Nasze awaryjne źródła zasilania.

....nie pasujące gdzie indziej...
Kwazor

Nasze awaryjne źródła zasilania.

Post autor: Kwazor »

Właśnie wszyscy gadu gadu o oświetleniu... a "prund" ? Z pustego i salomon nie naleje...
Jakie posiadacie źródła zasilania na czarną godzinę ?

Swego czasu by nie ciągnąć ze sobą 40Ah akumulator do zasilania radiostacji / jazdy z ładowaniem. Zrobiłem sobie 200W elektrownię wiatrową. Smigało to dobrze i zapewniało ładowanie akumulatora..

Tak wyglądała :
Obrazek

Ale wyjazdy się skończyły i elka leżała ( no na balkonie jej nie zamontuję ) i przyszedł krach energetyczny 3 dni nie było prądu, siadła linia 15kV.
Dobrze że w domu mam zawsze naładowane 2 AGM-y to światło było..
3 Dni wytrzymały ale co później będzie bo już po 3 dniach to napięcie 11.2 i wiedziałem że dużo ładunku już nie ma... Czym to naładować ? EW nie dam rady postawić ani nic...
I przyszło mi do głowy tylko jedno : Solary.
Prąd pojawił się 3 dnia wieczorem.. ale nauczony taką dyskoteką ( notabene nie pierwszy raz ) powiedziałem sobie że je założę na balkonie.

Przegląd cen : Brrr polikrytaliczne /monokrystaliczne cena porażka 350 za 90/100W ?
Drogo.. i odpuściłem sobie na pewien okres czasu.No tak naprawdę nie odpuściłem bo wiedziałem że i tak muszę zrobić specjalny regulator MPPT.
Do czego on służy :
Panel poli/mono ma napięcie w maksymalnym punkcie mocy 18-18.5V i np daje 5A.
18x5=90W ok podłaczmy to 1:1 do akumulatora 12V 12.6 x5 =63W yy ?
Niestety tak jest panel daje stały prąd ale napięcie jest zmienne.. i właśnie układ szuka najbardziej optymalnego punktu pracy czyli powinno być 12.6 x 7.14A ( warunki bez strat ) wiadomo regulator też nie ma 100% sprawności ale ~94% ma.

No i się zaczeło projektowanie pisanie programu itd... 6 miesięcy z doskoku.
Fajnie zaskoczyło działa i jest. I pojawiły się panele 90W po cenie 140zł.. ale wysoko napięciowe.. już wiedziałem że bedzie jazda z przerobieniem układu na wysokie napięcie wejściowe. Zakupiłem panel i projekt ruszył do przeróbki.

Czy ja wywołałem wilka z lasu? : Właśnie zgasło zasilanie u mnie ale pisze dalej bo laptop działa na PV

No dobra z problemami się uporałem.. regulator działa i ładuje.
Panel zamontowany pionowo pokazywał 50-60W a podpora do pochylenia się robi ( do dzis dnia tj 3 miesiące :P ) ale że mam drzewo i ono przesłania panel do 10.30 to poszedłem po rozum( najpierw pożyczyłem od kumpla ) i zakupiłem 2 gi. No i tak narazie to wygląda :
Obrazek

W dzień osiągam spokojnie 30-35Ah co wystarcza do wszystkiego ( głownie laptopa zasilam ) Ale i oświetlenie i inne pierdołki elektroniczne też.

Moc jaką osiągam aktualnie :
Obrazek

Koszta układu ? połowa tego co musiał bym wydać na regulator fabryczny i 2 panele poli/mono.

A co wy macie na "czarną" godzinę ?

Post napisany z energii odnawialnej aktualnie mam ładowanie ~72W 13.1V 5.4A.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niedawno zakupiłem sobie panel 15W, za 100zł w "znajomym sklepie". Na razie doświadczalnie. Przy, na razie ręcznym, ustawianiu co około 15min, panel daje 800 - 900mA od 10 - 16, poza tym zakresem prąd spada.
Obrazek
Na razie za regulator robi prosty układ, jaki dawno temu wykonałem do prostownika, lecz nigdy nie został wykorzystany. Układ ładuje dwa 100Ah żelówki, które są podłączone do przetwornicy true sinus 1200W, oraz zasilają zegar NIXIE.
Obrazek
Tak to mniej więcej wygląda.
Właśnie aktualnie nie mam prądu, ma tak być do 14, więc laptopek zasilany z tego zestawu, co widać na fotce.
W planie jest zrobienie układu śledzenia słońca, bo zauważyłem, że małe odchylenie od osi, i moc bardzo spada.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Generator z silnikiem Diesla. Napisane na nim "5kW" - tak producent określił moc. Nie wnikam, ile jest naprawdę - cały dom (sama pompa głębinowa to 1,4kW) pracuje bez problemu. Tylko do miejsca zamontowania generatora bez słuchawek nie można wejść :)

Pzdr.
M.
joon

Post autor: joon »

Wojskowy generator 5kW, nie wiem ile ma na prawdę mocy ale pokaźna spawarka nie robi na nim żadnego wrażenia ;)
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Kurcze panele słoneczne, generatory :twisted: Widzę że na wojnę jesteście przygotowani :mrgreen:

Marcin S., joon, można prosić jakieś fotki tych Waszych elektrowni? Tak z czystej ciekawości:)

Pozdrawiam
joon

Post autor: joon »

Ebola, zdjęć nie porobię bo musiałbym sporo sprzętu rolniczego przerzucić żeby sie do niego dostać ;) http://olx.pl/oferta/wojskowy-agregat-p ... 64pgf.html ale to ten model. Największą wadą jest niestety masa- w dwie osoby naprawdę ciężko go transportować..
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
joon pisze:... Największą wadą jest niestety masa- w dwie osoby naprawdę ciężko go transportować..
Ale za to masz agregat o przeciążalności dochodzącej do 150% i możliwości działania na 100% mocy w "nieskończoność".
Na poligonach agregaty wojskowe chodziły po 2 - 3 tygodnie non-stop.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ