Proszę wyjaśni mi tą kwestię. Np. ogniwa [aku] AA Eneloop 2000mAh lub Eneloop 2500mAh jak się ma w stosunku do ogniwa 18650 3500mAh. Tu w pojemności nie ma nawet 100% różnicy...phantom pisze:Akumulator AA ma czterokrotnie mniejszą pojemność niż 18650
Latarka na 1xAA.
Witam
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Można to łatwo i obrazowo wyjaśnić na przykładzie płynącej wody w rurze. Amper to średnica rury, a Volt to prędkość wody w rurze. Czyli im większa średnica rury i szybszy przepływ wody, tym większa energia i taka przykładowa woda może wykonać więcej pracy w jednostce czasu ( większa moc).tomeksz68 pisze:WitamProszę wyjaśni mi tą kwestię. Np. ogniwa [aku] AA Eneloop 2000mAh lub Eneloop 2500mAh jak się ma w stosunku do ogniwa 18650 3500mAh. Tu w pojemności nie ma nawet 100% różnicy...phantom pisze:Akumulator AA ma czterokrotnie mniejszą pojemność niż 18650
Tomek
Witam
Przyznaję się bez bicia zawsze w liceum miałem z tym problem. Nigdy nie mogłem tego zrozumieć.
Przyznaję się bez bicia zawsze w liceum miałem z tym problem. Nigdy nie mogłem tego zrozumieć.
No to jeszcze jedna kwestia. jak będzie wyglądać sprawa np. użytych czterech akumulatorów AA vs 18650arekm pisze:Pojemność zbliżona ale z tej samej pojemności masz dużo większą moc z 18650.
Przykładowo rozładowując w godzinę oba masz: 1.2V*2.5A=3W vs 3.7V*3A=11.1W
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Eneloop ma 2000mAh (2Ah), cztery sztuki to 4x1,2Vx2Ah= 9,6Wh. Ogniwo 18650 o pojemności 3100mAh ma 3,7Vx3,1Ah=11,47Wh. Jeśli masz ogniwo o innej pojemności to wystarczy ją podmienić i wyliczyć ilość energii.tomeksz68 pisze:No to jeszcze jedna kwestia. jak będzie wyglądać sprawa np. użytych czterech akumulatorów AA vs 18650
W przypadku 4AA w szeregu napięcie wynosi 1,2V*4=4,8V czyli już znacznie wyżej od napięcia przewodzenia jednej diody, aby tę energię dobrze wykorzystać, trzeba mieć sterownik o wysokiej sprawności do takiego zadania, pewnie z jakąś przetwornicą, nie wiem jaki, ale wiem, ze trudniej (drożej) taki sterownik zrobić, niż taki na napięcie tylko trochę wyższe od napięcia przewodzenia diody.
Ostatnio zmieniony wtorek 07 paź 2014, 22:09 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Witam
Dzięki za tłumaczenie nieukowi.
Pytam ponieważ chodzi mi po głowie kupno latarki zasilanej czterema AA [muszę sobie zrobić prezent na święta ]. Popatrzcie na jednej z fotek jest układ ogniw w body latarki.
http://www.banggood.com/JETBeam-SRA40-X ... 09750.html
Dzięki za tłumaczenie nieukowi.
Pytam ponieważ chodzi mi po głowie kupno latarki zasilanej czterema AA [muszę sobie zrobić prezent na święta ]. Popatrzcie na jednej z fotek jest układ ogniw w body latarki.
http://www.banggood.com/JETBeam-SRA40-X ... 09750.html
pozdrawiam Tomek
Antoine de Saint-Exupery
Antoine de Saint-Exupery
Doszedł wczoraj do mnie SolarStorm SC01.
Na Eneloopie świeci niewiele mocniej od Tank007 E09, ale za to jest więcej światła.
SC01 ma diodę o neutralnej lekko ciepłej barwie, a E09 zimny biały, więc pewnie z tego wynika, że subiektywnie SC01 świeci tylko niewiele mocniej.
Barwa światła przyjemniejsza niż w E09.
Spokojnie można tę latareczkę polecić jako EDC
Jest mała, zgrabna, zasilana popularnym "paluszkiem" i daje wystarczającą ilość światła.
Trochę tylko się obawiam o wytrzymałość włącznika, ale może to tylko niczym nieuzasadniona obawa.
Na Eneloopie świeci niewiele mocniej od Tank007 E09, ale za to jest więcej światła.
SC01 ma diodę o neutralnej lekko ciepłej barwie, a E09 zimny biały, więc pewnie z tego wynika, że subiektywnie SC01 świeci tylko niewiele mocniej.
Barwa światła przyjemniejsza niż w E09.
Spokojnie można tę latareczkę polecić jako EDC
Jest mała, zgrabna, zasilana popularnym "paluszkiem" i daje wystarczającą ilość światła.
Trochę tylko się obawiam o wytrzymałość włącznika, ale może to tylko niczym nieuzasadniona obawa.
Ja bym obstawiał walnięty włącznik.
Skoro zmienia jasność, to wchodzi w tryb programowania poziomu low.
Prawdopodobnie jest gdzieś zwarcie.
Skoro zmienia jasność, to wchodzi w tryb programowania poziomu low.
Prawdopodobnie jest gdzieś zwarcie.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Nie zakładam nowego tematu, bo może ktoś trafi tutaj szukając latarki jak w temacie.
Dziś szperając w necie natknąłem się na stosunkowo nową latarkę, która spełnia wszystkie wymagania autora postu: ThruNite Neutron 2A v2.
Może właśnie pomogłem komuś zdecydować się na konkretny model
Dziś szperając w necie natknąłem się na stosunkowo nową latarkę, która spełnia wszystkie wymagania autora postu: ThruNite Neutron 2A v2.
Może właśnie pomogłem komuś zdecydować się na konkretny model