Tak właśnie chciałem napisać.ElSor pisze:Raczej pomiędzy S2+ a S3.smokuxx1987 pisze:Między S2+ a S2 nie ma praktycznie żadnej różnicy.
Dzięki za czujność.
Czyli przy chodzeniu na pieszo przez las zarówno Nichia jak i 3 x XP-G2 z powodu wzrostu temperatury po chwili będą świecić słabiej, niż pojedyncza XM-L2 na którą zabezpieczenie temperaturowe potencjalnie zadziała o wiele później?Hetman pisze:Mówiliśmy o optyce na trzy diody - i tu nichia jest oczywistym wyborem, dla mnie przynajmniej . Świeci specyficznie, światło jest takie "nijakie" ale po pewnym czasie używania sam stwierdzisz, że jest dobre. Oczywiście, CRI jest wyższe również niż normalne xm-l2 4c ale to trochę inna konfiguracja przecież. Tyle, że 4c świeci w normalnych zastosowaniach wystarczająco ładnie, i tak się zakochasz .
Nastaw się, że zasilanie powyżej 2,1A w tak małej obudowie to overkill na chwilę, może Ci się jeszcze sprawdzi na rowerze ale w ręku to tylko doświetlenie na kilka minut - no i moim zdaniem sterownik z zabezpieczeniem termicznym obowiązkowo. Który to sterownik i tak szybko ograniczy prąd do "normalniejszego" przedziału.
Carclo 10510 jest bardzo szerokie, mniej więcej tak jak napisałeś. Jeśli chcesz z jedną diodą to bierz 20*x60*, to najrozsądniejsze do EDC.
A skąd taki wniosek?Sedmor pisze:Czyli przy chodzeniu na pieszo przez las zarówno Nichia jak i 3 x XP-G2 z powodu wzrostu temperatury po chwili będą świecić słabiej, niż pojedyncza XM-L2 na którą zabezpieczenie temperaturowe potencjalnie zadziała o wiele później?
Proszę wybaczyć mi laickie myślenie: więc na równym prądzie podawanym przez sterownik przy mocy wyjściowej z latarki dioda pojedyncza XML uzyska powiedzmy 900lm a 3 diody XP-G również (3x 300lm)? Idąc dalej tym tropem: teoretyczne zmuszenie 3x XP-G do maksymalnej mocy (3x 900 lm) spowoduje działanie ich przez powiedzmy 3 minuty po czym zadziała zabezpieczenie temperaturowe?Wzrost temperatury, powodują straty mocy w źródle światła i driverze. Jeśli obie wersje mają ten sam prąd, to i ilość wydzielanego ciepła będzie podobna, czy to będzie 3xXP-G czy XML.
Przy tak małej obudowie, zabezpieczenie termiczne jest zalecane, przy dużych prądach zasilających diody.
Pozdrawiam