Zasilacz do Turnigy Acculcel-8150
Zasilacz do Turnigy Acculcel-8150
Witam szanowne grono forumowiczów mam pytanie bo nie mogę znaleźć schematu, a nie chce jeszcze rozbierać ładowarki. Mam ładowarkę wymienioną w tytule jej zasilanie to 11-18V i moje pytanie brzmi czy mogę podłączyć do niej zasilacz 19V? Mam akurat niepotrzebny zasilacz od laptopa Asusa 19V (bez obciążenia zmierzone 19.04V) 7.1A. Próbował ktoś kiedyś podłączać zasilacz z trochę wyższym napięciem, bo nie chce żeby mi coś eksplodowało.
No więc sprawa ma się następująco faktycznie po podłączeniu wyskoczyło ostrzeżenie o zbyt wysokim napięciu i ładowarka się wyłączyła. Pomysł z diodami jest wart rozważenia ale jeszcze się z nim wstrzymam.
W ramach ciekawostek jak to chińczyki martwią się o jakość swoich produktów ładowarka miała tak "supcio" skalibrowany pomiar prądu, że przy ładowaniu zaniżała prąd pokazywany o 25% (pokazywała 1A, a szło 1.25A), a rozładowania o 13% dzięki czemu moje nowe eneloopy AA nie miały nawet 2Ah co słusznie wzbudziło moje podejrzenia. Na szczęście kilka rezystorów załatwiło sprawę i teraz jak pokazuje 1A to płynie 1A.
W ramach ciekawostek jak to chińczyki martwią się o jakość swoich produktów ładowarka miała tak "supcio" skalibrowany pomiar prądu, że przy ładowaniu zaniżała prąd pokazywany o 25% (pokazywała 1A, a szło 1.25A), a rozładowania o 13% dzięki czemu moje nowe eneloopy AA nie miały nawet 2Ah co słusznie wzbudziło moje podejrzenia. Na szczęście kilka rezystorów załatwiło sprawę i teraz jak pokazuje 1A to płynie 1A.