Oświetlenie poszafkowe LED

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
DXFM

Oświetlenie poszafkowe LED

Post autor: DXFM »

Cześć.
Chciałbym wykonać LEDowy odpowiednik oświetlenia jakie daje liniowa świetlówka 13W. Posiadam oprawy Brilux Aketa 13
Obrazek.
Światło świetlówki podoba mi się, bo jest "miękkie", nie rzuca cieni.
Chciałbym uzyskać natężenie światła podobne jak z tej świetlówki. Liczę sobie mniej więcej - świetlówka 13W daje strumień 900lm na długości 50cm. Część światła się marnuje, bo świeci dookólnie. Myślę sobie, że 500-600lm jest wykorzystane na oświetlenie blatu i okolicy. Czyli żeby nie mieć ciemniej potrzebuję taśmy 1000-1200lm/m.
No i są na Allegro takie 5630, ale które warto kupić? Czy w taśmach na 24V mogę liczyć na mniejsze straty (i ciepło) na rezystorach? Chciałbym tą taśmę wkleić w profil aluminiowy 8mm (12mm zewn.) i założyć klosz mleczny. Czy diody będą jakoś w miarę chłodzone, czy zastosować inne rozwiązanie?

Jedną oprawę Aketa 8W przerobiłem na LED. Na zwykłym laminacie 25cmx2cm(ok.) poprzecinałem miedź i przylutowałem noname LED 5050 po 4 szeregowo (3 ciepłe i 1 zimna), 6 takich łańcuszków równolegle. Dało mi to 24 LED na około 24cm. Zasilam je z przetwornicy prądowej i wychodzi mi moc około 5W na LEDach. Natężenie światła jest bardzo dobre, jak przy świetlówce 8W, chociaż barwa gorsza. Za to wydaje mi się, że chłodzenie jest sensowne z powodu dużej powierzchni miedzi wokół diod.
fxxx

Post autor: fxxx »

Karto kupić taśmy na ledach osram duris, a tak to imho każda na ledach 5630 to to samo. Ważne, aby była bez silikonu. Zamontowałem klientowi takie prawie rok temu i w sumie bez problemów, tylko sam użyłem tej z silikonem i to był błąd, ale na szczęście z większości odkleiłem i tylko dwa kawałki muszę wymienić (silikon utrudnia oddawanie ciepła, dodatkowo taśma się odkleiła i silikon zrobił się brązowy). A ustawiłem je na przeszło 60W z 3m. Było jasno :)
ODPOWIEDZ