Zakup hurtowy uszkodzonych bateri z laptopów
-
Zakup hurtowy uszkodzonych bateri z laptopów
Witam powoli będę się przymierzał do złożenia e-roweru.
Jako, że opcja zasilania jest powiązana z tym forum, chciałbym się zapytać czy ktoś z Was jest z orientowany czy w kraju lub zagranicą można nabyć hurtowo uszkodzone baterie laptopowe na odzysk. (uszkodzone w sensie nie zakatowane do utylizacji a raczej zwroty reklamowe, lub moduły z uszkodzoną elektroniką).
Wiem, że z tym jest trochę zabawy ale chodzi tu o wykonanie budżetowej wersji aku o dobrej pojemności.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.
Jako, że opcja zasilania jest powiązana z tym forum, chciałbym się zapytać czy ktoś z Was jest z orientowany czy w kraju lub zagranicą można nabyć hurtowo uszkodzone baterie laptopowe na odzysk. (uszkodzone w sensie nie zakatowane do utylizacji a raczej zwroty reklamowe, lub moduły z uszkodzoną elektroniką).
Wiem, że z tym jest trochę zabawy ale chodzi tu o wykonanie budżetowej wersji aku o dobrej pojemności.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.
Jest taka możliwość, tylko problem jest taki, że musisz znaleźć kogoś, kto zechce ci dać dane do "źródełka" a drugi problem jest taki, że hurtowo to zazwyczaj znaczy kilkaset lub parę tysięcy sztuk a tego raczej nie chcesz.
Lepszym rozwiązaniem może okazać się zakup akku na forum - dostaniesz sprawdzone ogniwa w cenie 3 - 5 zł sztuka, a przy dużej ilości pewnie dostaniesz rabat, co i tak wyjdzie lepiej niż zakup akumulatorów, rozbieranie, sprawdzanie, tracenie czasu itd.
Lepszym rozwiązaniem może okazać się zakup akku na forum - dostaniesz sprawdzone ogniwa w cenie 3 - 5 zł sztuka, a przy dużej ilości pewnie dostaniesz rabat, co i tak wyjdzie lepiej niż zakup akumulatorów, rozbieranie, sprawdzanie, tracenie czasu itd.
ILPT
Hmm, a do eroweru to nie potrzebujesz czasem ogniw wysokoprądowych, a z laptopów to takie nie są... Ktoś na allegro sprzedawał od jakiegoś wózka golfowego po 10zł (albo w hurcie mniej) jakieś dobre do 10A chyba. Możliwe, że jeszcze ma, albo gdzieś indziej jakieś takie dostaniesz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Wg mnie za dużo zabawy w pomiary i dopasowywanie ogniw oraz ich późniejsze lutowanie. Lepiej kupić gotowy pakiet (kilka mniejszych) i zrobić tylko kilka łączeń/cięć. Zaletą będzie to, że ogniwa się rozładują w miarę równo i bez BMSa będzie można jeździć.
marmez, zależy wszystko od mocy. Mam sterownik 17A i pakiet 22Ah (14S10P) i nie trzeba wysokoprądowych.
marmez, zależy wszystko od mocy. Mam sterownik 17A i pakiet 22Ah (14S10P) i nie trzeba wysokoprądowych.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Chyba dokładnie to czego szukasz znajdziesz u Fona
Chyba dokładnie to czego szukasz znajdziesz u Fona
-
Właśnie w tym problem, że to ma być budżetowa bateria.
Gdybym miał liczyć 5-8zł za aku żeby złożyć baterie 14-18Ah to bardziej opłacało by mi się z chin ściągać jakieś pakiety nowych aku LiFePo4.
A tu chodzi o to żeby do 400zł złożyć porządną baterię albo i dwie.
I w tej sytuacji (pomijam to że jest dużo zabawy) wchodzi w grę zakup hurtowy.
Może być i kilkaset sztuk jeśli miałyby być z czego wybierać a to co zostanie spokojnie chętni na odkupienie pozostałości znajda się nawet i tu na forum.
I właśnie tak jak kolega wspomina takowe źródełko muszę namierzyć, tak po cichu myślę, że najbliżej wschodnia granica -- niemcy.
Nie muszą być to ogniwa wysoko prądowe, te aku laptopowe z powodzeniem dają rade w e-rowerach wystarczy poprzeglądać YT, lub elektrodę albo dedykowane fora ev.
Wiadomo, że musi być rozkład pobieranego prądu im więcej pakietów równolegle połączonych tym lepiej
Pozdrawiam
Gdybym miał liczyć 5-8zł za aku żeby złożyć baterie 14-18Ah to bardziej opłacało by mi się z chin ściągać jakieś pakiety nowych aku LiFePo4.
A tu chodzi o to żeby do 400zł złożyć porządną baterię albo i dwie.
I w tej sytuacji (pomijam to że jest dużo zabawy) wchodzi w grę zakup hurtowy.
Może być i kilkaset sztuk jeśli miałyby być z czego wybierać a to co zostanie spokojnie chętni na odkupienie pozostałości znajda się nawet i tu na forum.
I właśnie tak jak kolega wspomina takowe źródełko muszę namierzyć, tak po cichu myślę, że najbliżej wschodnia granica -- niemcy.
Nie muszą być to ogniwa wysoko prądowe, te aku laptopowe z powodzeniem dają rade w e-rowerach wystarczy poprzeglądać YT, lub elektrodę albo dedykowane fora ev.
Wiadomo, że musi być rozkład pobieranego prądu im więcej pakietów równolegle połączonych tym lepiej
Pozdrawiam
Trochę nie rozumiem twojego podejścia - powiedzmy że chcesz kupić jakiś pakiet. Czasem na allegro takie coś się zdarza i za jeden akumulator płacisz 20 - 30 zł a w pakiecie masz ich 50 - 100 sztuk. Kupując 50 sztuk, płacisz 1500 zł. Niech każdy akumulator ma te 6 ogniw, daje nam to 300 pojedynczych akumulatorów 18650. I teraz siedzisz i każdy testujesz i zejdzie ci parę miesięcy.
ILPT
-
W życiu nie dałbym 20-30zł za jeden aku -- za 1500zł mam dobrej jakości gotową baterię.
Dużo osób się tak bawi w pojedyncze testowanie ogniw i jakoś rezultaty są zadowalające.
Zdaję sobie sprawę z czasu i zabawy i tak jak napisałem biorę to na siebie.
Dzięki za sugestie będę szukał jak znajdę źródło pokombinuje.
Pozdrawiam
Dużo osób się tak bawi w pojedyncze testowanie ogniw i jakoś rezultaty są zadowalające.
Zdaję sobie sprawę z czasu i zabawy i tak jak napisałem biorę to na siebie.
Dzięki za sugestie będę szukał jak znajdę źródło pokombinuje.
Pozdrawiam
-
Kolego, coś wiem na ten temat ale nim znalazłem dobre źródło to nauka sporo kosztowała. Polecam Koledze ominięcie kombinacji alpejskiej i napisanie do mnie na PW czego i ile potrzeba.aothunterpl pisze:dokładnie
baterie laptopowe kupuje się paletami (tylko trzeba znać źródło) koszt wychodzi znaczeni tańszy.
Pozdrawiam
Odpowiadając na PW kliknij "Cytuj".