Fazowy regulator mocy grzałek - "mała" skala regul

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Fazowy regulator mocy grzałek - "mała" skala regul

Post autor: skaktus »

Witam.

Potrzebowałem na szybko regulatora mocy grzałki, wybrałem najprostszy z możliwych z tego tematu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2472198.html

Całość złożyłem na szybko na płytce i działa z pewnym ale. Kiedy uruchomię urządzenie z testową żarówką jest mały problem - kręcę potencjometrem od 0 i żarówka zaświeca się dopiero w okolicach 60%. Kiedy będę wracał potencjometrem do 0 to wówczas żarówka przygasa. Pytanie - dlaczego nie ma pełnej regulacji od 0 do 100 %, tylko żeby np, nastawić 40%, muszę najpierw dojść do około 60 i dopiero potem zmniejszyć do 40% ?

Z kolei inny problem jest przy regulacji grzałki o mocy 500W - tutaj regulacja zamiast być od 0 do 100%, to jest tak że grzałka zaczyna pobierać znikomy prąd dopiero przy owych 60%. Czyli można powiedzieć że standardowe 0 jest dopiero przy 60% skali.

Sprawdzałem podobne układy typu "do samodzielnego złożenia" i tam zestaw elementów jest identyczny...

Jakieś rady żeby to faktycznie "chodziło" od 0 do 100% ?
ILPT
macgap90

Post autor: macgap90 »

Robiłem kiedyś taki układ działa w zakresie 0-100% na żarówce, bo sprawdzałem właśnie z takim obciążeniem. Układ ma dodatkowo regulacje jaki ma być zakres regulacji np 50-100%.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Hej. Nie próbowałem - na układ jest ultra mało miejsca - dosłownie 1/3 paczki zapałek. Do tego trzeba było na szybko...
ILPT
ODPOWIEDZ