Akumulator king kong z zabezpieczeniem
Akumulator king kong z zabezpieczeniem
Hej Koledzy,
mam akumulator king konga w latarce 4000mAh z zabezpieczeniem przeciwko nadmiernemu rozładowaniu. Ostatnio zaczęła mi dioda mrugać co wskazuje że jest niski poziom mocy w aku. Proszę o radę co mam zrobić - włączyć latarkę i tak niech długo świeci (mruga) aż się rozładuje do pewnego stopnia, że się sama zgasi czy może już wsadzić aku do ładowarki?
Pozdrawiam
mam akumulator king konga w latarce 4000mAh z zabezpieczeniem przeciwko nadmiernemu rozładowaniu. Ostatnio zaczęła mi dioda mrugać co wskazuje że jest niski poziom mocy w aku. Proszę o radę co mam zrobić - włączyć latarkę i tak niech długo świeci (mruga) aż się rozładuje do pewnego stopnia, że się sama zgasi czy może już wsadzić aku do ładowarki?
Pozdrawiam
Naładowany nie powinien mieć problemu z dostarczeniem 4A: http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... %28Gold%29, więc albo kiepskie zabezpieczenie albo padaka.
Warto sprawdzić, co się dzieje przy zwiększaniu prądu. Jeśli powodem problemu jest PCB, to pewnie odetnie "nagle".
Warto sprawdzić, co się dzieje przy zwiększaniu prądu. Jeśli powodem problemu jest PCB, to pewnie odetnie "nagle".
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
HEJ !
dałem do ładowania tego king konga z zabezpieczeniem i ładowarkę też mam taką z zabezpieczeniem przeciwko przeładowaniu (ładuje ona niskim prądem 500mA) i ogniwo o poj. 4000 mAh po 11 godzinach ładowania tak samo się świeciła dioda w ładowarce (na czerwono) i teraz nie wiem czy tam działa to zabezpieczenie przeciwko przeładowaniu czy nie.
Jak wy koledzy uważacie?
dałem do ładowania tego king konga z zabezpieczeniem i ładowarkę też mam taką z zabezpieczeniem przeciwko przeładowaniu (ładuje ona niskim prądem 500mA) i ogniwo o poj. 4000 mAh po 11 godzinach ładowania tak samo się świeciła dioda w ładowarce (na czerwono) i teraz nie wiem czy tam działa to zabezpieczenie przeciwko przeładowaniu czy nie.
Jak wy koledzy uważacie?
Sprawdziłem ogniwo - ono ma 4,1 Volta a na nim jest obok pojemności napisane 3,7V i teraz nie wiem czy jeszcze ładować (bo dioda w ładowarce nadal świeci na czerwono - tak jakby jeszcze się nie naładowała w całości - bo wg opisu to ta ładowarka ma odcięcie prądu w przypadku całkowitego naładowania ogniwa).
Co to zrobić??
Pozdro
Co to zrobić??
Pozdro
Kolego a co ma okład w latarce do tego? Kwestią jest, że ładowarka cały czas ładuje. I może jak naładuje na 4,35 to wtedy zacznie na zielono świecić(sygnał, że już naładowane ogniwo), bo póki co to świeci na czerwono.
[ Dodano: 29 Wrzesień 2014, 18:49 ]
już jest OK w końcu ładowarka zaświeciła na zielono więc ogniwko na pewno naładowane
[ Dodano: 29 Wrzesień 2014, 18:49 ]
już jest OK w końcu ładowarka zaświeciła na zielono więc ogniwko na pewno naładowane