Szperacz do 450zl
Szperacz do 450zl
Witam
Chciałbym zakupić latarkę o dobrym skupieniu i zasięgu.
Najlepiej o naturalnej barwie światła.
Zasięg latarki powinien być w granicach 350-500 metrów
Miałem w rękach kilka dni armytek predator pro i zasięg gwarantowany przez producenta 350m-400m w praktyce jest o 30-40% mniejszy.
Okolice 250m z czego co testowałem.
Latarka musi być stosunkowo lekka [do 400g]
Bedzie używana na rajdach/ wędrówkach w nocy po lesie itp.
Dodatek do fenixa hp 30
Latarki które weszły mi w oko
EagleTac M25C2 [ nowośc] będzie dostępna w Polsce Cena za granicą 130 $
SolarForce S1100 [waga 700 g] chyba będzie zbyt cięzka
ArmyTek Barracuda
Polecacie jeszcze cos?
Chciałbym zakupić latarkę o dobrym skupieniu i zasięgu.
Najlepiej o naturalnej barwie światła.
Zasięg latarki powinien być w granicach 350-500 metrów
Miałem w rękach kilka dni armytek predator pro i zasięg gwarantowany przez producenta 350m-400m w praktyce jest o 30-40% mniejszy.
Okolice 250m z czego co testowałem.
Latarka musi być stosunkowo lekka [do 400g]
Bedzie używana na rajdach/ wędrówkach w nocy po lesie itp.
Dodatek do fenixa hp 30
Latarki które weszły mi w oko
EagleTac M25C2 [ nowośc] będzie dostępna w Polsce Cena za granicą 130 $
SolarForce S1100 [waga 700 g] chyba będzie zbyt cięzka
ArmyTek Barracuda
Polecacie jeszcze cos?
Ja mam Z testem ciężko bo to dość nowy model. Ale 200m to dla niej pikuś (dalej nie miałem okazji poświecić). Jest spora, ale mniejsza niż S1100, waży 453g. Dioda jest duża i trudna w skupieniu, ale nadrabia mocą (3000lm ), do tego neutralna barwa.
Jak już wspomniano wszystkie wymienione latarki są spore i nie zbliżą się poręcznością do Predatora. Do ceny Eagletaka dolicz koszt wysyłki z USA i duże prawdopodobieństwo naliczenia VATu/cła.
EDIT. Albo nie bawić się w cuda wianki tylko z Chin ściągnąć Olighta SR52 - dobry zasięg, czasy pracy, w miarę kompaktowa forma, ładowanie aku bez wyjmowania, a na Aliexpress ceny schodzą poniżej 100$ (w Polsce ok. 100zł więcej).
Jak już wspomniano wszystkie wymienione latarki są spore i nie zbliżą się poręcznością do Predatora. Do ceny Eagletaka dolicz koszt wysyłki z USA i duże prawdopodobieństwo naliczenia VATu/cła.
EDIT. Albo nie bawić się w cuda wianki tylko z Chin ściągnąć Olighta SR52 - dobry zasięg, czasy pracy, w miarę kompaktowa forma, ładowanie aku bez wyjmowania, a na Aliexpress ceny schodzą poniżej 100$ (w Polsce ok. 100zł więcej).
A Olight M3X
Ma ktoś?
[ Dodano: 3 Wrzesień 2014, 20:03 ]
Predator jest b. lekki i to nie ta klasa latarek.
Za to powyżej 700g bez baterii to już dość dużo na chodzenie kilku /kilkunastu km.
Chyba,ze trzymać w plecaku jako pomocnik w razie czego
Ma ktoś?
[ Dodano: 3 Wrzesień 2014, 20:03 ]
Rozumiem,ze latarka musi swoje ważyć.phantom pisze: Jak już wspomniano wszystkie wymienione latarki są spore i nie zbliżą się poręcznością do Predatora
Predator jest b. lekki i to nie ta klasa latarek.
Za to powyżej 700g bez baterii to już dość dużo na chodzenie kilku /kilkunastu km.
Chyba,ze trzymać w plecaku jako pomocnik w razie czego
A jakie realny zasieg tych latarek?phantom pisze:O SR52 już pisałem. Taki poręczniejszy i dłużej świecący M3X.
M3x jest dłuższy ale o 100g lżejszy.
Producent podaje 580 metrów.
Jestem ciekway bo jak pisałem z 400 m predatora realnie 250m.
Test w nocy [ gps z aplikacją GEOPORTAL]
Bedzie dostępny w PL[za około tydzień] ale cena zapewne przewyższy 500 zł 150$ producenta .phantom pisze:Do ceny Eagletaka dolicz koszt wysyłki z USA i duże prawdopodobieństwo naliczenia VATu/cła.
W USA kosztuje 130$.
Ostatnio zmieniony środa 03 wrz 2014, 21:37 przez Scenic, łącznie zmieniany 2 razy.
Ok.rafalklis pisze:Sprawdziłem.phantom pisze:Supbeam/Acebeam K40M?
Acebeam K40M oświetla budynek z odległości 375 m
Ale w Polsce prawdopodobnie jej nie kupie a cena za granica to 130$ wiec z opłatami wyjdzie powyżej 500zl.
Wolałbym kupić u nas w kraju.
Ostatnio zmieniony środa 03 wrz 2014, 22:22 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się uprzesz mogę Ci sprzedać swojego za 450zł. Przyszedł kilka dni temu, kupiłem z ciekawości bo nie potrzebuję takiej armaty. W dłoni to zdecydowanie potężniejsza latarka niż Olighty, ale nie poświeci dalej, jej urok polega na tym że na tą sama odległość wyprodukuje 3x więcej światła o neutralnej barwie.
Nie ma czegoś takiego. Zasięg jest rzeczą tak zmienną, że nikt rozsądny nie poda ci konkretnej cyfry. Zależy on od barwy światła, skupienia, przejrzystości powietrza, jasności tła, koloru i formy oświetlanego obiektu i przede wszystkim osobistych preferencji (co chcesz zobaczyć, jak mocno oświetlić itp). Producenci podają wartości ustandaryzowane przez ANSI i sam się przekonałeś jak się one mają do rzeczywistości. Zarówno M3X, jak i SR52 zmasakrują (to ostatnio modne słowo ) Predatora jeśli chodzi o zasięg. Mają ok. 100klux/1m, Predator "zaledwie" 30 klux/1m (uwaga, nie jest to zależność liniowa).Scenic pisze: A jakie realny zasieg tych latarek?
Ale mieści jedno ogniwo mniej (krótszy czas pracy) i nie ma możliwości ładowania aku w latarce. Twój wybór.Scenic pisze:M3x jest dłuższy ale o 100g lżejszy.