latarka o bardzo skupionym świetle
latarka o bardzo skupionym świetle
Serdecznie Witam Szanownych
Przeglądając forum nie znalazłem tego czego szukam , tak więc pozwoliłem sobie założyć ten temat.
Potrzebuję latarki o bardzo dużym skupieniu światła. Powiedzmy na 40 metrze średnica wiązki głównej 7-8 cm, poświaty około 100 cm
zapewne nie dostanę takiej latarki w sklepie, dlatego też moja tu obecność.
Czy ktoś z Szanownych wie/umie/może taką latarkę wykonać ?
Przeglądając forum nie znalazłem tego czego szukam , tak więc pozwoliłem sobie założyć ten temat.
Potrzebuję latarki o bardzo dużym skupieniu światła. Powiedzmy na 40 metrze średnica wiązki głównej 7-8 cm, poświaty około 100 cm
zapewne nie dostanę takiej latarki w sklepie, dlatego też moja tu obecność.
Czy ktoś z Szanownych wie/umie/może taką latarkę wykonać ?
- przemek1602
- smokuxx1987
Do czego potrzebne ci takie skupienie? Jakieś preferencje odnośnie zasięgu, budżetu, gabarytów?
Takie skupienie dają jedne z najlepszych szperaczy ale w odległości kilku metrów od ściany a nie 40.
Wynika to z tego że duże skupienie wymaga dużej optyki, a promień po wyjściu z reflektora ma taką średnice jak reflektor, czyli 5-7 cm po wyjściu z latarki i sie rozszerza.
Spilla nie zwężysz do 1 m na 40 metrach.
Potrzebujesz czegoś na soczewce asferycznej dużej średnicy.
Zobacz ten temat: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14375
Takie skupienie dają jedne z najlepszych szperaczy ale w odległości kilku metrów od ściany a nie 40.
Wynika to z tego że duże skupienie wymaga dużej optyki, a promień po wyjściu z reflektora ma taką średnice jak reflektor, czyli 5-7 cm po wyjściu z latarki i sie rozszerza.
Spilla nie zwężysz do 1 m na 40 metrach.
Potrzebujesz czegoś na soczewce asferycznej dużej średnicy.
Zobacz ten temat: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14375
Bardzo dziękuję za wypowiedzi, choć niestety nie są one dla mnie cieszące...
potrzebowałem czegoś o średnicy ok 30 mm wagi ok 400 g w cenie ok 200 zł, a wygląda na to że gra nie warta przysłowiowej świeczki, gdyż latarka / szperacz byłby duży, ciężki i kosztowny...
ps.
tak wiem, tak to tylko w Erze....
potrzebowałem czegoś o średnicy ok 30 mm wagi ok 400 g w cenie ok 200 zł, a wygląda na to że gra nie warta przysłowiowej świeczki, gdyż latarka / szperacz byłby duży, ciężki i kosztowny...
ps.
tak wiem, tak to tylko w Erze....
- smokuxx1987
Budżetowo i rozmiarowo spokojnie można sprostać wymaganiom, ale to nie z takim skupieniem.
Masz jakieś wymagania co do zasięgu, czy tylko konkretne skupienie bo chcesz oświetlić coś na konkretnym dystansie o konkretnych rozmiarach.
Mniejsze latarki po odpowiednich modyfikacjach spokojnie dobijają do 200-300 m.
Masz jakieś wymagania co do zasięgu, czy tylko konkretne skupienie bo chcesz oświetlić coś na konkretnym dystansie o konkretnych rozmiarach.
Mniejsze latarki po odpowiednich modyfikacjach spokojnie dobijają do 200-300 m.