Odtwarzacz mp3 dla osoby niedowidzącej

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
pietros

Odtwarzacz mp3 dla osoby niedowidzącej

Post autor: pietros »

Moja ciocia poprosiła mnie o doradzenie przy zakupie odtwarzacza mp3 dla jej mocno niedowidzącej koleżanki. Przeznaczeniem ma być odsłuchiwanie audiobooków. Niestety ja sam nie używam takich sprzętów i nie za bardzo mam pojęcie co można by wybrać (nawet nie wiem jak wygląda menu obsługi w takim urządzeniu).

Wymagania to:
- jak najprostsza obsługa
- duże przyciski
- wyświetlacz jest zbędny
- cena do 50-70zł

Może ktoś z Was spotkał się już z takim problemem i będzie w stanie pomóc?
ptja

Post autor: ptja »

Jakkolwiek nie jestem fanem urządzeń spod znaku nadgryzionego jabłka, to wydaje mi się, że warto rozważyć przy takich założeniach ipod shuffle.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
max4max

Post autor: max4max »

Ipod shuffle może być OK, ale zależy jakie audiobooki koleżanka ma/słucha.
Dla niewidomych są specjalne pozycje w formacie daisy i specjalne odtwarzacze z wbudowanym głośnikiem i wyjściem na słuchawki..
Są to bardzo drogie sprzęty.
Na teraz trafiłem na jedna aukcję z używanym odtwarzaczem Milestone - http://allegro.pl/dyktafon-mp3-bones-mi ... 36563.html
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Może na początek warto się zastanowić nad chińskim klonem nadgryzionego jabłka.
Wkłada się do niego kartę SD, nie ma problemu z wrzuceniem na niego plików (działa jak zwykły pendrive).
Nie jest może jakiejś super jakości, ale do audiobooków wystarczy.
Ma też jeszcze jedną poważną zaletę.
Kosztuje kilkanaście zł i jeśli by się okazało, że jest zbędnym gadżetem, to nie będzie żal pieniędzy na niego wydanych.
http://allegro.pl/mp3-inni-producenci-20157
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
pietros

Post autor: pietros »

Ipod odpada ze względu na cenę. Urządzenie z takimi funkcjami jak ten milestone też nie jest potrzebne. Odtwarzane będą najprawdopodobniej zwykłe pliki mp3.
Jak wygląda jakość tych najtańszych odtwarzaczy za kilka złotych? Może lepiej dołożyć do takiego grundiga? GRUNDIG MPAXX 940
max4max

Post autor: max4max »

Jakość tamtych to loteria.
W takim odtwarzaczu bardzo ważne są przyciski i ich działanie , nie mówiąc o jakości odtwarzania.
Ten grundig będzie zdecydowanie lepszy.
studzin

Post autor: studzin »

Jak byś chciał to mam Milestone. Odtwarzacz typowo dla niewidomych. Mówi po polsku jakie funkcje są obecnie wybrane, ma duże przyciski z wypukłymi symbolami. Jak coś to zapraszam na pw.
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

A ja polecę odtwarzacz SONY Walkman z serii NWZ-Bxxxx np. (NWZ-8172F)

Zaletą jest łatwa obsługa dla osoby niedowidzącej:
- sterowanie utworami (przód/tył następny/poprzedni) obrotowym "pilotem"z wypustkami
start/stop/wyłącz przyciskiem pośrodku pilota.
- każdy klawisz funkcyjny ma inny kształt tj. przyciski głośności na boku obudowy posiadają wypustki, przycisk basów ma wypukły kształt, a klawisz powrotu (po przeciwnej stronie obudowy) jest płaski.
- jeśli ktoś przyciskając różne przyciski zagłębi się w menu (ustawień lub wyboru mediów) to wciskając odpowiednią ilość przycisk "wróć" zawsze wraca do odtwarzacza audio.
Odtwarzacz można użytkować całkowicie bez angażowania wzroku :)

Poza tym odtwarzacz posiada wbudowany akumulator, ładowany przez USB

Kiedyś miałem Creative Muvo i tam przyciski też ułatwiały użytkowanie bez angażowania wzroku, ale menu było bardziej skomplikowane.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Creative Stone - taki bez wyświetlacza, też dawało radę obsługiwać bez patrzenia, choć niekoniecznie przyciski były dobrze wyczuwalne. był przycisk (boczny) "Kolejny Folder" co mi się w nim podobało ;)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ