Witam
Jako, że na tym forum nie bijecie nawet za odbiegające od tematyki posty, chciałbym prosić Was o porady w następującym temacie:
Chciałbym zrobić rodzicom prezent w postaci podglądu karmnika dla ptaków. Nigdy nie zajmowałem się "monitoringiem" stąd prosiłbym o przybliżenie tematu choć odrobinę, żebym wiedział czego szukać i jakie rozwiązania będą najlepsze.
-Karmnik znajduje się na wolnym powietrzu. Ok 20m od możliwych źródeł zasilania i odbiornika.
-Jako odbiornik mogę zastosować obecny telewizor (Panasonic Viera), kineskopowy telewizor, komputer przez Wi-Fi, bądź dokonać zakupu czegoś innego.
-Zasięg sieci Wi-Fi obejmuje karmnik.
-Zależy mi na prostej obsłudze- włączanie podglądu poprzez ustawienie źródła na pilocie, włączenie tv lub kliknięcie na ikonę. Bez przełączania przewodów- za trudne.
Jakość przesyłanego sygnału- wystarczy 640x480/PAL, może być czarno-biały, obraz nie musi być płynny, nawet z powolnym odświeżaniem.
Mogę podciągnąć zasilanie (choć wolałbym uniknąć 230V) i przewody, jeśli będzie to niezbędne. Zasilanie bateryjne dla kamery też chyba nie stanowiłoby problemu.
Priorytetem jest cena i prostota. Myślałem nad kamerką na USB, ale niestety karmnik jest za daleko.
Jaki sposób przesyłu sygnału i jaka kamera będą najprostszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem?
Budżetowa kamera do karmnika dla ptaków
Analogowa kamera cctv, trzeba pociągnąć kabel ethernet (którym pójdzie zasilanie, sygnał AV i audio, na ebay "cctv rj45 audio balun"), wpiąc do tv adapterem bnc cinch (ebey "cctv bnc cinch").
Powinno być najprostsze bo:
- kamerek od groma w tym przystosowanych do zewnętrznych warunków, można wybrać taką z audio
- do karmnika pójdzie tylko jeden kabel (można nawet dać wersję w ekranie/żelu)
- podpina się do tv pod wejście analogowe video i audio
Zasilanie bateryjne to mordęga, co dzień/parę dni ładować.
ps. untested ale przy 20m raczej problemu być nie powinno
Powinno być najprostsze bo:
- kamerek od groma w tym przystosowanych do zewnętrznych warunków, można wybrać taką z audio
- do karmnika pójdzie tylko jeden kabel (można nawet dać wersję w ekranie/żelu)
- podpina się do tv pod wejście analogowe video i audio
Zasilanie bateryjne to mordęga, co dzień/parę dni ładować.
ps. untested ale przy 20m raczej problemu być nie powinno
Jak 20 metrów to niepotrzebna skrętka i transformator tylko zwykły koncentryk, ewentualnie coś takiego: http://dobre-systemy.pl/produkt/monitor ... -2560.html
Jeśli kamera ma pracować niezawodnie cały rok to zastanowiłbym się nad dobudową z grzałką oraz jakieś lepszej kamerze niż za kilkadziesiąt złotych.
Jeśli kamera ma pracować niezawodnie cały rok to zastanowiłbym się nad dobudową z grzałką oraz jakieś lepszej kamerze niż za kilkadziesiąt złotych.