Tani telefon z Androidem do Internetu + DualSim + GPS

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Calineczka pisze:
PawelG. pisze:Poniżej filmik z Samsungiem i Krugerem.
http://www.youtube.com/watch?v=LxPcDS6Y8B4
akurat wskazany film niczego nie udowadnia. Gdyby oba od zera startowały....i miały taki sam czas bez GPS-a do czasu włączenia...
i jeszcze jednakowe ustawienia AGPS ;) porównanie modułów GPS można zrobić tylko i wyłączne przy wyłączonych wspomagaczach.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Issac pisze:@skaktus

Zamierzasz korzystać z AERO który będzie pobierał mape w trakcie jazdy ?

Odradzam, cogodzinna captcha jest dobijajaca
Aero2 będzie na doczepkę, w razie problemów z netem w hotelu lub w trasie.

Druga karta będzie z pakietem MB do Yanosika i Targeo. Dlatego ważne jest dla mnie aby na takim telefonie można było owe targeo i inne serwisy przeglądać bez przeszkód.

Obecnie przejechałem 2500 km na HTC WildFire i momentami była to męczarnia - telefon nie potrafi wczytać 90% stron z którymi radzi sobie Nokia N8.
ILPT
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Chętnie ja bym zrobił taki filmik, ale brakuje mi kolejnego telefonu, żeby nim nakręcić.
Dzisiaj porównałem swojego Drive z SGS4 mini kolegi i wyniki są porównywalne.
Oba miały włączone tylko samego GPSa bez żadnych wspomagaczy.
SGS4 złapał fixa ok. minutę po Drive i widział mniej satelitów wg. GPS Test.
Dla mnie ważny był dobry GPS w telefonie ze względu na szybę solarną.
Nawigacja na SIRF III bardzo długo łapała sygnał, telefon nie ma z tym problemu.
Zamiast Aero2 weź Orange Free na kartę, pakiet 1GB za rok można znaleźć na allegro za 12 zł z przesyłką.
Kapeć na telefonie jest bardzo upierdliwy.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
skaktus

1.Co to solarna szyba ? Czyżby chodzi ci o ogrzewanie ?
2.Orange kosztuje 12 zł a Aero 20 zł, ale mam je od prawie 2 lat i nie płacę obecnie w ogóle.
3.Co to kapeć ? :roll:
ILPT
fotorondo

Post autor: fotorondo »

skaktus,
ad.3 CAPTCHA - kod który od jakiegoś czasy trzeba wklepywać co godzinę

http://www.aero2.pl/Bezplatny-Internet/ ... odpowiedzi
Awatar użytkownika
skaktus

A to ja wiem, tylko skojarzenie z kapciem dla ma się nijak do samego angielskiego słowa :)

Aero nie jest takie złe - przez 3 dni nie miałem neta w hotelu więc jechałem na aero i dało się przeżyć.
ILPT
PawelG.

Ad.1 Szyba z napyloną warstewką metalu, który odbija część promieni słonecznych.
Takie szyby idealnie tłumią sygnał GPS.
Ad. 2 Też mam kartę Aero2, ale ją wyciągnąłem z telefonu.
Nie da się na niej korzystać z nawigacji, czy z Yanosika.
Nigdy nie wiesz kiedy przestanie działać.
PK

Post autor: PK »

Ze swojej strony mogę polecić Lenovo A820. Nie jest co prawda najtańszy, ale może trafi się jakaś niedroga używka w dobrym stanie. Internet działa na nim bez problemu, obsługuje dwie karty SIM, działa Aero 2( osobiście nie używam, ale inni użytkownicy potwierdzają ten fakt). Jeśli chodzi o GPS to w tym roku Automapa, którą mam na nim zainstalowaną prowadziła mnie na Chorwację i nie było najmniejszych problemów. Dodatkowo ze względu na swoja popularność jest na niego mnóstwo ROM-ów, więc możesz sobie wgrać taki jaki Ci odpowiada.
dash4

Post autor: dash4 »

To i ja dorzucę swoje 3 grosze.
Jeśli ma być dobry telefon to polecam Xiaomi Redmi 1S- na Qualcomie. Koszt w granicach 500zł jeśli sam zamówisz. Jeśli przez kogoś to dodatkowo ze 150 można doliczyć.
2 sim, 4 x procesor a ostatnia aktualizacja romu na prawdę wiele poprawiła jeśli chodzi o szybkość. Nakładka MIUI jest bardzo fajna i funkcjonalna. Do końca roku ma się pojawić KIT KAT na ten tel.
Fixa łapie bardzo szybko. Sam na nim śmigam z tym że po Polsce. Przejechałem sporo na automapie i nie widzę problemów, poza jednym- jak wgrałem Betę Automapy to miałem problemy.

Panowie- a tak trochę schodząc z tematu- to ile transferu zużywa Yanosik? Czy mając 2 gb miesięcznie- i jeżdżąc tak ok 3000-4000 mieięcznie zostanie mi jeszcze coś na net?
cbanan

Post autor: cbanan »

Jeśli chodzi o Yanosika, to nie używając nawigacji pobiera śladowe ilości danych(mówimy tu raczej o kB niż MB). Jak wygląda sytuacja używając map, nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
skaktus

Mi na trasie około 1000 km Yanosik pobrał 13 MB danych, z tym że to sam Yanosik, bez nawigacji. Wielu pisze że pobiera im po 500 kb na 100 - 200 km. Fakt - same dane może tyle mają, ale Yanosik wyświetla reklamy i one ważą już dużo więcej.

Co to Xiaomi i Lenovo - wszytko fajnie, ale nie mam zamiaru wydawać na słuchawkę używaną tylko na wyjazdy więcej niż 300 zł :)
Ostatnio zmieniony wtorek 16 wrz 2014, 15:32 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
ILPT
Mayex

Post autor: Mayex »

Nawet tylko do wyjazdów, moim zdaniem nie warto kupować nic poniżej 400zl, bo to będzie męczarnia.
Nie patrz na procesor, bardziej na ilość RAM. Najlepiej brać cos znanej firmy, bo nie wydaje mi się żeby taki Kruger miał dopracowany system.
Wszystkie nowe (2 lata) telefony maja dobry AGPS i GLONASS pracujące w jednym czasie.
Jeśli lubisz kombinowac z systemem to bierz coś z Nexusów Google, a jak chcesz kupić i używać to szukaj używanego HTC. Ta firma robi telefony bardzo niezawodne.
Awatar użytkownika
skaktus

Firma dla mnie nie ma żadnego znaczenia. Skoro wiele osób zachwala firmy XXX które nie są markowe to czemu nie ?
ILPT
PawelG.

Yanosik pobiera reklamy raz dziennie i zapisywane są w cachu, a potem zmieniane co jakiś czas.
Ostatnio na trasie 150 km od włączenie (pierwsze w tym dniu) do wyłączenia pobrał mi niecałe 0,5 MB.
Nawigacji używam od Panoramy Firm, bo ta z Yanosika potrafi być nieobliczalna.
Jeśli chodzi o system w Krugerze, to działa płynniej niż na wielu markowych odpowiednikach.
Po prostu nie ma żadnych wodotrysków, tylko czystego Androida.
Koleżanka ma HTC 500 i nie mogła uwierzyć, że jej telefon i mój Drive mają te same podzespoły.
Po prostu HTC 500 ma swoją nakładkę i trochę niepotrzebnego softu, który zaśmieca telefon.
Kruger na starcie po uruchomieniu ma zajęte niecałe 300 MB RAMu, HTC ok 500 MB.
dash4

Post autor: dash4 »

skaktus pisze:Firma dla mnie nie ma żadnego znaczenia. Skoro wiele osób zachwala firmy XXX które nie są markowe to czemu nie ?
Powiem tak- firma nie powinna mieć znaczenia ale jednak ma. szczególnie jeśli chodzi o system.
Sam przerabiałem już tanie nawigacje i uwierz mi że jest to upierdliwa sprawa jak zaprowadzi Cię w pole....i później będziesz siebie i pasażerów wQ rzał opitalając nawigację jak ona prowadzi..
Następnym krokiem zostanie już tylko kupienie czegoś lepszego. I w taki oto sposób możesz (nie musisz) wydać dwa razy pieniążki zamiast raz.
Nie jestem dystrybutorem Xiaomi, ale na prawdę mogę go polecić jako telefon i nawigację w jednym. Obsługuje również Glonass.
Lenovo też chciałem kupić- ale jednak skusiłem się na Redmi 1S za jego procesor Qualcoma.

A najlepiej jeśli chodzi Ci o samą nawigację kup coś takiego żebyś mógł sam wgrać mapy i sprawdzonej firmy- np: mio- ja z nimi nie miałem problemu.
ODPOWIEDZ