlacz i zamieniłem diodę, oczywiście wiedząc, że biała pracuje na około 10V. Jest tam driver który chyba dostosowuje napięcie - nie ma na nim żadnych oznaczeń. Po włączeniu naświetlacza do sieci słychać głośny pisk. Zmierzyłem napięcie i okazało się, że dioda otrzymuje tylko 3.5V, prądu nie mierzyłem.
Nie rozumiem tej sytuacji. Dodam że naświetlacz jest na napięcie 230V. Rozwiązanie z zewnętrznym zasilaczem 12V odpada. Może coś trzeba przerobić, lub tanim kosztem dokupić?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Naświetlacz LED - przeróbka na IR
Witam
Wszystko zależy od tego, jakie parametry miał tamta dioda. Jeśli jeszcze jest to możliwe, to zamontuj ją z powrotem i zmierz napięcie oraz prąd, jeśli dasz radę.
Jeżeli stara dioda była na stosunkowo wyższe napięcie a mniejszy prąd, to najprawdopodobniej, IR jest dla zasilacza zwarciem.
Pozdrawiam
Wszystko zależy od tego, jakie parametry miał tamta dioda. Jeśli jeszcze jest to możliwe, to zamontuj ją z powrotem i zmierz napięcie oraz prąd, jeśli dasz radę.
Jeżeli stara dioda była na stosunkowo wyższe napięcie a mniejszy prąd, to najprawdopodobniej, IR jest dla zasilacza zwarciem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dziękuję za odpowiedź. Po odpowiednich pomiarach diody IR, otrzymuje ona 3.2V i pobiera 300mA prądu. Dioda biała montowana domyślnie, pobiera 550 mA (zamiast 1000 mA, niezły przekręt) oraz otrzymuje napięcie 10.8 V. Przy diodzie białej zasilacz bardzo cicho piszczy, natomiast czy przyłoże diodę 850nm czy 940 pisk już jest głośny. Dioda 850nm, jak wiadomo jest lekko widoczna, dla naszego oka i muszę stwierdzić że gdy ją podłączam, widać że lekko się żarzy. Bardzo ważne jest dla mnie aby to zrobić.
Pozdrawiam
[ Dodano: 30 Wrzesień 2014, 17:19 ]
Założyłem, dokładnie, ale tam od razu przeniesiono go do jakiejś piaskownicy i poprosiłem o zamknięcie tematu.
Pozdrawiam
[ Dodano: 30 Wrzesień 2014, 17:19 ]
Założyłem, dokładnie, ale tam od razu przeniesiono go do jakiejś piaskownicy i poprosiłem o zamknięcie tematu.