septius pisze:Ostatnio oglądałem "Pod Mocnym Aniołem" i się zastanawiam czy film jest przerysowany czy niektórzy naprawdę potrafią tak pić...
Film jest przerysowany i zdaniem osoby, która sporo wie na temat alkoholizmu, jak i samych osób dotkniętych tym problemem (akurat wypowiadały się córki alkoholika), film szkodzi osobom związanym z alkoholikami i samym alkoholikom, bo pomyślą
"u mnie jeszcze tak nie jest, czyli nie jest źle, nie trzeba nic poprawiać"
Osobą, która krytykowała film jest Michał Olszański, dziennikarz Trójki, prowadzący "Godzinę prawdy" w którym często występują osoby związane z alkoholizmem, sami alkoholicy, albo ich rodziny. Sam Olszański ma jakieś wykształcenie przez które miał styczność z wieloma osobami potrzebującymi pomocy.
Często alkoholizm w domu jest ukrywany, jest taki, że z zewnątrz go nie widać. Nikt narąbany do domu nie wraca, na zewnątrz kulturka, kochająca się rodzina, a w środku tragedia żony i dzieci (najczęściej). Poszerza się też problem alkoholizmu u kobiet, też kulturalny, po kryjomu, nikt nie wie...
Polecam choć dwa odcinki tych krótkich audycji:
http://www.polskieradio.pl/9/1363/Artyk ... erspektywy
http://www.polskieradio.pl/9/1363/Artyk ... po-plecach
Co nie zmienia faktu, że sam jestem przeciw zakazom, ale jestem za większej i lepszej edukacji w tym względzie dzieci i to już najmniejszych.
Pozdrawiam
[ Dodano: 7 Sierpień 2014, 18:16 ]
belushi pisze:
Calineczka, pójdę na całość - może zakaz wchodzenia do jeziora, zakaz pływania, zakaz chodzenia po plaży na bosaka i Twojej córeczce nic by się nie stało.
A może to była butelka z oranżady A może ostry kamień Zabronisz picia napojów chłodzących ?
Akurat tutaj to jednak przeciw dwóm zakazom nie miałbym nic przeciwko, mianowicie:
-
zakaz picia alkoholu na plaży - jak wiemy pływanie po alkoholu jest cholernie niebezpieczne, a poszukiwanie zwłok pod woda drogie
-
zakazu wnoszenia szklanych butelek (z czymkolwiek) na plażę - tak samo jak na niektóre imprezy masowe - da się? da się! Mało co jest w szklanych butelkach, dało by się taki zakaz przeboleć.