SL-8004 Cree XM-L T6 900lm lampka rowerowo-czołowa

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
yarex

SL-8004 Cree XM-L T6 900lm lampka rowerowo-czołowa

Post autor: yarex »

Na początku serdecznie wszystkich witam.

W/w lampkę z tytułu kupiłem na naszym allegro w cenie 79,00zł plus wysyłka i była na następny dzień. :-)

Przyszła w fajnym opakowaniu, niestety na obudowie zero informacji o modelu, producencie - więc albo to SL-8004 albo jakaś kopia.

W skrócie:
a) Lampka ma świecić 900lm, jest może 650-700 z diody (prąd jaki dostarcza driver to max 1.9A na diode XM-L T6),
b) dołączony do zestawu Li-Ion akupak 7.4V (2s2p) ma zaledwie 2350mAh (czyli jakieś 1150mAh na ogniwo 18650 - fatalne ogniwa) i płytkę z elektroniką przed przeładowaniem i nadmiernym rozładowaniem (będzie własny bez zabezpieczeń jako, że posiadam stosowną ładowarkę modelarską z ballancerem a sama latareczka informuje o zejściu napięcia w paku poniżej 6.4V więc nie ma obaw przed nadmiernym rozładowaniem w czasie jazdy),
c) latarka posiada 4 tryby w których dostarcza diodzie 1.9A, 1A i 0.54A plus stroboskop - przełączanie podświetlanym mikrostykiem z tyłu lampki - nie ma obaw że się zepsuje, zaśniedzieje, wada to pracująca cały czas elektronika (30mA),
d) latarka informuje o rozładowaniu się akumulatora poniżej 6.4V (przycisk zmienia podświetlanie na czerwono) i nie wyłączy się o ile ogniwa będą bez protekcji.
Zasiliłem ją pojedynczym ogniwem 3.7V i świeciła pełną mocą - jak dla mnie wielki plus dla takiego rozwiązania - wolę być poinformowany o konieczności zmiany akumulatora, niż brutalnie pozbawiony światła.

Wykonanie:
Całość wykonana z aluminium, latarka podsiada przednią szybkę ze szkła, we wnętrzu znajduje się (raczej) szklana soczewka której pozycję (zoom) ustanawiamy kręcąc bordowym pokrętłem (soczewka też jest na gumowym oringu więc nic nie lata), pokrętło przemieszcza się na dwóch uszczelniających gumowych oringach, przednia szybka dokręcona jest od wewnątrz po przez gumową uszczelkę.

Dioda osadzona jest na padzie, pad za pomocą pasty termicznej przyklejony jest do aluminiowej tuby (piguły), w pigule od strony leda są tylko dwa otwory na przewody. Całość tj piguła opiera się w obudowie latarki na 3.2mm rancie w około dociśnięta centrującym dokręcanym czarnym padem.
Wymiary piguły: 31.7mm od strony leda, 24mm od strony elektroniki, wysokość 14mm,
płytka z elektroniką 21,5mm,

Jedna poprawkę jaką już uczyniłem to usunięcie nadmiaru pasty z pod pada diody.

Z minusów:
a) dołączony do zestawu akumulator zaledwie 2350mAh (ale przy cenie całości nie spodziewałem się cudów że będzie to 6000mAh :-) ).
b) przy zoomie na minimum trochę wąsko dla mnie świeci - nie ma tragedii, ale przyzwyczajony do świecenia innej latarki trochę cierpię :-)
c) ściema o 900lm widniejąca na opakowaniu,

Co chciałbym poprawić:
a) wymiana akupaka na takiego bez protekcji - ogniwa się już testują - tu nie mam żadnego problemu,
b) chciałbym zwiększyć trochę szerokość wiązki światła - po wymontowaniu soczewki mam w środku trochę miejsca tj: pusty walec o średnicy 33mm i wysokości 18mm i tutaj liczył bym na sugestie bardziej doświadczonych forumowiczów - co włożyć reflektor czy jakiś kolimator i skąd zdobyć coś pasującego pod w/w wymiary?
c) chciałbym trochę zwiększyć prąd, ale nie wiem czy obecny sterownik na to pozwoli,

Inna opcją to zwrot latarki, ale co wówczas kupić w to miejsce? Zależy mi bardzo na latarce z zewnętrznym akupaku, który pociągnie 2h na maxie i będzie fajnie oświetlał drogę, może być bez zoom-u tym razem, skoro na obecnej muszę zoom dawać na minimum i jeszcze jest za mało.

Mam już od roku latarkę oznaczoną jako Sky-Ray z zoomem (tu muszę wręcz zoomem wiązkę ścieśniać, stąd pomysł na zoom w kolejnej latarce) na XM-L2 U2 i ta daję czadu (3A ze sterownika w nią idzie), ale na pojedynczym ogniwie 40min i koniec zabawy. :-)

Poniżej trochę fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Witam kolegę z okolic.
Jeśli lubisz dużo rowerkiem jeździć to zapraszam do Ozimka na obczajkę kilku kolimatorów. Po drobnych zabiegach można będzie wrzucić mniejsze także a wtedy można wręcz dowolnie ukształtować wiązkę światła, bo wybór optyk jest spory.
yarex

Post autor: yarex »

@ElSor dzięki za zaproszenie, na pewno się przekręcę do Ozimka - zgadamy się na priva.

Myślę jeszcze nad zakupem SolarStorm X2 w mhunt.pl (zawsze to 10dni na testy) - tylko obawiam się o tą tragiczne odprowadzanie ciepła o którym tyle się tu naczytałem - chyba, że chińczyki czytają to forum i sami od siebie usprawnili model na rok 2014 . :-)
ODPOWIEDZ