Oświetlenie domu żarówkami LED GU10 i E14
U siebie w łazience stosuję z powodzeniem poniższe źródła LEDowe z trzonkiem GU10.
Źródła są zamontowane w 3 pozycyjnym kinkiecie. Światła jest wystarczająca ilość.
Wersja z reflektorem daje szerszą "wiązkę" światła, natomiast wersja z soczewką bardziej skupioną.
W łazience używam dwóch źródeł 3100K i jednego 4000K (zgodnie testami, które weryfikowała żona ). Jeżeli dobrze pamiętam to LED o kolorze 4000K jest z reflektorem, a 3100K z soczewką.
W kuchni natomiast używam tych samych źródeł, tylko w wersji 3100K w takiej lampie z IKEA.
Sprawdzałem obie wersje z soczewkami i reflektorem, i według mnie lepiej wypadła wersja z soczewką. Chociaż żona (jak to żona) twierdzi odwrotnie.
Wieczorem wrzucę fotki opraw.
W łazience źródła bez żadnych problemów działają od ponad roku, w kuchni od 4 miesięcy.
Źródła są zamontowane w 3 pozycyjnym kinkiecie. Światła jest wystarczająca ilość.
Wersja z reflektorem daje szerszą "wiązkę" światła, natomiast wersja z soczewką bardziej skupioną.
W łazience używam dwóch źródeł 3100K i jednego 4000K (zgodnie testami, które weryfikowała żona ). Jeżeli dobrze pamiętam to LED o kolorze 4000K jest z reflektorem, a 3100K z soczewką.
W kuchni natomiast używam tych samych źródeł, tylko w wersji 3100K w takiej lampie z IKEA.
Sprawdzałem obie wersje z soczewkami i reflektorem, i według mnie lepiej wypadła wersja z soczewką. Chociaż żona (jak to żona) twierdzi odwrotnie.
Wieczorem wrzucę fotki opraw.
W łazience źródła bez żadnych problemów działają od ponad roku, w kuchni od 4 miesięcy.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
To prawda, ze w kuchni się grzeją. Oprawa nie jest dostosowana do źródeł LEDowych.skaktus pisze:W kuchni tych oprawkach musi być niezły piekarnik - obieg powietrza niemal zerowy.
Na razie testuję, zobaczymy ile wytrzymają.
W razie czego mam jeszcze spory zapas na wymianę.
[ Dodano: 14 Kwiecień 2014, 00:23 ]
Nie widzę żadnej zielonej poświaty, w realu. Na zdjęciach też nie bardzo. A diody są od Samsunga, więc nie są to jakieś chińskie śmieci.amisiek pisze:Poza tym jakość światła też taka sobie niestety - ta zielona poświata. Ale nie wszyscy muszą mieć Ra>90. I nie wszędzie.
Zieloną poświatę to mają tego typu źródła, które tak namiętnie kupowane są przez ogłupiałą na punkcie LEDów masę.
Ojciec kupił kilka takich i jeszcze z trzonkiem E14. Jak wszedłem do pokoju, to nagle zrobiło mi się zielono przed oczami. Ale nie wytłumaczysz, że szmelc kupił.
Jak pokazałem mu różnicę pomiędzy jego GU10, a moimi (takimi jak w kuchni/łazience), to dopiero się zdziwił.
Nie mówię już o natężeniu światła, chyba 50% tego co moje GU10.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
-
A mógłby ktoś podać linka, do takich które warto teraz kupić, potrzebuję 12szt. nie mają być mocne chodzi o stworzenie półmroku, więc moc nie ma znaczenia, na alle pełno tych po 10-15zł za szt które kiepsko wyglądają, a do tego nie wiadomo jak świecą. Może ktoś coś polecić z polski w miarę rozsądnej cenie ? Albo ktoś z forumowiczów ma jakieś z trzonkiem gu10 to odkupię.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 sie 2014, 22:13 przez mati_speed, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakiś czas temu kupiłem te z poniższego linka i naprawdę jestem zadowolony.
Światło ciepłe, nie grzeją się mocno i bez problemu zastąpiły żarówki 40W, od których okazały się mocniejsze.
Ja je mam wsadzone w adaptery na E27, dzięki czemu mają taką wysokość jak zwykłe żarówki.
http://archiwum.allegro.pl/oferta/zarow ... 78276.html
Światło ciepłe, nie grzeją się mocno i bez problemu zastąpiły żarówki 40W, od których okazały się mocniejsze.
Ja je mam wsadzone w adaptery na E27, dzięki czemu mają taką wysokość jak zwykłe żarówki.
http://archiwum.allegro.pl/oferta/zarow ... 78276.html
- pegasus_sis
4W na tak małym PCB ? W środku piekarnik a nie grzeje się mocno na zewnątrz bo laminat za dobrze ciepła nie przewodzi.
Mam jednego cudaka z chińskiego marketu, 20 ledów 0,2, modelu nie kojarzę, w ledy idzie 5W. Po jakiejś pół godzinie laminat na drugiej stronie gdzie nie ma ledów ma 70 st.. Bajer polega na tym że powierzchnia tego leminatu to jakieś 3 razy więcej niż to cudo 4W.
Mam jednego cudaka z chińskiego marketu, 20 ledów 0,2, modelu nie kojarzę, w ledy idzie 5W. Po jakiejś pół godzinie laminat na drugiej stronie gdzie nie ma ledów ma 70 st.. Bajer polega na tym że powierzchnia tego leminatu to jakieś 3 razy więcej niż to cudo 4W.
ILPT
- pegasus_sis
http://www.aliexpress.com/item/2PCS-Lot ... 91272.html
tu jest pewniak, niska cena, dużo ocen, radiator da radę z 3W
tu jest pewniak, niska cena, dużo ocen, radiator da radę z 3W
Chodziło mi o grzanie względem klasycznej żarówki 40W.
Przykładając rękę z przodu nie czuć ciepła, natomiast metalowa obudowa z tylu jest już dość ciepła po kilku min. świecenia.
Jeśli chodzi o tego pewniaka, to miałem coś wręcz identycznego i tam ten "radiator" okazał się pomalowanym plastikiem, a świeciło to jak żarówka 20W.
Przykładając rękę z przodu nie czuć ciepła, natomiast metalowa obudowa z tylu jest już dość ciepła po kilku min. świecenia.
Jeśli chodzi o tego pewniaka, to miałem coś wręcz identycznego i tam ten "radiator" okazał się pomalowanym plastikiem, a świeciło to jak żarówka 20W.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne