Tąśma led

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
pawel4090

Tąśma led

Post autor: pawel4090 »

Witam panowie, mam do podświetlenia meble kuchenne, oraz półki w pokoju syna, ot taki pomysł syna i żony.
Chcę zastosować taśmy led, teraz jakie kopić i od jakiego zaufanego sprzedawcy.
Na forum koledzy pisali, aby nie używać taśm żelowych, przegrzewające się diody tak coś obiło mi się o uszy - być może coś w tym temacie się zmieniło.
Teraz np. zasilanie myślałem o transformatorze plus LM317 i potencjometr, możliwość regulacji jasności diod.
Może ktoś ma inny ciekawy pomysł, jestem otwarty na propozycje.

Paweł
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Kupić taśmy na 5630, bez sylikonu.

Taśmy pozbawić warstwy klejącej.

Taśmę włożyć w aluminiowy profil (ja używam karniszy z Jyska - tańsze o 70% w stosunku do dedykowanych profili). Nie kleić taśmy do szafki bo się ledy ugotują.

Transformatora nie warto używać, lepiej zasilacz impulsowy.

LM317 nie stosować, lepiej dedykowane proste układy. LM wydzieli masę ciepła.
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Jak i czemu pozbawić kleju ?

Masz może zdjęcie tego karnisza z JYSKA ?
Awatar użytkownika
skaktus

Pozbawić kleju bo blokuje oddawanie ciepła. Po czasie temperatura sprawi że z miękkiego stanie się twardy i nie da się go łatwo usunąć. Wsuwając w karnisz nie potrzeba mu tego kleju itd.

Fotkę postaram się dać wieczorem.
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

IMO - klej "jakitoonbyniebył" tylko pomaga a nie przeszkadza. A to że twardnieje i ciężko się go usuwa to już inna sprawa. Co ile się wymienia taśmy led ?

Radiatorów się nie kładzie, tylko przykleja - zwiększą to powierzchnie styku i odprowadzenie ciepła.
Awatar użytkownika
skaktus

Mylisz pojęcia. To jest najzwyklejszy klej, nie taśma termoprzewodząca. Nawet danie za grubej warstwy pasty termo powoduje że staje się ona izolatorem a nie przewodnikiem.

Osobiście taśmy wkładam w wspomniane karnisze. Zawsze pozbawiam je tasmy klejącej i jej podkładu. Taśmę dociskam lekko dociętymi rurkami termokurczliwymi.

Co ile wymienia się taśmy ? Zależy od montażu jakości itd. OStatno wymieniałem taśmę na 5050 - połowa ledów nie wytrzymała roku.
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

Wiem że nie jest to klej termoprzewodzący tylko zwykły. Jeżeli to nie jest gruba taśma dwustrona poliuretanowa a <1mm taśma to myśle że mimo wszystko odda trochę więcej ciepła niż wisząc w powietrzu bo zakładam że 90% taśmy w karniszu w ogolę się nie styka z nim.

Dobre, z nie przekroczonym woltażem i amperażem, przyklejone do 1mm alu 5050 wytrzymają (nie powinny się mocno nagrzewać i klej wytrzyma) spoooooro więcej...
Awatar użytkownika
skaktus

Masz rację, 90 % taśmy w karniszy dotyka go :twisted: Za dotykanie odpowiedzialne są rurki, które ową taśmę trzymają na miejscu.

To czy 5050 wytrzyma to loteria. Taśmy w sylikonie często przegrzewają się i nie pomaga im nawet przyklejenie do profilu. Najgorzej jest, kiedy zasilamy taśmę np. 5 metrów i jest ona zasilana jednostronnie. Wówczas miejsce zasilania mocno nagrzewa się z powodu dużego prądu jaki płynie przez początek taśmy. Spadek napięcia na 5 metrach wynosi nawet 3V.
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

Można zminimalizować ryzyko:
- Kupując droższe - lepszej firmy
- IP20
- przyklejenie cienką warstwą kleju termo przewodzącego do odpowiedniego kawałka alu
- zasilanie co 1m z obu stron
- zmniejszyć o 10% woltaż i dać regulator PWM

Na powyższych zasadach zamierzam zrobić kiedyś plafon na blasze alu łączonymi ceownikiem z szybą mleczną 150cmx50cm. 3x 5m 5630 z różnych odcieni z oddzielnymi regulatorami wypełnienia. Do oświetlenia stołu warsztatowego.

Co do Twoich karniszy - cyknij proszę zdjęcie bo jestem bardzo ciekawy jak to wygląd :grin:
Awatar użytkownika
skaktus

Doczepię się tylko do jednego - droższe wcale nie znaczy lepsze :) Już się na to naciąłem i nie zadziałało.
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

Napisałem zminimalizować - nie wyeliminować. W 90% tak jest, to że Tobie się tak zdażyło, nie znaczy że jest zasadą.

Jak tam zdjęcie karniszu ?
ODPOWIEDZ