Dobór akumulatora do auta
Dobór akumulatora do auta
Ostatnio zaczął szwankować akku 66Ah w samochodzie Zafira B 1.8, który jak sprawdziłem jest od nowości w aucie czyli już prawie 8 lat. Zafira ma alternator 120A, do tego kupę elektrycznego wyposażenia, w tym i webasto spalinowe.
Wstępnie wybrałem VARTA SILVER 74AH 750A, tylko nie wiem czy nie za duży. Trudno znaleźć coś o zbliżonej wartości 66Ah w "markowych" akumulatorach. Centra Futura odpada.
Wstępnie wybrałem VARTA SILVER 74AH 750A, tylko nie wiem czy nie za duży. Trudno znaleźć coś o zbliżonej wartości 66Ah w "markowych" akumulatorach. Centra Futura odpada.
Re: Dobór akumulatora do auta
Witam
Akumulator jest magazynem energii w momencie niedoboru, dlatego też niektórzy producenci dla aut przeznaczonych do długich tras dają mniejsze akumulatory, a do jazdy miejskiej większe. Alternator spokojnie da radę naładować, w momentach kiedy silnik ma wyższe obroty, jednak zapewni energię na wolnych obrotach.
Niektóre firmy do samochodów przeznaczonych na "dostawcze" czy taxi, dają akumulatory prawie 100% większe niż w wersjach podstawowych.
Niestety, jakość i trwałość akumulatorów od kilku lat spada, gdyż producenci aut, wymuszają na tym sektorze redukcję masy, a na obudowie się dużo nie zyska...
Pozdrawiam
W zasadzie to trudno mówi że "za duży" Dobór akumulatorów pod względem pojemności w samochodach, jest też wynikiem rachunku ekonomicznego, więc im mniejszy wystarczy, tym mniejszy się daje.tOmki pisze:Wstępnie wybrałem VARTA SILVER 74AH 750A, tylko nie wiem czy nie za duży.
Akumulator jest magazynem energii w momencie niedoboru, dlatego też niektórzy producenci dla aut przeznaczonych do długich tras dają mniejsze akumulatory, a do jazdy miejskiej większe. Alternator spokojnie da radę naładować, w momentach kiedy silnik ma wyższe obroty, jednak zapewni energię na wolnych obrotach.
Niektóre firmy do samochodów przeznaczonych na "dostawcze" czy taxi, dają akumulatory prawie 100% większe niż w wersjach podstawowych.
Niestety, jakość i trwałość akumulatorów od kilku lat spada, gdyż producenci aut, wymuszają na tym sektorze redukcję masy, a na obudowie się dużo nie zyska...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Najdłużej żyjące akumulatory jakie widziałem to:
-fabryczny aku w Megane - 12 lat
-Jenox z Kauflandu - 7 lat w golfie 3
Obecnie z powodzeniem w praktyce sprawdziłem Centra Futura. 3 lata gwarancji, przez 1 rok pakiet "asistans" w cenie. W użytku od prawie 6 lat i dopiero po tym czasie lekko zaczął niedomagać. Droższy od produktów konkurencji, moim zdaniem warto.
-fabryczny aku w Megane - 12 lat
-Jenox z Kauflandu - 7 lat w golfie 3
Obecnie z powodzeniem w praktyce sprawdziłem Centra Futura. 3 lata gwarancji, przez 1 rok pakiet "asistans" w cenie. W użytku od prawie 6 lat i dopiero po tym czasie lekko zaczął niedomagać. Droższy od produktów konkurencji, moim zdaniem warto.
ILPT
Ja też mam akumulator Centra Futura 77Ah i jestem z niego bardzo zadowolony. Pracuje już z 5 lat.
Na razie nie widać śladów zużycia, nawet przy zeszłorocznych mrozach.
tOmki z czego czerpiesz informacje, że pogorszyła się jakość akumulatorów Centra Futura?
Masz jakieś konkretne dane?
Na razie nie widać śladów zużycia, nawet przy zeszłorocznych mrozach.
tOmki z czego czerpiesz informacje, że pogorszyła się jakość akumulatorów Centra Futura?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Ostatnio czytałem na ten temat w Auto Świecie. Sprawa wygląda tak, że producenci są obligowani do zmniejszenia zwartości PB w swoich produktach, przekłada to się na żywotność akumulatora. Jeżeli rozmiar płyt zostawanie zmniejszony do minimum, to zasiarczenie płyt skutkują zmniejszoną pojemnością i prądem rozruchowym. Jeżeli płyty są znacznie większe niż minimum istnieje pewien zapas , który wydłuża czas bezawaryjnej pracy.
W swoim aucie mam skrzynie basową, która generuje skokowe obciążenia dla akumulatora i alternatora. W wyniku tego akumulator po 1-2 latach jest do wymiany na gwarancje.
Prosta sprawa, jeżeli masz 2 takie same akumulatory, należy je zważyć, ten cięższy będzie zawierał więcej PB i powinien być lepszy.
Varta Silver i ZAP 65Ah poddały się przed upływem gwarancji.
W swoim aucie mam skrzynie basową, która generuje skokowe obciążenia dla akumulatora i alternatora. W wyniku tego akumulator po 1-2 latach jest do wymiany na gwarancje.
Prosta sprawa, jeżeli masz 2 takie same akumulatory, należy je zważyć, ten cięższy będzie zawierał więcej PB i powinien być lepszy.
Varta Silver i ZAP 65Ah poddały się przed upływem gwarancji.
Bazuję na tym co czytam na forach samochodowych, większość opinii dotyczy 3 firm, Centra, Bosch i Varta. Z czego dużo dobrych i też złych opinii pojawia odnośnie Futur. Może to tylko zły PR.tnt_gt pisze:tOmki z czego czerpiesz informacje, że pogorszyła się jakość akumulatorów Centra Futura?
Ale dziwne jest to że jak trafię na temat sprzed paru lat, to Futura jest bardzo dobrze oceniania, dopiero 2-3lat wstecz zaczynają się masowe negatywne opinie.
Mi najdłużej jak do tej pory wytrzymała Centra standard - 8 lat w Megane 1.
Jeżeli masz Webasto, to zdecydowanie wybieraj coś powyżej 70Ah.
Ze swojej strony też mogę polecić Centrę Futurę.
Jeżeli masz Webasto, to zdecydowanie wybieraj coś powyżej 70Ah.
Ze swojej strony też mogę polecić Centrę Futurę.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Dlaczego będzie nie doładowany skoro przy rozruchu ilość energii pobranej z akumulatora jest taka sama niezależnie od tego jaką ma akku pojemność?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.