Zasilacz do Turnigy Acculcel-8150

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
macgap90

Zasilacz do Turnigy Acculcel-8150

Post autor: macgap90 »

Witam szanowne grono forumowiczów mam pytanie bo nie mogę znaleźć schematu, a nie chce jeszcze rozbierać ładowarki. Mam ładowarkę wymienioną w tytule jej zasilanie to 11-18V i moje pytanie brzmi czy mogę podłączyć do niej zasilacz 19V? Mam akurat niepotrzebny zasilacz od laptopa Asusa 19V (bez obciążenia zmierzone 19.04V) 7.1A. Próbował ktoś kiedyś podłączać zasilacz z trochę wyższym napięciem, bo nie chce żeby mi coś eksplodowało.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Swoją Turnigy accucell6 podłączyłem pod prostownik, który pod obciążeniem zwiększał napięcie. Po odpaleniu ładowarki pojawił się komunikat Over voltage, albo podobnie. Szybko odłączyłem i nic się nie stało. Większość ładowarek ma zabezpieczenia.
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Kup ze dwie 10-15 amperowe diody prostownicze takie solidne (najlepiej w obudowie TO220) i wrzuć szeregowo w zasilanie. Będziesz miał ponad 1V spadku...
Jedna dioda to wydatek ok 2zł - tylko pamiętaj, że może tam być nawet do 5W ciepła do rozproszenia na każdej z nich.
macgap90

Post autor: macgap90 »

No więc sprawa ma się następująco faktycznie po podłączeniu wyskoczyło ostrzeżenie o zbyt wysokim napięciu i ładowarka się wyłączyła. Pomysł z diodami jest wart rozważenia ale jeszcze się z nim wstrzymam.
W ramach ciekawostek jak to chińczyki martwią się o jakość swoich produktów ładowarka miała tak "supcio" skalibrowany pomiar prądu, że przy ładowaniu zaniżała prąd pokazywany o 25% (pokazywała 1A, a szło 1.25A), a rozładowania o 13% dzięki czemu moje nowe eneloopy AA nie miały nawet 2Ah co słusznie wzbudziło moje podejrzenia. Na szczęście kilka rezystorów załatwiło sprawę i teraz jak pokazuje 1A to płynie 1A.
ODPOWIEDZ