Lampka rowerowa do 80

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Arivia

Lampka rowerowa do 80

Post autor: Arivia »

Witam wszystkich to mój pierwszy post więc mam nadzieję, że od razu mnie nie zlinczujecie ;)

Trenuje kolarstwo ale z braku czasu zastanawiam się nad jazdą nocami a dokładnie po 20 więc już ciemno. Oczywiści jakieś tam lampki mam dzięki którym jestem widoczny na drodze problem w tym, że chciałbym żeby nie tylko mnie widzieli ale żebym i ja coś widział. Zastanawiam się nad kupnem jakiejś lampki na przód ale o ile na sprzęcie kolarskim się znam dobrze tak z oświetlenia nie wiem nic :( Kiedyś z kumplem już jeździliśmy po nocach on miał bocialarki (tak to chyba się nazywało) więc sobie śmigaliśmy ale teraz nadszedł czas aby dorobić się swojej lampki. Co możecie mi doradzić? Myślałem żeby wydać do 80zł (oczywiści jeśli coś za dopłatą 10zł jest o wiele lepsze to dopłacę ;) ).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Za 80 zł kokosów nie kupisz, raczej samą skorupkę z kokosa. Gdyby od tej kwoty odjąć koszt akumulatora i ładowarki to faktycznie nic z tego nie będzie.

Minimalna kwota na sensowną latarkę (samą) to około 120 zł (Canvoy) + około 30 zł na akumulator i ładowarkę (akumulator z forum).

Uogólniając 150 zł to minimum na coś sensownego.
ILPT
Arivia

Właśnie przeglądałem forum i widzę, że 100zł to minimum. Widzę, że sporo osób proponuje latarki firmy Convoy, może i ja taką sobie sprawię? Więc zapomnijmy o tych 80zł i gdybyście mogli pomóc mi poszukać czegoś sensownego taką metodą minimalnych kosztów ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Minimalny koszt to samodzielne zamówienie Convoy S2, albo S2+ (ten z + lepszy na przyszłość do wymiany optyki na bardziej rowerowy kolimator) z Fasttech.com albo banggood.com. Trzeba mieć konto PayPal do tego i taką płatność najlepiej użyć. Czas oczekiwania zazwyczaj ok. 3 tygodni.

Sensowna ładowarka to ML-102:
http://www.fasttech.com/product/1137904 ... er-version
Która jest za razem PowerBankiem.

Ogniwa w Sklepiku Forumowym od Fona, woytazo, albo kubaswiatelka.

Moc latarki jeżeli nie chcesz jej przerabiać najlepiej wybrać w przedziale 1,4-2,1A. Czym mniej, tym bezpieczniej, im więcej, tym jaśniej.
Barwa 5C z fasttechu będzie dobra na początek.

To by było tyle z minimalnych kosztów.

Jeżeli jesteś w stanie odlutować kabelki od podłoża diody i wymienić klej spod podłoża na pastę termoprzewodzącą, to na pewno pomoże diodzie, nieraz tego kleju tam za dużo im się walnie ;) a nieraz jest ok, ale dobrze to sprawdzić, wszystko dobrze po dokręcać po spiesznych pracownikach z PRC.

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wejdź do działu sklepik, zobacz latarki na rower. Wybierz barwę, rozkład światła itd. Na latarkę wydasz około 120 zł. Jak zagadasz do sprzedawcy, dokupisz ogniwo i całą resztę.

Taki zestaw o średniej mocy 700 lumenów na wyjściu da więcej światła niż mega hity z allegro o mocy 280 000 lumenów (realnie dających 200 - 300) :twisted:
ILPT
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Arivia, kup sobie najprostszego convoya s2,
coś 2,1 A w ciepłą diodę, proponuje XM-L2 T6 4C, możesz zamówić u chińczyka, tam tez ładowarka, uchwyt i pudełka na akku. Same akku proponuje w sklepiku.
Daszek na latarkę sobie zrobisz i nie będziesz oślepiał, a zasięg wystarczy.
Arivia

Ok czyli lampka u chińczyka? A czy ktoś brał na aliexpress? Bo chce zacząć brać sporo rzeczy z tego portalu i może przy okazji kupie lampkę? Czy jednak lepiej z portali podanych przez was? Wole doinwestować do S2+ żeby na przyszłość była baza do rozwoju ;) Czy warto kupić S3? Bo widziałem, że sporo ludzi o tym mówi. Akumulator kupie tu na stronie a co z ładowarka?

Aha i jaki akumulator? Raczej będę musiał kupić 2 bo 1mój trening trwa około 2-3h
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Arivia, Wybacz trochę autoreklamę, ale zobacz to
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13911
Wersja wersja ze skalpowaną diodą XP-L da godny zasię przed rower, co przy szybkiej jeździe kolarką może być przydatne. Później wrzucę zdjęcia jak swieci przed rower.

Ewentualnie poszukaj S2+/S3 i zmiana optyki na owalną lub TIR z odcieciem, żeby nie oślepiać.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

W sklepiku kupisz sobie 3 szt akku ,weź największe jakie mają zapakujesz jeden do latarki a resztę do pudełka.
Jedno pudełko z dwoma akku mam zawsze przy sobie.
Możesz z aliexpress, tam jest tez sklep producenta Convoy'a.
http://www.aliexpress.com/store/330416
Ostatnio zmieniony czwartek 18 wrz 2014, 21:34 przez fotorondo, łącznie zmieniany 1 raz.
Arivia

Chyba zdecyduje się na Canvoy'a. Warto dopłacić do S3?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Arivia pisze:Warto dopłacić do S3?
Ale w porównaniu do S2, czy do S2+? w S2+ narzekano na kiepski włącznik, ale jaki jest w S3 to nie wiem. A tak poza tym, to chyba co sam wolisz, bo technicznie to po prostu trochę inna konstrukcja, ale równie dobra.

[ Dodano: 18 Wrzesień 2014, 22:26 ]
BTW. ładowarkę zaproponowałem w poprzednim poście.
Tekst podpisu:
Arivia

Czy warto S3 w porównaniu do S2+

Strona z ładowarką nie chce się otworzyć ale poszukam na ali tego ML-102
arekm

Post autor: arekm »

Na aliexpress to w tym sklepie (oficjalny Convoya) masz nową wersję S3 - http://www.aliexpress.com/store/product ... 41434.html
Arivia

Znalazłem na forum, że S2+ nie różni się wiele od S3 więc chyba wezmę S2 co wy na to? :) A czy kupić coś jeszcze u tego sprzedawcy czy tylko latarkę a resztę gdzieś tu na forum? ;)

I co oznacza to modowanie czy jakoś tak? ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Arivia pisze:I co oznacza to modowanie czy jakoś tak?
Modyfikowanie, poprawianie. Wymiana pasty, dokręcanie, ew. jakieś mostkowanie sprężynek, czy w innych latarkach wymiana niektórych elementów
Arivia pisze:Znalazłem na forum, że S2+ nie różni się wiele od S3 więc chyba wezmę S2 co wy na to?
. W S2 trudniej będzie w przyszłości wymienić reflektor na kolimator, ale nie jest to konieczne, ale wielu rowerzystów chwali sobie kolimatory zamiast reflektorów. Mniej oślepiają nawet bez daszka. Ale mają też mniejszy zasięg.
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ