Podaj jakieś sensowne argumenty na to, bo ja nie widzę sposobu, żeby z S2/S4/S6 wycisnąć większego zasięgu niż poprzez skalp diody w fabrycznym reflektorze a właśnie taka szerokość mi najbardziej odpowiada do świateł długich. Oczywiście seria M da to samo (lub bardzo zbliżone) skupienie ale jest za duża już troszkę. Poza tym znam człowieka, któremu dopiero promień w C8 z oskalpowaną diodą odpowiada jako długie w rowerze.cervandes pisze:I po cholerę skalpować diodę? Nie daj sobie wciskać ciemnoty, to jest kompletnie niepotrzebne!
Długie światła do pary z Convoy S3 60x20
- smokuxx1987
ElSor, A jak byś skomentował wybór pomiędzy S2/OP a M2/OP?
Za S2 przemawia cena, wielkość i dostępność sterownika extended (już mi nie zależy na możliwości programowania, ale po dobraniu trybów w S3 gotowe z układu 3/5 mi kompletnie nie pasują)
Za M2 przemawia zasięg, użyteczny jako długie (chyba) i jako EDC.
Pozdrawiam,
Kiełek
Za S2 przemawia cena, wielkość i dostępność sterownika extended (już mi nie zależy na możliwości programowania, ale po dobraniu trybów w S3 gotowe z układu 3/5 mi kompletnie nie pasują)
Za M2 przemawia zasięg, użyteczny jako długie (chyba) i jako EDC.
Pozdrawiam,
Kiełek
S2 względem S3 ma promień o średnicy ok 60-70% wielkości tego w S3. M2 pewnie podobnie, jak M1 więc będzie ok 70-80% tego, co w S2. Dobór to bardziej już kwestia indywidualna i pewnie z każdej z nich będziesz zadowolony. Mi pasuje promień z S2 z oskalpowaną diodą, który jest porównywalny z fabrycznym M1 z tą tylko różnicą, że spill M1 jest szerszy. S2/S4 ze skalpem świeci tak:
Bo ja wiem czy takie krótkie...Kiełek pisze:cervandes, popatrzyłem na Twoje zdjęcia - jeśli aparat nie oszukuje za bardzo to dla mnie S2 zdecydowanie się nie nadaje na "długie". Przecież to świeci głównie tuż przed rowerem, gdzie i tak mam jasno od S3. Ja potrzebuję zobaczyć co mam te 20 metrów przed sobą.
Pozdrawiam,
Kiełek
Owszem, są tacy, którym potrzeba światła dłuższego. Ale spot jest wtedy dla mnie absurdalnie mały jak na jeżdżenie rowerem. Owszem, na asfalcie takie długie światła się sprawdzą, lecisz kilometrami prosto. Ale jeśli jeździsz skręcając, to dla mnie taka wędrująca plama przed rowerem jest słabym pomysłem.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Dla mnie krótkie. To nawet chyba nie jest kwestia tego jak daleko latarka świeci ile kontrastu pomiędzy bardzo jasno oświetloną częścią tuż przed rowerem, a dalszym kawałkiem drogi.
Wszystkim Wam dziękuję za pomoc i zaczynam szukać M2 z pasującym mi sterownikiem.
Chciałbym 2,8A; odcień 4C bądź zbliżony; kilka trybów stałych, jeden stroboskop ale o mocy 1,5-2% i bardzo bym się ucieszył z opcji "boost/klakson" oraz zabezpieczenia termicznego. Da się coś takiego w miarę tanio dostać? Czy pozostaje mi do wyboru polubić najpopularniejszy sterownik z3/5 trybami albo inwestycja w Gregowy "extended"?
Pozdrawiam,
Kiełek
Wszystkim Wam dziękuję za pomoc i zaczynam szukać M2 z pasującym mi sterownikiem.
Chciałbym 2,8A; odcień 4C bądź zbliżony; kilka trybów stałych, jeden stroboskop ale o mocy 1,5-2% i bardzo bym się ucieszył z opcji "boost/klakson" oraz zabezpieczenia termicznego. Da się coś takiego w miarę tanio dostać? Czy pozostaje mi do wyboru polubić najpopularniejszy sterownik z3/5 trybami albo inwestycja w Gregowy "extended"?
Pozdrawiam,
Kiełek
Jeśli od tego ująć zabezpieczenie termiczne to zobacz ostatni link w moim podpisie. Jeśli natomiast musi być koniecznie zabezpieczenie, to na dniach opiszę taki, bo kończę próby z wersją wypasioną mojego autorstwa. Względem obecnej dochodzą nowe możliwości, jak np 3 grupy zamiast 2ch, konfigurowalna ilość trybów (1-6) w każdej z grup, zabezpieczenie termiczne z możliwością korekcji temperatury przez użytkownika, możliwość wyłączenia "klaksonu" i może coś jeszcze ale nad tym jeszcze pracuję.Kiełek pisze:kilka trybów stałych, jeden stroboskop ale o mocy 1,5-2% i bardzo bym się ucieszył z opcji "boost/klakson" oraz zabezpieczenia termicznego. Da się coś takiego w miarę tanio dostać?
Główny jednak nacisk kładę na maksymalne obniżenie poboru prądu przez procesor i przez to wydłużenie czasu świecenia w trybach moon a także uzyskiwanie możliwie największej sprawności sterownika poprzez rozdzielenie układów AMC i obecnie jest 7 poziomów bez użycia PWM z 15(16) dostępnych. Zysk ilości światła przy trybach niższych niż max wynosi nawet do 35% względem standardowego - "Chińskiego".