Zgrzewanie koszulki na ogniwach

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Mayex

Zgrzewanie koszulki na ogniwach

Post autor: Mayex »

Odkopuję temat. Czym najlepiej 'zagrzewać' takie folie na ogniwie? Zapalniczka, palnik, czy coś bezpieczniejszego?

[ElSor] Żeby temat nie zginął razem z ogłoszeniem, to wydzieliłem go z tematu z działu handlowego.
Ostatnio zmieniony wtorek 09 wrz 2014, 14:52 przez Mayex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cobra427

Post autor: cobra427 »

Opalarka na niskim biegu.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Lutownica hotair, czasem też nad kuchenką gazową się zdarzało :)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
tre33

Post autor: tre33 »

Kuchenka gazowa, zapalniczka żarowa.
Awatar użytkownika
Joachim

Post autor: Joachim »

Witam.
Zastanawia mnie, jakie jest prawdopodobieństwo przegrzania ogniwa, jeśli termokurcz opalany będzie zapalniczką lub palnikiem. Czy nie grozi to zniszczeniem ogniwa? W skrócie: nie chciałbym aby ogniwo zrobiło BUM w mojej ręce.
Raz próbowałem zastosować t-kurcza używając do tego najzwyklejszej zapalniczki, i efektem było silne rozgrzanie całości, tak na pomiar organoleptyczny - znacznie więcej niż w ładowarce.
Pozdrawiam.

Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah

fotorondo

Post autor: fotorondo »

Joachim de Vett, Nie musisz tego płomieniem opalać, wystarczy ciepłe powietrze nad płomieniem.
I obracaj bateryjkę w palcach to i paluchy i ogniwko się za bardzo nie podgrzeją. :)

Suszarka do włosów tez da radę.
Awatar użytkownika
Joachim

Post autor: Joachim »

Ok, próbuję tak następnym razem, tylko muszę nowego kurcza nabyć, poprzedni "się zużył" do innych celów.
Dzięki.

Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah

Mieciu

Post autor: Mieciu »

tylko suszarka do włosów :-) sporo pakietów tak przygotowałem i najważniejsza zaleta jest taka - że macie większą kontrolę nad kurczeniem się kiszki.
Opalarka albo palnik domowej kuchenki to średni pomysł choć tez się da....

http://www.youtube.com/watch?v=vkDgoXikI_8 - pod koniec filmu widać
Ostatnio zmieniony wtorek 09 wrz 2014, 15:40 przez Mieciu, łącznie zmieniany 1 raz.
tre33

Post autor: tre33 »

Spieszyć się powoli i pracować na czuja.

Zwykle ściskany przedmiot, czy to ogniwo czy coś innego nie są nawet ciepłe. Choć suszarka pewnie je mocniej zagrzeje.
Awatar użytkownika
maciex93

Liczy się czas grzania.
Suszarka nie osiąga takiej temperatury jak np opalarka więc trzeba dłużej grzać no i ogniwa sumarycznie bardziej się nagrzewają.

Jak nad kuchenka to w dużej odległości od palnika bo dziury się porobią ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Mieciu

Post autor: Mieciu »

maciex93 pisze: Suszarka nie osiąga takiej temperatury jak np opalarka więc trzeba dłużej grzać no i ogniwa sumarycznie bardziej się nagrzewają.
Jak stosujesz modelarskie termokurcze specjalnie do pakietów to właśnie ciepło suszarki jest aż nadto - one nie potrzebują wysokiej temp.
Awatar użytkownika
maciex93

Koszulki/rękawy mam z batimex, na ile one są modelarskie nie wiem ;) a może mam też słabą suszarkę ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Rozmowy na takie tematy nie są wskazane w sklepiku, dlatego dyskusję wydzieliłem tutaj.

Podobnie jak maciex93, grzeję HotAirem, bez założonej dyszy, na temp ok 200° z nadmuchem max. Po zakończeniu procesu ogniwo jest nadal chłodne. Bardziej się rozgrzewa przy dokładaniu cyny na plusowy terminal.
joon

Post autor: joon »

Patrzę się teraz na opakowanie koszulek które mam i na nich jak byk stoi 125 stopni C, więc suszarka jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Ja zawsze to robiłem zapalniczką na minimalnym płomieniu i z odległości ok. 10mm, a teraz mam hotaira(ten najtańszy za 110zł) i nim śmigam, na 160°C :smile:
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
ODPOWIEDZ