Latarka o wąskim paśmie światła.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
piciex

Latarka o wąskim paśmie światła.

Post autor: piciex »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Jak widać jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Przez ostatnie 10 lat byłem szczęśliwym posiadaczem kryptonowego pseudo szperacza z bazaru (taka mini walizeczka z koszykiem na cztery R20 w środku). Niestety jak to mówią do "trzech razy sztuka"- i trzeciego w swej historii wylania elektrolitu z baterii nie przetrwał. :twisted:
Jako że w 100% spełniał on moje potrzeby postanowiłem poszukać czegoś nowego w podobnym stylu. Jednak okazuje się, że czasy się zmieniają i chyba już takich nie robią, a te co go przypominają, wyglądają jakby były zrobione z paczek po Tic-Tacach. Postanowiłem więc podnieść nieco budżet z planowanych 50zł i poszukać czegoś z LEDem. Na samym tylko Allegro ilość ofert mnie przytłoczyła i zacząłem szukać "co ludzie proponują". Tak właśnie trafiłem na to forum. Muszę Wam przyznać, że żyję na tym świecie ponad 30 lat, ale informacje, które tu znalazłem (np że istnieją latarki za 500zl) zwaliły mnie z nóg. :o O latarkach za 1500,- nawet mi nie wspominajcie to już prawie trauma. Ale jak to mówią o hobby się nie dyskutuję.
Chciałem Was prosić o pomoc w zakupie nowego sprzętu. Z informacji zawartych na forum doszedłem do wniosku, że nie szukam już typowego szperacza bo:
1) jego cena pięciokrotnie przewyższa mój budżet,
2) nie potrzebuję 500m zasięgu.
Szukam czegoś prostego. Nie chcę sprowadzać latarki z USA, Japoni, Uzbekistanu, ani z Indii- ma być ona dostępna na miejscu. Musi wytrzymać zanurzenie w wodzie do głębokości 0,5cm i upadek na miękką trawę z wysokości 40cm. Podstawą są tu oczywiście dwa tryby pracy: ŚWIECI/ NIE ŚWIECI (nie chcę żeby świeciła na niebiesko, różowo i zielono, ani nie musi mieć funkcji zamawiania herbaty alfabetem morsa). :mrgreen:
Reszta parametrów całkiem na poważnie. Latarki używam praktycznie tylko stojąc na balkonie więc nie musi być poręczna. Ok 100m od balkonu mam płot, a za nim pole na którym wieczorami dzieją się różne dziwne rzeczy. Interesuje mnie latarka o wąskim strumieniu światła zdolna zaświecić kawałek za ten płot (realny zasięg 100-150m) i oświetlić tam obiekt wielkości samochodu. Świecenie na boki poza wyznaczonym strumieniem będzie tylko stratą energii i męczeniem mojego wzroku, ponieważ ta latarka ma służyć tylko do świecenia w daleki punkt. Preferowane zasilanie- akumulatorowe w dowolnej odmienie. Musi to być gotowa latarka od producenta, albo już zmodyfikowana, sam nie będę jej przerabiał bo się na tym nie znam i jeszcze coś wysadzę. Budżet to 100 PLN ... no dobra 150- ale nie mówcie żonie. Z tego co czytałem wszyscy polecają Convoy C8, ale nie jestem pewien czy światło z niej nie będzie zbyt rozproszone i czy zasięgiem podoła.
Convoy C8
Awatar użytkownika
przemek1602

Post autor: przemek1602 »

C8 z refem OP po modach przy 2.8A świeci na 200m max (mierzone)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Witaj,

Convoy C8, jest pośrednim rozwiązaniem pomiędzy szperaczem a latarką EDC (codziennego użytku). W zasadzie spełnia twoje wymagania co do zasięgu tak na styk i byłby dobrym rozwiązaniem. Co do doświetlania boków, to każde reflektorowa konstrukcja będzie miała spill, czyli to co towarzyszy głównemu snopowi światła. Convoy na ten spill podwójny. 1-szy mocniejszy wokół wiązki centralnej i wtórny całkiem na zewnątrz. Nie jest to dużą przezkodą, o ile na lini swiatła nie stoją jakieś drzewa czy inne budynki, które mogą powodować odbicie światła w promienia wtórnego i subiektywnie skracać dystans widzenia, przez delikatne oślepianie. Rozwiązaniem mogłoby tu być zastosowanie diody XP-G2, zamiast XM-L2 co spowoduje wyraźniejsze wyodrębnienie promienia głównego i redukcję spill'a. Musisz także wziąć pod uwagę, że C8 jest zasilany ogniwami li-ion w rozmiarze 18650, więc trzeba by takowe nabyć i stosowną do nich ładowarkę. Wszystko to powinno zmieścić się w górnych granicach Twojego budżetu, łącznie z wysyłką. Mówię tu oczywiście o zestawie modowanym i poprawionym.

Ja ze swojej strony mogę Ci zaproponować inne rozwiązanie, bo w zasadzie i tak mi zalega na półce. Jest to modowana Trust Fire P7 z neutralną diodą XM-L2 T6 4C. Latarka ma wbudowany akumulator o prawdziwej zmierzonej pojemności 2400mAh i ładowarkę podłączaną pod latarkę, bez wyjmowania ogniwa. Latarka ta miała by dla Ciebie tą zaletę, że ma tylko mocny spot (promień główny) i delikatny, ale użytecznie szeroki i jednolity promień wtórny. Zasięg jej jest minimalnie większy od Convoy C8 mimo że sam promiń główny nie jest wcale węższy, a jedynie konstrukcja reflektora powoduje większe upakowanie emitowanego przez diodę światła w ten promień główny. Barwa diody w odróżnieniu od zimnego światła dale lepszy przegląd sytuacji, gdyż lepiej odwzorowuje kolory i kształty. Jest to taki mini szperacz, który te 150m obsłuży, świeci daleko i jednocześnie oświetla rozsądny obszar. Mogę wieczorem wrzucucić kilka fotek i porównanie do C8. Latarka jest używana i posiada kilka miniubytków anodyzacji. Nie namawiam, ani na siłę nie wciskam, poprostu stoi na półce i się kurzy więc mogę odstąpić cały zestaw, gotowy do użytku (Latarka, ogniwo, ładowarka) w bardzo rozsądnej cenie.

W porównaniu do C8

Obrazek

widok refa

Obrazek

Rozkład światła

P7 po lewej C8 po prawej
Obrazek
Wygląda jakby C8 świecił mocniej, jednak zdjęcie było robione kiedy P7 miała jeszcze na pokładzie sterownik 2,1A, teraz jest 2,8A i sciana jest beżowa a C8 ma zimną diodę. Wieczorem mogę zrobić foty jak to teraz wygląda.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

To całkiem rozsądne co proponujesz, tylko czy ten wbudowany akumulator jestem w stanie sam wymienić, gdy jego żywot się skończy. Tzn. odkręcam, wysuwam, kupuje nowy, wkładam i działa. Zabawy z lutownicą to u mnie ciężki temat :oops:
Jeśli chodzi o przeszkody na linii światła to takowe mam- 1/4 pola widzenia zasłania mi dach od garażu, dlatego zależy mi na wąskim strumieniu. Generalnie chce tylko określić czy za płotem kręci się akurat dzik, czy człowiek. Za dodatkowe foty będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Zbychur

Ogniwo jest przygotowane do działania z tą latarką, tzn jest to 18650 z dodatkowym gniazdem do podłączenia wtyczki ładowarki. Później to ujmnę na fotkach. Jest tam możliwość zastosowania normalnego ogniwa i nawet gdzieś miałem specjalny miedziany dystans, bo też miałem zwykłe ogniwo wsadzone. Nie ma z tym problemu dużego, jedynie do zwykłego ogniwa trzeba by mieć koszyk do ładowania po za latarką, też da się zrobić.
Jednak obecne tam ogniwo jest w dobrej kondycji, aż sam się zdziwiłem, bo byłem przekonany, że będzie to jakieś dziadostwo, a tu i pojemność zgodna i trzyma parametry. Ma kilka cykli ładowania za sobą, więc jeszcze powinno trochę wytrzymać.

[ Dodano: 17 Wrzesień 2014, 23:19 ]
Jak obiecałem, jest kilka fotek, międdzy innymi C8 i P7, tym razem w lekkiej mgle.
Wszytsko w końcówce pierwszego postu, tego tematu
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=143264#143264

Jak widać w dugiej ekspozycji czy na drzewie oddalonym o 128m, zimna C8 mocno się rozprasza w zamgleniu i mimo wrażenia, że mocniej świeci więcej szczegółow można dostrzec przy barwie neutralnej i przy braku małego spill'u wokół spotu.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zbuchur - gdyby w twoim modzie P7 oskalpować diodę, było jeszcze lepiej, może to dla autora tematu będzie dobre rozwiązanie ?
ILPT
Awatar użytkownika
Zbychur

skaktus, Wiesz, że rozważałem tę opcję. Musiałbym jednak zmienić diodę, bo po oskalpowaniu 4C, zrobi się naprawdę ciepłe swiatło. Po za tym dość dużo czasu zajęło mi wykonanie podkładki centrującej do XM-L2 i tego refa, bo po P7 jest tam dziura jak do hm... no wiadomo. Podkładka jest naklejona na podłoże diody. W zasadzie można spróbować, ale musiałbym znaleźć na to trochę czasu, a to w tej chwili dość deficytowy towar u mnie. :)
ODPOWIEDZ