Trudne początki, złapałem bakcyla :-) Pomocy!

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
otwieracz

Trudne początki, złapałem bakcyla :-) Pomocy!

Post autor: otwieracz »

Witam wszystkich! Szczerze to jak zajrzałem tu pierwszy raz to pomyślałem sobie - Boże co za idiotyczne hobby! Rozumiem znaczki, monety, ale latarki!? Ale po wertowaniu tematów stwierdziłem że to nie jest takie głupie :wink:. Zacząłem się wciągać, szkoda tylko że dopiero po zakupie pierwszej latarki... Zacząłem jak sądzę dość mizernie, co tłumaczę sobie kompletnym brakiem wiedzy przed zakupem. Aktualnie mam w posiadaniu latarkę marki Varta Indestructible o mocy 1W i diodzie Cree XP-C. Dwa tryby - 120l i 5h pracy, oraz 19l i 40h pracy. Zasięg niby 160m., ale realnie oceniając daję jej ok.80m, po wyżej już niewiele widać. Co prawda coś tam oświetla ale mało światła dociera dalej. Druga sprawa to to że idąc ścieżką i świecąc pod nogi mam dość wąski strumień światła. Co dziwne przed wejściem na to forum byłem z niej bardzo zadowolony :???: . Latarka jak latarka - wszystkie będą świecić tak samo myślałem. Teraz już myślę że to jakiś szajs - i to przez Was. Szukam więc dobrego zamiennika. Priorytetem dla mnie jest w miarę długi czas pracy, szeroki strumień światła i wymiary do max 15 cm. Mile widziana max. moc nie mniejsza niż 200l. i zasięg ok 100 -150m. Ma to być jak to nazywacie EDC. Budżet ok. 250 zł. z bateriami (po zakupie będę myślał o zakupie ew. akumulatorów). Za dużo jeszcze nie wiem - mam problem z diodami, wiem że Olighty z serii S Baton (10 i 20) dają szeroki strumień światła i mają dobre diody. Ale myślę też o modelu T20 - tu jest Cree XP-G2 R5 i nie wiem jak świeci, tzn. czy się nadaje na EDC - czy może świeci wąsko jak szukacz? Zaciekawiła mnie również NItecore P10 z XM-L2 T6 - to 800l kusi, oj kusi. Ogólnie z tego co będzie świecić szerzej, jaśniej i dalej od Varty będę zadowolony. Pewnie do jakiegoś czasu... Jakie są Wasze rozważania i propozycje odnośnie tego tematu? Bo może ja o czymś nie wiem i da się to załatwić taniej niż 250zł.? Chętnie poczytam ewentualne rady i propozycje.
Pozdrawiam - Marek.
Awatar użytkownika
lord_craven

Post autor: lord_craven »

Convoy S2/S3 modowany w sklepiku kupisz dużo poniżej zakładanego budżetu i zostanie Ci jeszcze na ogniwa i ładowarkę.

Przykładowy link: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11008
Mactroniki: HLS-K1 mod by ElSor, EPIC HLS-NL3, BPM-2SL Walle.
SF L2P mod by Greg i FandyFire UV-S5 mod by Dariusz70
lorak

Post autor: lorak »

otwieracz, pomyśl nad Convoy M1, jeśli ma być i w miarę szeroko i daleko. Jeśli wymagasz długiego w miarę czasu pracy i nie potrzebujesz tych 800lm to może Taka M1 . Po przesiadce z pierwotnej latarki na pewno światła nie zabraknie ;). Do tego ogniwa, ładowarka i zejdziesz poniżej planowanego budżetu.
Kielek

Post autor: Kielek »

Jak kolega potrzebuje zasięgu to nie lepsza będzie C8?
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Tylko, że sam napisał, że potrzebuje raczej szerokości, zasięg to mił dodatek.
Kielek

Post autor: Kielek »

otwieracz, a może napiszesz jak typowo używasz latarki i w jakich warunkach? Bo jasno, szeroko, daleko i długo to się nie da, z czegoś trzeba zrezygnować.
ODPOWIEDZ