PowerGenix NiZn VS Sanyo Eneloop VS Sanyo 2700

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
Awatar użytkownika
wolfj23

PowerGenix NiZn VS Sanyo Eneloop VS Sanyo 2700

Post autor: wolfj23 »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v54CN6pB2uA[/youtube]

średni czas ładowania lampy błyskowej Vivitar SB-4 (zasilanie 4xR6) wg powyższego testu
NiZn 1,6V PowerGenix ~6s
NiMH 1,2V 2700 Sanyo ~8s
NiMH 1,2V 2000 Eneloop ~9s

Jak widać jeśli chcemy szybko pykać fotki z flashem PowerGenix ze względu na większe napięcie wypadają najlepiej...
~~~
Akumulatorek R6 ma nominalnie 2500mWh
Specyfikacja producenta PowerGenix NiZn
R6 - www.powergenix.com/docs/powergenix-specs-aa.pdf
R14 - www.powergenix.com/docs/powergenix-specs-c.pdf
ładowanie - www.powergenix.com/charging.php
oraz
PowerGenix NiZn
Energy Density (Wh/kg) @12A --- 60
Energy Density (Wh/L) --- 70
Continuous Power Density (W/kg) --- >900
Cycle Life --- 100-500
Internal Resistance (mOhm) --- <4.5
High-Rate Operating Temperature --- -20 to +60
Ostatnio zmieniony środa 28 lip 2010, 20:57 przez wolfj23, łącznie zmieniany 8 razy.
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

ciekawe, rozumiem że przy nowych bateriach i wyższym napięciu te NiZn mogą być szybsze. Masz jakieś charakterystyki ich rezystancji/rozładowania? Dziwi mnie taka różnica między akkusami Sanyo. Typował bym raczej że Eneloopy będą szybsze. Tu bardzo dużo zależy od stanu naładowania ogniwa a także...czystości styków. Przy dużych prądach pobieranych przez lampę trochę tlenków czy siarczków na stykach jednego ogniwa a ich brak na stykach drugiego może mieć wpływ na wyniki. Wiemy chyba wszyscy jak to jest z koszykami....
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Ja na filmie widzę takie wynki:

NiZn 1,6V PowerGenix ~4s
NiMH 1,2V 2700 Sanyo ~8s

I wniosek jest taki, że ta różnica między 8 a 9s może już być błędem pomiaru, nota bene, pomiaru przeprowadzonego z małą próbą i trochę "na oko". Tu tak na prawdę może być po prostu remis.
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Przecież sam autor filmu podpisał ile czasu zajmuje załadowanie lampy do pełna na każdych ogniwach

NiZn 1,6V PowerGenix ~6s
NiMH 1,2V 2700 Sanyo ~8s

Więc nie bardzo wiem skąd te wyniki które podał wolfj23 ;)
Awatar użytkownika
wolfj23

Post autor: wolfj23 »

Dziękuję za zauważenie błędu :mrgreen: i bardzo przepraszam za pomyłkę :( już poprawiłem tą 6 na 8...
greg pisze:Tu tak na prawdę może być po prostu remis.
zgadza się źle przepisałem i stąd przez tą 6 wyszło tak jak wyszło... :oops: chyba mam dziś zły dzień :sad: a przy takiej metodzie "badawczej" zdecydowanie należy uznać remis...
NiZn są zauważalnie szybsze... :) (aż mam na nie chętkę...)
dodałem też linki... i trochę specyfikacji... swoją drogą Sanyo na temat swoich akumulatorków zrobił obszerniejsze te pdfy :razz:
No i cykli ładowań mało... :( zdaje się że niektóre latarki olight, fenix, quark w turbo na tych bateriach odrobinę mocniej poświecą
co do NiZn to można zamówić z ebaya lub amazonu w Polsce jeszcze nie spotkałem
Ciekawe czemu akumulatorek oznaczyli w mWh zamiast w mA jak się normalnie przyjęło :razz: pewnie założyli że klient przy mA zobaczyłby o wiele mniejszą liczbę do której się przyzwyczaił i pewnie wybrałby NiMH z większa liczbą :razz:
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Wogole widze na filmie malutki przekret wart 1 sekundy na niekorzysc Sanyo. Na zielonych akusach blyska koles jak czerwona dioda przestaje swiecic co daje 6-6,5 sek.
Na Sanyo blyska dopiero po tym jak zgasnie czerwona i ponownie zaczyna swiecic - tutaj wlasnie doliczana jest owa sekunda straty dla Sanyo. Mamy wiec 7 sekund dla Sanyo 2700 i 7,5dla Sanyo eneloop. Szalu wg mnie nie ma ale widac ze jest troszke lepiej.
Sam uzytkuje eneloopy i sanyo 2500 i 2700 w lampach i nie widze roznicy w czasie ladowania a mierzyc jakos mi sie nie chce tego bo nie widze potrzeby.

* czasy podalem zmierzone moim stoperem
Defcio

Post autor: Defcio »

Może po prostu ogniwo o wyższym napięciu daje średnio wyższe napięcie pod koniec ładowania i w rezultacie lampa szybciej się naładuje a akumulator ni-mh mimo że ma 'kopa' prądowego to jego niższe napięcie wydłużą czas ładowania kondensatora lampy od np. 70% do 100%.
Ni-Cd Man.
Kwazor

Post autor: Kwazor »

Kumpel pytał się mnie czy nie ma jakiś aku do lampy błyskowej by szybciej mógł wykonywać zdjęcia..
Trafiłem na NI-ZN i poszukiwania danych i porównań..
No i chyba to bedzie strzał w 10 tke :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GsLKj_mjnGU[/youtube]

Ok poszukiwania trwałości etc :
http://www.soselectronic.hu/a_info/reso ... 252000.pdf
1.5A rozładowania ( 1C ) i trwałość 200 cykli przy padku pojemności do 60%.. -- Azjatos pokazał że niewiele nawet markowych ni-mh dożywa tylu cykli..no oprócz enelów.
Ale wali go cena-- ma być szybciej.. zreszta co to jest 40zł za komplet ?
Ładowarkę mu zrobię mikroprocesorową bo tu nie ma problemu.. tzn pewnie przerobię jakąś.

Badał / ma ktoś te aku ?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Pojemność 1,5 Ah, więc nie jest tak różowo.
Duracell nie robi jakichś wybitnych akumulatorków.
Chętnie bym obejrzał porównanie tych Ni-Zn z Eneloopami Pro.
Kwazor

Post autor: Kwazor »

Paweł : tak nie licz... licz Wh..
NI-MH 2500 wyciąga 3Wh A te NI-ZN 2.5Wh.. Więc różnica niezbyt duża..

Duracele niezbyt rewelacyjne ? Na pewno lepsze od Energizerów-- wiem bo mam jedne i 2 gie.

Edit : chyba jednak bedzie dobrze :
NiCad - about 20 pictures, self discharge in 6 weeks
NiMh - about 40-60, self discharge in a bit over a month
Alkaline - as low as 10 pictures, high of 25, no self discharge
NiZn - Got tired of counting after 80 pictures. The NiZn batts I charge maybe 3-4 times a year.
Ostatnio zmieniony niedziela 31 sie 2014, 10:16 przez Kwazor, łącznie zmieniany 1 raz.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Te co miałem, to nie odstawały od GP, aku Varty były lepsze, nie mówiąc już o Eneloopach.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
ODPOWIEDZ